Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb s pâte fermentée

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 198 kJ /
2 198 kcal
Bílkoviny69,00 g
Tuky12,75 g
Vláknina23,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy440,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Přibližně den předem umícháme staré těsto (pâte fermentée). Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme mouku a sůl a dobře uhněteme hladké těsto, které zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
V závislosti na okolní teplotě – v létě bude stačit ke kynutí i kratší doba. Krok 2: Nakynuté těsto prohněteme, dobře zakryjeme a uložíme do lednice, odkud ho můžeme v průběhu příštích tří dnů kdykoliv vzít a použít. Krok 3: V den pečení si umícháme těsto – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme. Ke konci hnětení přidáme i nakrájené kousky starého těsta z lednice (vytažené asi hodinu před zaděláváním, aby se trochu ohřálo).
Výsledné těsto je poměrně dost hydratované, přesto drží při sobě a dá se dobře seškrábnout. Krok 4: Stěrkou ho vyškrábneme do naolejované širší misky, přeložíme a necháme 30-40 minut kynout. Znovu přeložíme (na naolejovanou misku ani prsty se těsto lepí minimálně) a necháme kynout dalších 30-40 minut. A ještě jednou zopakujeme. Krok 5: Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučenou desku stolu, naposledy popřekládáme a uložíme do ošatky, vysypané moukou. Než se na 250°C nahřeje trouba s dlaždicí a starým plechem na horkou vodu, chleba vykyne i v ošatce. Opatrně ho s oporou ruky překulíme na dlaždici s pečící fólií, nařízneme, do rozžhaveného starého plechu chrstneme asi 100 ml horké vody a troubu rychle zavřeme. Krok 6: Pečeme asi 15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C, troubu krátce vyvětráme od páry a dopečeme (přibližně 25-30 minut).

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 24. 6. 2015

Poznámka autorky cathleen

Podrobněji o starém těstu se dočtete zde http://www.pekarnomanie.cz/stare-testo-old-dough-p...

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz

Pâte fermentée (staré těsto, old dough) pomůže těstu nejen lépe kynout i při menším množství droždí, ale zároveň ho hodně ochutí a posune trochu jiným směrem.

Přesto, že je v tomto chlebu jen minimum žitné mouky a je zadělaný droždím, chutná úžasně i třetí den, je stále stejně měkký a voňavý a připomíná mi chléb kváskový.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb s pâte fermentée

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lPEV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb s pâte fermentée

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lPEV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (105)

Výborný chlebík, čerstvý mäkký aj po niekoľkých dňoch, vďaka za recept! Pridávam foto.:yes:

Gabina: nedivím se, krásně zabalený dárek <3

Moc dobry chlebik, pekla jsem mámě k narozeninám. Udělal radost:-K

magdalenka: :-D gratuluji :yes: A děkuji za fotku!

Dnes som dostala zákaz piecť tento chlieb! Je totiž taký dobrý, že manžel sa ho nevie dojesť...:-D

zdenka.s: Ja som kúpila v Domácich potrebách, takých klasických. Ale som videla aj v Kauflande - tam mali len menšie okrúhle. V Domácich potrebách mali 5 druhov.

Moc se omlouvám, ale nevím kam dotaz napsat.Dá se koupit ošatka na chleba přímo v nějakém obchodě nebo jen přes e-shop ?Děkuji :-K

cathleen: ja som už pokusy s kváskom aj starým cestom robila pred pár rokmi, len to bolo časovo náročné skĺbiť s pracovnými povinnosťami. Teraz mám viac času, takže v obchode chlieb kupujem sporadicky. A už nám ten ani nechutí...:-8

magdalenka: říkám to pořád, že to není nic těžkého! <3 Jsem moc ráda, že tě to tak "chytilo"!

Pridala som foto môjho včerajšieho večerného pečenia. Staré cesto 7 dňové, plus lyžica kvásku (z toho na "vyhodenie"). Najlepšie sa mi darí tento chlieb, aj to naťahovanie a prekladanie v mise už robím rutinne...:-8

cathleen: Ani se neptej! Já ty kouzla s chlebem, prostě neumím!;-(

Veronika.Hrozna: ...čekala jsem, že napíšeš, jak dopadl chleba, když už jsi ho tady v přímém přenosu s velkou pomocí magdalenky pekla...:-?

Už tretí raz kysne! Nechám mu hodinku a uvidíme! Zase púšťa bubliny! :-O

Veronika.Hrozna: Postupuj presne podľa receptu. Všetko dobre dopadne.

magdalenka: Mě se to motalo v robotu asi 10 -15 minut!:-O

magdalenka: Pouští mi to po prvním překládání bubliny. Už to mám znovu přeložit?

Veronika.Hrozna: Cesto kysne dlhšie - je tam pidi množstvo droždia a práve preto je výsledok famózny.
Ja mám teraz staré cesto spravené v chladničke v pixli s vekom zo 600 g múky, čaká na príležitosť. Žiadna bridlica a vymiesené ručne za 4 minúty.

Veronika.Hrozna: Už kyne,ale nějak se mu nechce !:-O

zizala: Digitální kalibrovanou, velice přesnou. Možná až moc.

Veronika.Hrozna: Máš dobře váhy? Těsto, v kterém voda tvoří víc než polovinu váhy mouky, nemůže být suché. Natož jako "břidličné vrstvy".

cathleen: To bylo , jako břidličné vrstvy , tak jsem přikápla pár kapek vody, trošku prohnětla rukou, dala na teplé místo a nakynulo za 1,5 hodiny, na 1,5 původního objemu. Dala do pytlíku, vrazila do lednice! Má to kynout na dvojnásobek, nebo to bude stačit? Ráno to vyberu " odborně zhodnotím" :-D a nechám ještě v teple a pak to celé mám přidat do těsta?

Veronika.Hrozna: nevadí, když bude hustší. Hlavně ho nech vykynout a pak dej do lednice.

magdalenka: Magdi 3 minuty !

Mám to těsto c.1.vymisit? Nebo jen smichat lžíci ? Musela jsem pár kapek vody přidat,je to skoro suché. Má to být dětská prdelka,koule n a háku nebo mazlavé těsto?

Veronika.Hrozna: staré cesto máš koľko dní?

cathleen: díky.jdu zadelat na chléb.;-)

Veronika.Hrozna, magdalenka: litinový hrnec, rozpálený spolu s troubou, je na toto pečení velice vhodný :yes:

Veronika.Hrozna: s tým nemám skúsenosti...ale bežne v nich chlieb pečú.

magdalenka: Aha, takže litinový hrnec, tomu taky nebude vadit, nebo jo:-?

Veronika.Hrozna: Ja nemám dlaždicu. Chlieb nechávam poslednýkrát (po poslednom prekladaní) kysnúť na fólii v mise (ani ošatku nemám). Vyberiem z misy aj s fóliou spolu a preložím na rozhorúčený plech, ktorý som tesne predtým vytiahla z rúry.

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
staré těsto, chleba s pate fermentee, pate fermentee, recept na chleba, chleb ze stareho testa, chléb se starým těstem, chleba se starým těstem, recepty ze starého chleba, recept se starým chlebem, old chleba, recepty jak upravit starý chléb recept, co ze starého chleba, recepty na chleba, chleba s dlouhým kynutím, starý chleba recepty, staré těsto na chleba, chleba s fermentée, délka kynutí těsta na chleba, chleba stare těsto, domácí chleba se starým těstem

Suroviny:
voda, mouka chlebová pšeničná, droždí čerstvé, sůl, voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, droždí čerstvé, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu