Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 210 min

210 min (210 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 472 kJ /
1 069 kcal
Bílkoviny43,94 g
Tuky31,19 g
Vláknina106,65 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 2,20 g
Sůl4,82 g
Sacharidy100,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vajíčka na čaj dáme nalámaný bobkový list, nastříhaný rozmarýn a kuličky koření.
Do velkého hrnce dáme všechny uvedené suroviny na vývar, jen játra odložíme na později. Přidáme koření v čajovém vajíčku a vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 3 hodiny. Krok 2: Mezitím ve druhém, hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, muškátový oříšek a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, za stálého míchání ji necháme zhoustnout a poté odstavíme stranou. Krok 3: Hotový vývar přecedíme, krk obereme od kůstek a maso nakrájíme na menší kousky. Na kousky také nakrájíme srdíčko a žaludek. Krok 4: Vývarem naředíme jíškovou kaši na konzistenci polévky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou syrovou mrkev a celer, přidáme celá játra, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a slabým varem vaříme 15 minut.
Poté játra vytáhneme, drobně nakrájíme a dáme je s ostatním nakrájeným masem prohřát do polévky.
Podáváme se širokými nudlemi, dozdobíme zelenou petrželkou.

Zveřejněno 13. 11. 2018

Poznámka autorky Anna Kocikova

Inspirovala jsem se receptem na husí kaldoun https://kitchenette.cz/clanek/husi-kaldoun. Kdo nemá rád v polévce smetanu, tak jíšku naředí pouze vývarem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3DgQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3DgQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Marie Svarcova: Moc děkuji,Maruško:-8:-K

:-)<3:yes::yes: Moc pěkný receot, znám kaldoun jak ho dělávala babička i mamka, ten Tvůj je trochu jiný a určitě moc dobrý:-K

Tak tento recept se mi líbí, musím vyzkoušet!

moc pěkné,
zrovna dnes jsem ho dělala:)) děláme obdobně jen bez smetany a těstovin, ale zase dáváme drožďové knedlíčky:-)), někdy zkusím se smetanou..:yes:

Olinka5555: Olinko,děkuji:-K
Já někdy dělám vývar tak,že přidám z předešlého dne obíračku(kosti,skelet,zbytek opečené kůže),jen jsem nevěděla,mám-li tady takový rcp vůbec dávat,aby někdo neřekl,že zbytkuji:-)Ale když mi google nabídl několik variant na Kaldoun a přečetla jsem si na Kitchenette,že tam také kuchařinka dává zbytky z pečínky,tak jsem se nežinýrovala;-)Knedlíčky jsem nedělala žádné,bylo to už tak dost husté.Jen ty široké nudle nám tam nějak nepasovaly...jsme zvyklí na vlasové:-8
Hledala jsem recept na Kaldoun i ve Zlaté kuchařské knize od A.Kejřové-M.Kuchařové i od M.D.Rettigové a překvapilo mě,že ani jedna ho tam nemá:-OTakže jak se dělá opravdu ten"pravý"nevím:-8

Dlouho jsme o sobě neslyšeli. Moc Tě oba zdravíme. Tvůj recept přišel jako na zavolanou. Po Martinské huse mám nějaké různé zbytečky včetně všech drobů a křídel, chtěl jsem dělat polévku, ale tohle je lepší. Díky a ještě jednou srdečně zdravíme.
:-K:-K:-K

klukodvody: Děkuji za pozdravy i komentář:-KJosífku,jsem ráda,že Ti recept přišel vhod:-8;-)
medanek::-K

:yes::yes::-)

Tématické fráze:
pravý kaldoun, vývar z husích drobů, jak se dělá kaldoun, polévka z husích drobů, husí pečené masové kuličky, kalton,polévka, kalton,polévka, husi vajíčka, dělá se husí polévka, kaldoun z pečeně, polévka z kostí z pečené husy, pravy caldoun, jak se dělá je kaldoun, husí maso s kaší, pravý kaldoun recept, polévka z husích drobů recept, husí polévka, kalton z husy, polévka kaldoun, polévka z pečených husích kostí

Suroviny:
droby, husa, kost, voda, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř, koření nové koření, bobkový list, rozmarýn, sůl, máslo, mouka hladká, ořech muškátový, smetana na vaření, celer, mrkev, játra husí, sůl, pepř mletý, petržel, nudle široké

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu