Postup přípravy
Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení.
Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku.
Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené.
Udíme olší nebo bukem.
Zveřejněno 2. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Moje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 23 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 4 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 4 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 4 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 4 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 5 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 6 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 6 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 7 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 8 hodinami
Tématické fráze:
uzený pstruh recept,
uzený pstruh,
uzený pstruh recepty,
udíme pstruha,
udime pstuhy recept,
recept na pstruha uzeny,
recept na vyuzeni ryb,
udíme pstruhy,
pstruh jako makrela,
udíme na pstruha,
po vyuzeni je ryba na kyselo,
nejlepší doma vyuzené makrely,
nejlepší doma vyuzené makrely,
uzenýpstruh recepty,
pstruh recept,
recepty pstruh,
makrel,
uzeny pstruh - recepty,
pstruzi nalozeni v slaném nálevu,
uzeny pstruh - cz
Suroviny:
pstruh,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
Komentáře (12)
Na Mimibazar fotku použila LenkaŠ. v receptu https://www.mimibazar.cz/recept/110078/gnocchi-s-k... dne 6.6.2011 - to už není problém Topek, kde byl recept dříve a je nad vší pochybnost, že fotka je skuteční paní RadkyS. (podívejte se na její jiné recepty, kde je mj. stejný talíř
Pokud myslíte tento případ, tak jste mne moc nepřesvědčil. Jestli máte nějaké podobné, zkuste dát celé odkazy, ráda zkontroluji
Pokud vám něco vadí na fotce u receptu https://www.toprecepty.cz/recept/50330-recept-na-n..., která je ve vašem předchozím komentáři, tak vám nerozumím už vůbec