Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makový závin z kynutého cuketového těsta

Tento lahodný dezert kombinuje jemné kynuté těsto, obohacené o zdravou cuketu, s bohatou a aromatickou makovou náplní. Výsledkem je vláčný a chutný závin, který je skvělým doplňkem ke kávě či čaji.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 55 min Bez doby kynutí

75 min (20 min příprava + 55 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 549 kJ /
3 955 kcal
Bílkoviny102,92 g
Tuky187,90 g
Vláknina51,53 g
Cholesterol 541 mg
Sodík 253 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy438,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve nastrouháme oloupanou cuketu najemno. Lehce ji osolíme, necháme 15 minut vypotit. Poté ji pořádně vymačkáme, nejlépe v utěrce. Krok 2: Do vlahého mléka přidáme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cuketu, všechny zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto. Krok 3: Necháme těsto kynout pod utěrkou, cca hodinku. Mezitím dáme vařit mléko, přidáme mák, cukr a zbytek surovin. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme cca 8-10 minut do změknutí . Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na plát, potřeme mákem a srolujeme. Můžeme udělat jeden velký závin nebo dva menší. Spoj závinu musí být dole (aby se při kynutí a následném pečení nerozvíral). Krok 5: Závin necháme ještě cca 10-15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 st. asi 35-45 minut do zlatova.

TIP: Co dobrého upéct s cuketou - oblíbené recepty

Zveřejněno 12. 5. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pooy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pooy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Jindriskas: Jindřiško to mně opravdu potěšilo..moc děkuji :-K:-K A taky děkuji za pěknou fotku..:yes:

Je překvapivě dobrý. Zbyla mi cuketa a narazila jsem na tento recept. Vůbec v těstě cuketa není cítit. Krásně těsto nakynulo a dobře se sním pracovalo. Kdyby byl autor někdo jiný, asi bych nevyzkoušela, ale pí. mika59 prostě nikdy nezklame.:yes::-Kdíky

Velmi zajímavé, cuketa v kynutém těstě, určitě vyzkouším, letos ji také dávám snad do každého jídla.:yes:

Tématické fráze:
kynuty zavin, kynutý makový závin, makový závin, závin z kynutého těsta, jak udělat makový závin, zavin kynuty, makový závin kynutý, kynuté těsto na závin, pečeme s cuketkou kynute, makový závin z kynutého těsta, cuketové těsto s mákem, kynuté makovy zavin, kynuté záviny, kynuté těsto na závin s olejem, kynuty makovy postup, jak udelat kynuty zavin s orechama nebo s tvarohem video, cuketovy zavin bez mouky, mák, droždí, z cuketoveho, makovy zavin z nekynuteho testa

Suroviny:
mouka polohrubá, cuketa, žloutek, cukr, smetana ke šlehání, mléko, olej, droždí, sůl, kůra citronová, vejce, mák, mléko, povidla švestková, perník strouhaný, cukr, skořice, kůra citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu