Květákový nákyp se sýrem
Květák je doslova zeleninovým pokladem, který pomáhá s hubnutím a obsahuje spoustu prospěšných látek. Nabízí i spoustu možností, co z něj připravit. Například tento sytý nákyp s křupavě orestovanou anglickou slaninou a sýrovým bešamelem.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 129 kJ / 1 226 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,39 g |
Tuky | 90,72 g |
Vláknina | 6,08 g |
Cholesterol | 644 mg |
Sodík | 2,51 g |
Sůl | 6,19 g |
Sacharidy | 42,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Cibuli oloupeme a nakrájíme společně se slaninou na kostičky. Stroužek česneku oloupeme a nasekáme nadrobno. Sušená rajčata nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Květák rozebraný na větší růžičky povaříme cca 15 minut v osolené vodě, necháme lehce vychladnout a okapat. Po chvíli rozmačkáme na hrubo mačkadlem na brambory.
Krok 3: Na polovině tuku orestujeme anglickou slaninu a cibuli, zmírníme plamen, česnek, sušená rajčata, lehce osmahneme a vmícháme do rozmačkaného květáku.
Krok 4: Na zbylém oleji připravíme z mouky jíšku, zalijeme mlékem, provaříme cca 5 minut a do chladnoucího vsypeme nastrouhaný, nakrájený, či nadrobený sýr. Necháme povolit a přimícháme sýrový bešamel. Směs vlijeme ke květáku s cibulí a slaninou.
Krok 5: Dvě celá vejce ušleháme do pěny a lehce vmícháme ke květáku. Dochutíme solí a pepřem, případně bylinkami (libeček, petrželka) a celou směs vlijeme do zapékací misky.
Krok 6: Pečeme asi 30 minut na 180°C. Chutná i studené s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Zveřejněno 22. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Květákový nákyp se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pPZ1
Moje poznámka
Květákový nákyp se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pPZ1
Nejnovější recepty
Vanilkové rohlíčky a kuličky
Přidáno před 3 hodinami
Malinové "obrázky"
Přidáno před 5 hodinami
Kynuté chuťovky z batátů
Přidáno před 8 hodinami
Rusalčiny věnečky
Přidáno před 22 hodinami
Domácí čokoládový likér
Přidáno 20. 12. 2024 16:01
Květáková polévka se šunkou a červenou čočkou
Přidáno 20. 12. 2024 13:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Radek Kašpárek prozradil, v čem je kouzlo jeho bramborového salátu: Cibuli nedávám syrovou, zeleninu vařím i s octem, říká
Plněné knedlíky se zelím podle knedlíkového mistra se hodí i k huse a jsou výborným zpestřením svátečního menu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové knedlíky
snejkee před 1 hodinou
Znojemská omáčka s vepřovým masem
stefi.f47 před 3 hodinami
Základní krémové rizoto
Zizalinka před 4 hodinami
Vepřové nudličky se zeleninou
michaelatomastikova999 před 6 hodinami
Pomazánka na způsob bavorské speciality Obatzter
Slavista62 před 7 hodinami
Vosí hnízda
Jiří před 7 hodinami
Punčové řezy
Viera65 před 19 hodinami
Rychlé sádlové housky
magdalenka před 23 hodinami
Houbový kuba
Jarda1972 před 23 hodinami
Tématické fráze:
květákový nákyp s bramborem,
květákový nákyp,
květákový nákyp s nivou,
kvetak nákyp,
květákový nákyp recept,
nakyp z kvetaku,
květákový nákyps bramborem,
květákový nákyp s bešamelem,
květákový nákyp s anglickou slaninou,
květák recepty,
kvetakovy nakyp se sunkou a bramborem,
recept na květákový nákyp,
nakyp květákový,
bramborovo květákový nákyp,
kvetikovy nakyp,
sýrový nákyp s květákem,
nákyp s tvarohem a zeleninou na slano,
kvetakový nakyp s brambor,
dietni recept na kvetakovy nákyp,
květákový nákyp se slaninou
Suroviny:
květák,
cibule,
slanina anglická,
olej,
česnek,
rajče sušené v oleji,
mouka hladká,
mléko,
sýr,
vejce,
sůl,
pepř mletý,
bylinky,
strouhanka,
tuk
Komentáře (1)