Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výroba kvalitního domácího jogurtu

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hana Lounova Hana Lounova

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 7-8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 954 kJ /
467 kcal
Bílkoviny34,00 g
Tuky15,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 400 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy49,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si
- dva kastrůlky, jeden cca 1,5 litru a druhý o trochu větší
- vhodné skleničky (mně se osvědčily skleničky od Opočenského jogurtu 150 m). Vyjde levněji koupit si tyto jogurty než prázdné skleničky. Mívají je občas jako akci v Lidlu. Těch je třeba 8-9 ks. Je ale vhodné pořídit jich 12, aby bylo možno dělat nový jogurt, když zbývají poslední. Krok 2: Do menšího kastrůlku nalijeme vodu a necháme ji uvařit, tím nádobu sterilizujeme. Vodu přelijeme do většího, doplníme další vodu a uvedeme do varu a necháme zvolna vřít. Krok 3: Do vysterilizovaného malého kastrůlku nalijeme mléko. Pokud máme mléko sterilizované nebo UHT, nalijeme ho ½ litru, pokud používáte čerstvé nepasterizované mléko tak celý litr. Vsypte do něj 50 g sušeného mléka, rozmíchejte a ohřejte na cca 80 st. Celsia. Potom přidejte zbývající studené mléko, v případě čerstvého nechte vychladnout a zkontrolujte teplotu, měla by být 45 st. Celsia. Pokud není, přihřejeme nebo ochladíme. Přidáme hotový živý jogurt jogurt a rozmícháme. Krok 4: Nyní do vroucí vody vložíme víčka a vysterilizujeme je. Vyndáme je na čisté místo a necháme okapat. Poté vyvaříme skleničky a také vyndáme a dáme okapat dnem nahoru. Vezmeme naběračku a vložíme ji na do vroucí vody sterilizovat, poté nabereme mléko a naplníme skleničku a zavíčkujeme ji. Stejně to budeme dělat až spotřebujeme všechno mléko. Krok 5: Nyní skleničky uložíme tak aby co nejdéle udržely svoji teplotu: možností je několik, jedna je vložit do horkovzdušné trouby a občas zapnout na chvíli na 50 st. Celsia. Další možnost je vložit skleničky do peřin, třetí možnost je koupit si jogurtovač kde jsou i nádobky. Ideální ovšem je slepit ze silného 3 cm+3 cm stavebního pěnového polystyrénu krabici s víkem. Krok 6: Jogurt je po min. 6ti hodinách hotový a je třeba ho dát do chladničky. Krabice na obrázku (boky 3 cm, spodek a víko 6 cm) udrží teplotu velmi dlouho (po 8 hodinách mají skleničky cca 36 st. Celsia).

Zveřejněno 26. 8. 2017

Poznámka autorky Hana Lounova

K měření teploty požívám digitální infračervený teploměr který stačí přiložit na skleníčku nebo ½ cm nad hladinu mléka. Ale při troše cviku se to dá zvládnout i prstem.

https://www.facebook.com/Opočenský-jogurt-10097309...

https://www.conrad.cz/ir-teplomer-voltcraft-ir-110...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výroba kvalitního domácího jogurtu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jwKy

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výroba kvalitního domácího jogurtu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jwKy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Světloušek 17. 1. 2018 17:10
Jogurt jsem si dělala . A je výborný. No momentálně mám nový super přístroj fermentor kuvings, který by měl být také na jogurty, tak jdu zkoušet.

Domácí jogurt;
1 do umytého hrnce nalijeme mléko (třeba 2l).
2; mléko zahřejeme pod bod varu (tvoří se bublinky)
3; mléko schladíme na cca 40st (udržíte v něm prst)
4; trochu mléka odebereme do rendlíku, zaočkujeme ho (rozmícháme jogurt nebo kulturu)
5; zamícháme zpět do mléka
6; mléko plníme do čistých (viz níže) skleniček, ihned zavíčkujeme a vložíme do peřiny (nebo trouby)
7; druhý den dáme skleničky do lednice vychladit.

Skleničky-umyjeme skleničky a víčka, naskládáme na utěrku na plech a zapečeme takto v troubě 15 minut při 100st.

Tento jogurt vydrží i víc jak 14dní bez plísní a pod. Při přidání smetany do mléka máte smetanový.

tak já zase musím říct, že jsem ráda, že to někdo takhle pěkně rozepsal, a navnadilo mě to, že to zkusím:-):yes:

Páni:-O Nestačím zírat, jak někdo dokáže udělat z něčeho tak jednoduchého, jako je výroba jogurtu, něco tak složitého:-(
Dělám jogurt už léta, bez sušeného mléka a je identický s holandií, případně s choceňským smetanovým. A co víc, bez teploměru.

cathleen:
Jj, omlouvám se zakladatelce, neuvědomila jsem si to:-/

Zobrazit 4 starší odpovědi

Tématické fráze:
jak vyrobit domácí jogurt, domácí jogurt, jak vyrobit jogurt, domaci jogurt recept, jak udělat domácí jogurt, domácí smetanový jogurt, jak vyrobit hustý domácí jogurt, jak se vyrábí jogurt, smetanový jogurt recept, jak uvařit jogurt, výrobajogurtu, výroba jogurtů v troubě, postup výroby jogurtu, recept na smetanovy jogurt, viroba jogurtu, domácí smetanový jogurt recept, vzroba jogurt, jak si vyrobit jogurt, výroba dom.jogurtu, výroba jogurtu z mléka

Suroviny:
mléko, jogurt, jogurt, jogurt,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu