Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obracený pomerančový koláč

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Náročný

Suroviny

Porce: forma 24-28 cm

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 806 kJ /
4 017 kcal
Bílkoviny109,22 g
Tuky179,73 g
Vláknina18,25 g
Cholesterol 1,64 g
Sodík 739 mg
Sůl1,64 g
Sacharidy481,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve rozehřejte a necháte zchladnout máslo. Svařte vodu s cukrem na hustý sirup. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Polovinu sirupu nalijte do formy, vyskládejte pomeranče (důkladně omyté a pokrájené na sílu asi půl cm) a zalijte zbytkem sirupu. Formu zatím odložte - a zapněte troubu na 170 st.C. Krok 2: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. V druhé míse ušlehejte vejce, cukr, kůru a pomerančovou šťávu do husté pěny, pak po lžících přidávejte jogurt a také ho zašlehejte. Nakonec pomalu zašlehejte moučnou směs a máslo. Krok 3: Těsto nalejte do formy na připravené pomeranče a dejte do trouby. Pod formu raději dejte pekáček, kdyby začal vykapávat cukrový sirup. Pečeme asi 40 minut. Zkontrolujte propečení špejlí. Krok 4: Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době formu rozevřete, odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Pak koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a pečící papír ze dna. Krok 5: Jíst můžete se zakysanou smetanou, je skvělý i samotný, vyniká vláčností. Těsto by šlo jistě využít i jinak. Můžete udělat těsto z poloviční dávky, aby to byl více koláč nebo prokrojit a promazat krémem, jako jsem to udělala dodatečně já. Ušlehla jsem ricottu, smetanu ke šlehání, lžíci cukru a krém Olé, koláč nadvakrát nití prokrojila a promazala.

Zveřejněno 2. 3. 2018

Poznámka autorky hosta

Inspirace podle CAT & COOK (Marks and Spencer) - upraveno

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pyZ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pyZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Nezhořknou ty pomeranče? Mám zkušenost, že po tepelné úpravě chytají nahořklou chuť. Proto mě ani nechutnají třeba pomerančové marmelády.

srettka: ne, nezhořknou - asi jak se vlastně dusí v cukerném sirupu, nepřipékají se.

Tématické fráze:
obráceny kolač s pomerančem, herbař-obracený pomerančový kolač, obrácený koláč, tarte tatin annabel langbein česky, pomerančový koláč, annabel langbein recepty, obraceny pomeranc.kolac, makový obrácený koláč s pomeranči, pomeranče recepty, obraceny pomeračovy kolač, obrácený ovocný koláč mandarinka s s karamelem, obrácený pomerančový moučníky, pomeranč recepty, svařte na husty sirup, karamelový pomerančový koláč, jak promazat koláč, koláč and pomeranč, pomerancovi koláč, obrácený jablečný koláč s karamelem podle annabel, koláč pomerancovy

Suroviny:
voda, cukr krupice, pomeranče, mouka hladká, cukr třtinový, vejce, prášek do pečiva, mák, sůl, máslo, pomeranče, jogurt smetanový, šťáva pomerančová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu