Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka z pomazánkového másla

V čem je tato houbová omáčka jiná? Přidáváme do ní nastrouhaný celer, který podpoří chuť hub a na zjemnění pomazánkové máslo. Není třeba použít žádných dochucovadel, omáčka je výrazná sama o sobě. Podáváme s těstovinami, knedlíkem, nebo třeba s noky.

Hodnocení receptu je 4,7 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby namočení hub

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby namočení hub)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 765 kJ /
422 kcal
Bílkoviny21,28 g
Tuky26,23 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 54 mg
Sodík 329 mg
Sůl0,70 g
Sacharidy24,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby hodinu předem namočíme do mléka. Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a zpěníme na rozpuštěném másle. Krok 3: Přidáme nastrouhaný celer a koření s bobkovým listem. Chvíli restujeme, až se vše rozvoní a zasypeme plnou lžíci mouky. Krok 4: Chvíli mícháme a zalijeme větší částí studeného vývaru. Přidáme houby, zatím bez mléka. Vaříme asi 15 minut a občas mícháme, aby se omáčka nepřichytla. Dle hustoty ředíme mlékem z hub. Krok 5: Po změknutí hub vmícháme pomazánkové máslo a mícháme do jeho rozpuštění. Omáčku vaříme už jen krátce. Krok 6: Dochutíme solí a pepřem. Pokud jsme použili dobrý vývar, není třeba už žádného dochucovadlo. Omáčka je výrazná. Krok 7: K omáčce není třeba ani maso. Stačí dobrá příloha jako těstoviny, knedlíky nebo noky. My klidně jedli i s novými bramborami.

TIP: Jak zpracovat houby - oblíbené postupy

Zveřejněno 26. 6. 2020

Poznámka autorky mika59

Celeru jsem měla zbytek a nevážila, ale odhaduji, že ho bylo asi tolik. Podpoří tu chuť hub.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W39o

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W39o

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Zdravím, recept jsem už jednou vyzkoušela a byl výborný. Dala bych si jej znovu, ale nemám celer. Myslíte, že to bude dobré i s nastrouhaným křenem?

LuciLucie: No nevím, přece jen je Křen pikantní. Celer má jemnější chuť. Každopádně to bude jiná chuť. Možná bych to udělala bez celeru. Ale záleží na vás jestli vyzkoušíte.

Dlho som si robila chute na tento recept a dnes som konečne uvarila. Podávala som s gnocchi opečenými na panvici. Za mňa parádny recept a ak sa mi podarí s dovolením pridám aj foto:-*

cathleen: :-K;-)

mika59: jasně, jen mě napadlo, že ti to někde z textu vypadlo. :-D

cathleen: Píšu, že vývaru je přibližně 2 hrnky a použije se větší část. Takže ho zase tolik nezbude. Já měla omáčku tak akorát a bylo ji dost, tak už jsem ho nedávala a zbytek schovala. Nikdy to množství není přesně. Kdo chce omáčky více použije ho. Myslím, že si s tím každý poradí.

V bodě 2 píšeš - zalijeme větší části studeného vývaru - ... Kam potom přijde ten zbytek vývaru, prosím:-?

Lákala mě nezvyklá kombinace celer, houby a pomazánkové máslo. Výsledek byl moc dobrý a na omáčce jsme si pochutnali, tak jako na ostatních receptech, které jsem od tebe vyzkoušela. Díky za ně:yes::yes::yes:

Veronika 82: Mám radost, že jste si pochutnali. Děkuji za zprávu.:-K:-K

Moc děkuji za perfektní recept. <3 Popravdě jsem se bála toho celeru, protože ho nesnáším, ale konečný výsledek je skvělý. Dlouho jsem si tak nepochutnala na houbové omáčce. :-Q Dcera si šla dokonce přidat.
A to je co říct. :yes: Místo sušených hub jsem dala podušené a zamražené. :yes:

Gabinaa: Myslím, že určitě ne, jen už to máte napůl připravené..:-K

Byl by prosim problem kdyz mam houby uz podusene zamrazene? ????

Marie Svarcova: já jsem taky na pomazánkové máslo jako varianta smetany :-O ale:yes::yes::yes:

:yes::yes: pomazánkové máslo by mě vůbec nenapadlo - dík za recept, určitě udělám a :yes: parádní foto :-K

Ježíšku na křížku,to vypadá fantasticky:yes::yes: až budu mít houby vyzkouším ,s rýží .....já nejsem moc těstovinová ;-( ukládám a brzy uvařím ...s tím "pomazánkovým máslem " to je zajímavá vychytávka :yes::yes::yes::yes:

mika59: Asi opraveno moderátorkou, ta cibule tam opravdu nebyla. :-D:-D:-D

MamlajdaD: Vidím špatně? "Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle...a děkuji :-K Teď nevím, jestli to už Iva neopravila..:-)

mika59: Nezlob se, ale prosím, doplň slovo "cibuli" do prvního odstavce - druhá věta. Pro začínající kuchařinky by to mohlo být matoucí. ;-) Jinak moc pekný recept a zajímavý s tím strouhaným celerem! :-8<3

Suroviny:
houby sušené, celer strouhaný, pomazánkové máslo, cibule, máslo, mouka hladká, vývar masový, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř bílý mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu