Rakouský makovec bez mouky
Pro milovníky máku a nadýchaných dezertů je tento recept ideální volbou. Rakouský makovec bez mouky je krásně vláčný a šťavnatý, a mohou si jej dopřát i ti, kteří nesmí lepek. Limetková poleva dodává makovci svěží chuť.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 22-24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 616 kJ / 3 493 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 71,05 g |
| Tuky | 215,85 g |
| Vláknina | 32,06 g |
| Cholesterol | 1,35 g |
| Sodík | 410 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 300,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny.
Krok 4: Do pěny postupně (po jednom) zašleháme žloutky.
Krok 5: Přidáme nastrouhanou kůru z 1 limetky, mletý mák a dobře promícháme.
Krok 6: Nakonec do těsta lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Krok 7: Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Ke konci pečení zapíchneme do makovce špejli, abychom se ujistili, že je dobře propečený. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá.
Krok 8: Upečený makovec necháme vychladnout a potřeme polevou. Tu připravíme smícháním šťávy z 1 limetky s prosátým moučkovým cukrem. Cukr přisypáváme postupně, dokud není poleva krásně lesklá a hustá tak, aby se dala rozlévat.
Krok 9: Polevu necháme zcela zaschnout (v lednici to jde nejlépe) a makovec nakrájíme na úhledné klínky.
Zveřejněno 27. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rakouský makovec bez mouky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O6ZL
Moje poznámka
Rakouský makovec bez mouky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O6ZL
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 12 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 13 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 14 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 16 hodinami
Tématické fráze:
bezlepkový makovec,
výborný vláčný makovec,
dietní makovec,
bezlepkový makovec recept,
makovnik bez mouky,
makovec raz dva,
makovec bezlepkový,
recept na bezlepkový makovec,
vláčný makovec,
makovec bez mouky a cukru,
šťavnatý makovec,
makovec recept,
makovec bez lepku,
makovnik,
rakouský makovník,
rakouský makovník,
pečení bez mouky,
zdravy makovec,
makovec bez muky,
makovec dietní
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
mák mletý,
vejce,
limetka,
cukr moučkový
Komentáře (35)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Moc děkuji za krásný recept… 😉