Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát z volské tlamy podle Viléma Vrabce

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 417 kJ /
339 kcal
Bílkoviny3,72 g
Tuky23,06 g
Vláknina12,48 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 114 mg
Sůl0,24 g
Sacharidy25,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné maso z přední části volské tlamy dobře vymyjeme, dáme do hrnce, zalijeme okyselenou vodou a vaříme 4 hodiny (můžeme si pomoct tlakovým hrncem, který dobu zkrátí). Potom přidáme očištěnou zeleninu, cibuli a koření a vaříme tak dlouho, až maso změkne. Krok 2: Uvařené maso nakrájíme na velmi tenké lupínky, cibuli na drobné kostičky. V hrnku rozmícháme vývar s hořčicí a dochutíme octem a ostatními ingrediencemi na marinádu. Krok 3: Nalijeme na salát, promícháme a necháme uležet přes noc. Podáváme s pečivem.

Já jsem do salátu ještě přidala tence nakrájené sladkokyselé okurky.

Zveřejněno 22. 1. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Salát z volské tlamy podle Viléma Vrabce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3gpn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Salát z volské tlamy podle Viléma Vrabce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3gpn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Salát z volské tlamy se dnes opravdu sežene velmi těžko. Proto si jej dělám sám. Jako základní surovinu si na něj kupuji (zpravidla v Globusu, mají tam krásně tence nakrájený) jazyk v aspiku. Pak postupuji zhruba podle receptu výše - s tím rozdílem, že přidávám zeleninu z Kunovjanky, i s trochou láku, dávám hořčici, okurku i worcester, nedávám olej ani výver, vynechávám i cukr a sůl, pepřím.

Tu chuť si přesně vybavuji - a stále v lahůdkách na Zlatém Kříži mají:yes::-)

Děkuji za hezké komentáře a vzpomínky pamětníkům :-K

zizala: Díky za připomínku na dřívější pochoutku:-D musím si uložit.

Díky moc za recept, jako studentka jsem si jej často kupovala, byl vynikající, recept jsem dlouho sháněla. A rýpalové kecy si nechte, v hamburgrech jíte s.....y a ještě si mlaskáte, tohle je starý osvědčený recept. Takže autorce :-K:yes:

redwinn:
No, rád si zajedu 50km na Hambáče do Mekáče :yes: ale pokud je "s.....y" jak píšete, to co si myslím, tak jsem to ochutnal v podobě cibetkové kávy...:-D
https://www.labuznik.cz/diskuse/cibetkovou-kava-41...

Tenhle salát jsem prodávala před víc než 30 roky a zákazníci už čekali až ho přivezou a byl prodaný ze všech nejdřív. Takže špatný asi nebyl. Já ho ale ani neochutnala ,mám jiné chutě :-)

Zaujímavý recept. :yes: Len u nás by som asi nepozháňala to mäso, ale líčka áno. Stálo by to za vyskúšanie. :-)

magdalenka: ....pohlavné buňky...až ve mně hrklo, co budu číst dál! :-D
I mně se salát moc líbí:yes::-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Salát z volské tlamy jsem milovala z Domu potravin / na Václaváku - bohužel dávno zrušený /. Od té doby jsem ho několikrát zkusila koupit někde jinde, ale žádný se mu nevyrovnal, takže mi zbyly jen vzpomínky:-). Byly tam skvělé i ostatní saláty, huspenina, chlebíčky. Určitě je nás tady - pamětníků - víc;-):-)

maris: Maruško, já jsem nikdy originál nejedla, jen jsem o něm četla. 1-2 dny proleželý je opravdu dobrý.

Už ten název je dost strašný, pak stačí ten první odstavec a du blejt velebnosti.

magdalenka: ... a jak známo, nejoblíbenějším jídlem jeho císařské milosti Karla IV., prvního panovníka křesťanské Evropy, bylo prasečí ouško! :-O

Zobrazit 5 starších odpovědí

Proti gustu...ještě tak ty líčka, mám tedy raději vepřový. Ale ta tlama..ja nevím..:-D Sem ani netušila, že se to jí :-O ale vzhledem k tomu, že jsem viděla v jednom pořadu z Ameriky, jak si do hambáče s gustem dávají prasečí rypák, tak je asi možné vše. Ikdyž zatím jsem v žádné masně bejčí "držku" fakt neviděla :-D

srettka: :-D Já taky ne, dělala jsem z líček. Ale dobré to bylo, takové příjemně kyselé, pikantní, skoro jako utopenci :-p

Bude to dobrota...

No jo, no... V. V. je V. V.:yes: Také podle něho rád vařím:-)
Na jih od Neapole z tý uvařený volský tlamy vyhoděj akorát fousiska. Zbytek, je to vlastně skoro čistej glutin, nařežou na tenko, posolej, popepřej, zakápnou citronem a na vesnickejch festách vám to prodaj za hříšnej peníz.
Jíst se to dá - z rodiny jsem byl jedinej:-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
salát z volských tlam, recept na volskou tlamu, tlamickovy salat, volsky salat, vilém vrabec recepty, aspik z kunovjanky, lahůdky na zlatém kříži, volsky salát recept, salat s volskych tlam, bejčí tlama, vilem vrabec, salàt z voské tlamy, recepty vilém vrabec, salát z volské, lahůdky na krizi, salát z volských tlam, vepřová tlama salát recept, voske tlami, z jakého masa dělá volská tlama, recept na salat z hovezi tlamy

Suroviny:
voda, ocet, sůl, zelenina kořenová, cibule, bobkový list, pepř, semínka hořčičná, ocet, vývar masový, olej, hořčice, pepř, omáčka worcesterová, cibule, okurky sterilované

Přidat fotografie receptu