Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 535 kJ / 1 084 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,03 g |
Tuky | 88,57 g |
Vláknina | 18,87 g |
Cholesterol | 107 mg |
Sodík | 1,55 g |
Sůl | 3,74 g |
Sacharidy | 34,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slepici vaříme v osolené vodě na polévku spolu s kuličkami pepře a nového koření (6+3 nebo podle zvyku). Téměř doměkka uvařenou slípku naporcujeme, (do omáčky používám jen prsa a stehna, zbytek slepice případně dovařím v polévce úplně doměkka, a zbylé maso oberu do polévky). Část vývaru odebereme na podlévání omáčky.
Krok 2: Na nakrájené slanině a másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou karotku, celer a petržel, po chvíli přidáme cukr a necháme ho do žluta zkaramelizovat, stále mícháme. Podlijeme vývarem, přidáme maso, koření (v čajítku) a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme a přeléváme vydušenou šťávou a maso upravíme zcela doměkka.
Pokud dáte hned na začátku dost kořenové zeleniny, nemusíte pak zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina omáčku dostatečně zahustí. Krok 3: Měkké maso a koření vyjmeme, omáčku prolisujeme nebo umixujeme. Přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku, ochutíme citronovou šťávou i omytou a nastrouhanou kůrou a povaříme (já jsem dala místo smetany jen pomazánkové máslo bez příchuti, omáčka byla dost hustá od zeleniny). Před koncem varu přidáme víno a příp. trochu cukru. Pak v omáčce porce slepice prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem. Krok 4: Polévka:
Do zbylého slepičího vývaru přidáme polévkovou zeleninu, povaříme asi 10 minut, přidáme maso obrané ze zbytku slepice, polévku zavaříme oblíbenou zavářkou a podle potřeby dochutíme.
Pokud dáte hned na začátku dost kořenové zeleniny, nemusíte pak zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina omáčku dostatečně zahustí. Krok 3: Měkké maso a koření vyjmeme, omáčku prolisujeme nebo umixujeme. Přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku, ochutíme citronovou šťávou i omytou a nastrouhanou kůrou a povaříme (já jsem dala místo smetany jen pomazánkové máslo bez příchuti, omáčka byla dost hustá od zeleniny). Před koncem varu přidáme víno a příp. trochu cukru. Pak v omáčce porce slepice prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem. Krok 4: Polévka:
Do zbylého slepičího vývaru přidáme polévkovou zeleninu, povaříme asi 10 minut, přidáme maso obrané ze zbytku slepice, polévku zavaříme oblíbenou zavářkou a podle potřeby dochutíme.
Zveřejněno 12. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slepice po zahrádkářsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8Qyj
Moje poznámka
Slepice po zahrádkářsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8Qyj
Nejnovější recepty
Čokoládové hvězdy Bertíka Sacherky
Přidáno před 11 hodinami
Losos s černou čočkou
Přidáno před 13 hodinami
Vanilkové rohlíčky a kuličky
Přidáno před 17 hodinami
Malinové "obrázky"
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté chuťovky z batátů
Přidáno před 23 hodinami
Rusalčiny věnečky
Přidáno 20. 12. 2024 18:04
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Radek Kašpárek prozradil, v čem je kouzlo jeho bramborového salátu: Cibuli nedávám syrovou, zeleninu vařím i s octem, říká
Plněné knedlíky se zelím podle knedlíkového mistra se hodí i k huse a jsou výborným zpestřením svátečního menu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drožďová polévka
Lusssie před 7 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
zuzikm před 8 hodinami
Cukeťák II
mendorf před 8 hodinami
Francouzské brambory podle Menutovky od Koko
mafinka888 před 13 hodinami
Opilý salám (čokoládový)
luciknap před 13 hodinami
Cukroví - plněné ořechy
renias před 13 hodinami
Kuře po staropražsku
Hanes před 13 hodinami
Bramborové knedlíky
snejkee před 15 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
stefi.f47 před 17 hodinami
Suroviny:
slepice,
slanina,
máslo,
cibule,
karotka,
petržel,
celer,
cukr,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
vývar drůbeží,
smetana,
mouka hladká,
citron,
víno červené suché,
slepice,
sůl,
koření nové koření,
směs zeleninová do polévky,
zavářka
Komentáře (8)