Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 198 kJ / 2 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,00 g |
Tuky | 12,75 g |
Vláknina | 23,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 440,20 g |
Postup přípravy
V závislosti na okolní teplotě – v létě bude stačit ke kynutí i kratší doba. Krok 2: Nakynuté těsto prohněteme, dobře zakryjeme a uložíme do lednice, odkud ho můžeme v průběhu příštích tří dnů kdykoliv vzít a použít. Krok 3: V den pečení si umícháme těsto – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme. Ke konci hnětení přidáme i nakrájené kousky starého těsta z lednice (vytažené asi hodinu před zaděláváním, aby se trochu ohřálo).
Výsledné těsto je poměrně dost hydratované, přesto drží při sobě a dá se dobře seškrábnout. Krok 4: Stěrkou ho vyškrábneme do naolejované širší misky, přeložíme a necháme 30-40 minut kynout. Znovu přeložíme (na naolejovanou misku ani prsty se těsto lepí minimálně) a necháme kynout dalších 30-40 minut. A ještě jednou zopakujeme. Krok 5: Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučenou desku stolu, naposledy popřekládáme a uložíme do ošatky, vysypané moukou. Než se na 250°C nahřeje trouba s dlaždicí a starým plechem na horkou vodu, chleba vykyne i v ošatce. Opatrně ho s oporou ruky překulíme na dlaždici s pečící fólií, nařízneme, do rozžhaveného starého plechu chrstneme asi 100 ml horké vody a troubu rychle zavřeme. Krok 6: Pečeme asi 15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C, troubu krátce vyvětráme od páry a dopečeme (přibližně 25-30 minut).
Zveřejněno 24. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chléb s pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPEV
Moje poznámka
Chléb s pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPEV
Nejnovější recepty
Knedlíky ze žluté cukety s cuketovým zelí
Přidáno před 11 hodinami
Fazole na mexický způsob
Přidáno před 12 hodinami
Jarní kuřátka s mandlovou nádivkou
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno 15. 4. 2025 18:20
Škubánky se zelím z červené řepy
Přidáno 15. 4. 2025 17:53
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno 15. 4. 2025 17:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Budapešťská pomazánka II.
PetrZappa před 3 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
eviii před 7 hodinami
Martinské rohlíčky
Fitulka před 8 hodinami
Moravský vrabec
Fitulka před 8 hodinami
Máslové opečené gnocchi se šunkou, pórkem a sýrem
Katka K. před 9 hodinami
Minutkové žampiony
Janet.P před 10 hodinami
Dobrá frankfurtská polévka
charlie.pv před 11 hodinami
Sedmikráskový sirup
Marylka před 12 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
kiwi40 před 13 hodinami
Jidáše, jidášky…
veronika_straka před 14 hodinami
Tématické fráze:
staré těsto,
chleba s pate fermentee,
pate fermentee,
recept na chleba,
chleb ze stareho testa,
chléb se starým těstem,
chleba se starým těstem,
recepty ze starého chleba,
recept se starým chlebem,
old chleba,
recepty jak upravit starý chléb recept,
co ze starého chleba,
recepty na chleba,
chleba s dlouhým kynutím,
starý chleba recepty,
staré těsto na chleba,
chleba s fermentée,
délka kynutí těsta na chleba,
chleba stare těsto,
domácí chleba se starým těstem
Suroviny:
voda,
mouka chlebová pšeničná,
droždí čerstvé,
sůl,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (105)