Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmikráskový sirup

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

PlechovySkritekPida

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min + 24 hodin doba louhování

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava, + 24 hodin doba louhování)

Pohled na rozkvetlou louku vždy pohladí na duši a navodí pocit klidu. Spoustu rostlin můžeme využít jako pomocníky při boji s různými neduhy. Třeba takový sedmikráskový sirup je ideální při onemocnění dýchacích cest.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 818 kJ /
3 064 kcal
Bílkoviny1,26 g
Tuky0,72 g
Vláknina4,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy760,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy spaříme vroucí vodou, přidáme pokrájený citron a necháme den louhovat. Krok 2: Přecedíme přes plátno, přidáme cukr a svaříme do hustoty sirupu. Krok 3: Hotový sirup přidáváme do čaje při nemocech dýchacích cest.

TIP: Bylinné sirupy a medy - oblíbené recepty

Zveřejněno 21. 8. 2008

Poznámka autora PlechovySkrite…

Osvědčený recept od babičky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sedmikráskový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDMm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sedmikráskový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDMm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Přiznám se, že o sedmikráskovém sirupu jsem ještě neslyšela :) ukládám k vyzkoušení.

krásný slunečný den, já jsem vyhnala dítko počítat kvítky, z legrace - a ona, tak jo, jdu počítat.. :-* .tento sirupík dělám už třetí rok, a někdy i dvakrát za jaro, dokud mi manža neposeká krásky sekačkou...je výborný, děkuji za recept, už začínají nakvítat šeříky, tak budeme dělat i růžový :yes:

Jarecka: Vše jsem si od Vás zkopírovala. :-)
Dnes poprvé budu dělat sedmikráskový sirup. Asi se to neproplachuje před namočením do horké vody, že??

Já dělám sirup - ze sedmikrásek, pampelišek,listů jahod,listy ostružin, listy malin a přidám 3 citróny nakrájené na plátky a zaliji převařenou vodou 4L, zahřeji na bod varu a vypnu. Nechám louhovat 24hod. Pak vymačkám přidám
cukr 2 kg a vařím 30min. naleji do sklenic. Přidávám do čaje a nebo do vody.
Dále dělám mátový sirup - do hrnce natrhám mátu aby byl plný, zaliji převařenou vodou aby máta byla ponořená
přidám na kolečka 3 citróny a po vychladnutí dám na 24hod. - můžete i 48 hod. do lednice. Potom vymačkám , přidám cukr ( 4L - 2kg ) a nechám povařit 30min. Naliji do flašek a dám do chladu. Výborný a osvěžující v létě s vodou jako limonáda.

lidus: píšu to níže, není třeba zavářet, prošlo to varem, tak,že už je to sterilní. Ale uchovat v chladu - špajzka, sklep, určo ne na světle a slunci. Tyhle sirupy mi vydrží do další sezóny určitě. Džemy, marmelády taky nezavářím, protože projdopu varem a taktéž obsahují cukr, který je sám o sobě přirozený konzervant, takže se nebojte ;-);-)

Můžu ho i zavařit? Jak vydrží dlouho - chci ho udělat aby mi vydžel na zimu až budou choroby...;-)

spagetka::-D:-D:-D ešte že tak :-D:-D:-D to by som psychicky nezvládla :-D:-D

tejaja: v životě nepočítej, to je blbost. Prostě propláchnuté natlačíš do sklenice a zbytek dle receptu :-D:-D:-D

Fakt to musím počítať ?!? :-O Ježiškove husličky :-D:-D:-D Veď zblbnem ;-):-D

Díky holky, hodím radši do lednice ;-)

MÍŠA:já takové věci, co neprojdou sterilizací uchovávám pro jistotu v lednici;-)

MÍŠA: skladuj v chladu, ne nutně v lednici, ale chlad a neměl by být na světle, raději příšeří až tma, takže špajzka, sklep, prostě co máte doma. Ne na slunci a v teple, zkvasil by.

lenka: Dneska jsem sirup vařila. Délka vaření asi tak 10-15 min. Pak jsem slila do lahviček a je to sirup :) Jen teď nevím, jak se skladuje? Normálka může být v komoře nebo musí být v lednici? Díky za radu :-K

Taky se mi podařil místo sirupu med. Mám ho nalitý v lahvích s úzkým hrdlem.:)

Jak to mám udělat, abych měla tekutý sirup a ne med? Čím to je? Méně vařit nebo nevařit vůbec? Děkuji.

lenka: chce to méně cukru :-)

sirup výbornej..! Místo cukru krupice jsem do něj dala třtinový cukr, vařila půl hodiny a druhý den ráno hustota srovnatelná s lesním medem. Takže místo medu si teď do čaje dávám sirup neboť mne bolí v krku. Tak jsem zvědavá jak zapůsobí...

Načíst další komentáře (1)

Tématické fráze:
med ze sedmikrásek, sirup ze sedmikrásek, mateřídouškový sirup recept, recept na med ze sedmikrásek, domaci sirup ze sedmikrasek, čaj ze sedmikrásek, sedmikráskový med od babičky, med ze sedmikrásek recept, mateřídouškový med, med z sedmikrásek, domácí med ze sedmikrásek, recept na sirup ze sedmikrásek, mateřídouškový sirup, sirup z sedmikrasek, sedmikráskový salát, sedmikráskový med recept od babičky, zázvorový sirup recept, recept na mateřídouškový sirup, jak se dělá čaj ze sedmikrásek, med se sedmikrasek

Suroviny:
květy sedmikrásky, citron, cukr krupice, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu