Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 305 kJ / 5 092 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 228,86 g |
Tuky | 102,17 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 1,13 g |
Sodík | 835 mg |
Sůl | 1,89 g |
Sacharidy | 799,25 g |
Postup přípravy
Lista produktów tradycyjnych
Ves Slomiana leží v podkarpatském województwie, okrese starowolskim, středisko (gmina)
Pysznica. Obyvatelé Slomianej se od pradávna zabývali pěstováním prosa, proto také tu najdeme mnoho jídel jejichž základem je jáhlová kaše.
Jedním z nich jsou pirohy z jáhlové kaše s tvarohem. Staří obyvatelé Pysznice vaří pirohy podle následujícího předpisu od nepaměti. Krok 2: Jáhly vaříme velmi pomalu na mírném ohni víc jak hodinu a pak přesuneme hrnec s kaší na kraj plotny, zakrytý pokličkou necháme odstát – aby se ochladila a nabrala "šmak". Po zchladnutí přidáme tvaroh. Krok 3: Připravíme těsto.
Na vál vysypeme necelý kilogram mouky, uděláme důlek, přidáme 1 vejce a 2 žloutky, trochu soli , lžíci másla a vlažnou vodu - vody tolik, co těsto vezme. Chudší verze těsta je: mouka, sůl, voda.
Těsto vypracováváme rukama (doporučení překladatelovo: Manžela "zkásneme" o stovku – místo fitka a necháme ho hodinu makat na těstě. Nemusí kdesi „behat jako šialený či bicyklovať“), těsto musí být vláčné. Vláčné těsto na vále podsypeme moukou a vyválíme na co nejtenčí placku, vykrajujeme kolečka pomocí sklenky nebo porcelánového hrnku. Do jejich středu klademe vychladlou kaši. Kolečka překládáme na půl a pomocí lžičky slepujeme – vytváříme vlnky na okrajích. (we wianuszek” na brzegach,) Tento způsob spojování pirohů byl klasický pro tento region.
Pirohy vkládáme do vřící vody, až vyplavou na povrch, vaříme ještě 10 minut. Hotové pomastíme máslem a podáváme s mlékem. Krok 4: Můžeme také po vzoru starých hospodyní uložit do máslem vymazaného hrnce a schovat pod peřinu. Pirohy takto „došly“ (nabraly příslušný "šmak"), byly lepší než čerstvě vařené a mohly pod peřinou stát celý den.
Pirohy s jáhlovou kaší byla sváteční potrava, připravovaná výlučně o svátcích a nedělích. Byly velkou pochoutkou a jsou považovány za nejlepší ze všech druhů pirohů.
Proto také jsou zapsány na Listinu tradičních pokrmů Polské republiky.
Zveřejněno 8. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qNgD
Moje poznámka
Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qNgD
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 6 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 7 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 12 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 3 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 5 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 5 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 8 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 8 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 9 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 9 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 12 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 13 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 14 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko,
sůl,
máslo,
tvaroh,
mouka hladká,
vejce,
žloutek,
sůl,
máslo,
Komentáře (1)