Suroviny pro 12
plech 43x33 cm
12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 35 099 kJ / 8 389 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 171,40 g |
Tuky | 551,07 g |
Vláknina | 18,00 g |
Cholesterol | 4,83 g |
Sodík | 1,70 g |
Sůl | 3,65 g |
Sacharidy | 676,94 g |
Postup přípravy
Připravíme 4 ks pečícího papíru, který štětečkem namažeme tekutým máslem a necháme máslo zatuhnout a zchladnout. Těsto mícháme na každé dva pláty zvlášť.
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky trochu vyšleháme a přidáme 50 g cukru, šleháme dalších pár minut a přisypeme dalších 50 g cukru. Šleháme dalších deset minut, až se po povytažení metly dělají špičky.
Žloutky rozšleháme, přidáme zbylý cukr a šleháme do husté pěny asi deset minut.
Do ušlehaných bílků postupně jemně stěrkou zapracujeme žloutkovou hmotu a prosátou mouku a přidáme vlahé rozpuštěné máslo (přidávat po lžících, rozsypat po povrchu). Těsto nesmí moc klesnout.
Na plech mokrým hadříkem dáme trochu vody, na vodu dáme papír s natřeným máslem a lžící rovnoměrně rozdělíme těsto. Papír na vodě neklouže. 12 velkých lžic (12 kopečků) těsta stěrkou nebo špachtlí rozetřeme po papíru. Nedáváme víc, nezbylo by na druhé pečení.
Celkem by měly vyjít čtyři pláty těsta. Pečeme na 180-200 stupňů 12 minut, musí se to hlídat. Jak se začne těsto na kraji oddělovat od papíru, je hotovo. Těsto po vytažení z trouby položíme na další papír a ihned sejmeme papír, na kterém se peklo.
Pláty necháme hodinu vychladit, pak se líp natírají krémem. Krok 2: Krém:
Nad páru dáme misku s 6 celými vajíčky, vanilkový cukr a kousek vanilkového lusku. Postupně přidáváme navážený cukr, asi natřikrát. Když přidáváme cukr postupně, je krém při chladnutí a stálém šlehání nadýchanější, jemnější a roste. Takže cukr přidávat postupně! Pomalu ohříváme a stále šleháme metličkou. Připravíme studenou vodu v dřezu, nebo ke sporáku mísu s ledovou vodou. Minutku nastavíme na 20 minut. Vejce a cukr pořád šleháme, až se ohřejí tak, že tam neudržíme prst, trvá to 15-16 minut. Nikam neběháme, jen šleháme. Misku sundáme, ihned dáme do ledové vody a dál šleháme. Jinak se směs srazí u dna od ohřáté misky. Šlehat do zchladnutí směsi. Vezměte si větší misku, žloutky nabývají při šlehání do zchladnutí na objemu.
Nad párou v misce dáme smetanu asi 4 - 6 lžic, přidáme čokoládu a pomalu rozpouštíme. Pak ji necháme 15 minut prochladnout a pomalu za stálého míchání ji přidáváme do žloutkové směsi. Spolu rozšleháme.
Když je důkladně rozmícháno, necháme úplně zchladnout. Nedávat do lednice.
Rozšleháme změklé máslo robotem do pěny (asi deset minut). Otřeme stěrkou od stěn mísy a prošleháme ještě jednou. Počkáme, až bude mít žloutková směs s čokoládou a máslo stejnou teplotu, přidáme čokoládovou směs do másla a důkladně spolu vyšleháme.
Krém v žádném případě nedáváme zatím do lednice. Krok 3: Dokončení:
Pláty rozkrojíme napůl, namažeme krémem, naskládáme na sebe. Poslední plát nemažeme, ale položíme na něj kus pečícícho papíru a dáme na řez desku na krájení a nějaké závaží (já naskládala knihy). Necháme volně, nedáváme do lednice. Za 4 hodiny, nebo ráno, řezy ořežeme do tvaru, jaký chceme, namažeme boky krémem, navrchu uděláme z krému okraj /rantl/. Dáme do lednice na dvě hodinky. Pokud chceme dát jenom polevu, chladíme a zatížíme přímo v lednici. Polevu dáme až ráno. Krok 4: Poleva: Rozpustíme nad párou Ceru, přidáme nalámanou hořkou čokoládu a za stálého míchaní ji rozpustíme.
Necháme 5 minut zchladit a vybereme řez z lednice. Do rantlu z krému nalijeme lžící polevu.
Krém okolo se nerozpustí, i když je poleva horká. Stačí tenká vrstva, aby se řez dobře krájel. Krok 5: Před podáváním vybereme minimálně hodinku předtím z lednice. Krájíme horkým nožem. Pokud máte studenou spížku, tak do lednice ani nemusí. Stačí plastová krabice s víčkem.
Zveřejněno 21. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Doboška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D4Lq
Moje poznámka
Doboška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D4Lq
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Segedínský závitek
Přidáno před 5 hodinami
Plněný vepřový bůček s mletým masem a klobásou
Přidáno před 5 hodinami
Pikantní vepřová žebra
Přidáno před 5 hodinami
Chalupářská játra
Přidáno před 5 hodinami
Jarní ptáček
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rizoto s medvědím česnekem, sušenými rajčaty a čedarem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
annaval před 17 minutami
Špagety Carbonara
AnnaGrabmylerova před 2 hodinami
Bábovka z pudinku
Jakubaru před 2 hodinami
Rychlá tvarohová buchta hrnková
Ewush před 2 hodinami
Krůtí plátky se zeleninou
Antonausprag před 4 hodinami
Nadýchaný perník z kyšky
MonkaF před 4 hodinami
Gyros kuřecí proužky na smetanové zelenině
Lucie1001 před 6 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
TondaJ před 6 hodinami
Americké čokoládové cookies
SofieA před 6 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
máslo,
vejce,
máslo,
cukr vanilkový,
čokoláda,
cukr krystal,
smetana sladká,
lusk vanilkový,
čokoláda hořká,
cera
Komentáře (21)