Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová kýta à la zvěřina v PH

Šťavnatá, dokonale proleželá a plná výrazných chutí – vepřová kýta à la zvěřina připravená v pomalém hrnci je jídlo, které si vás získá. Díky pomalému vaření se maso rozplývá na jazyku a omáčka s vůní jalovce, divokého koření a červeného vína dodá pokrmu nádech honosné zvěřinové kuchyně.

Hodnocení receptu je 5,0 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 260 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 240 min Bez doby marinování

260 min (20 min příprava + 240 min tepelná úprava, Bez doby marinování)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 240 kJ /
2 208 kcal
Bílkoviny181,03 g
Tuky137,47 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 2,13 g
Sůl5,05 g
Sacharidy29,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kýtu prošpikujeme polovinou slaniny, posypeme kořením na zvěřinu, polijeme rozehřáým máslem a necháme přes noc v ledničce. Krok 2: Druhý den na zbytku slaniny a másla orestujeme pokrájenou zeleninu a koření. Krok 3: Přendáme do PH a na pánvi zprudka opečeme maso. Přidáme ho i s výpekem k zelenině, trochu osolíme, podlijeme vínem a zapneme na HIGH. Krok 4: V hrnečku rozmícháme mouku v trošce vody a po třech hodinách vaření přilijeme do PH, přidáme džem, rozšleháme a vaříme ještě přibližně hodinu - do změknutí masa, ale minimálně 20 minut, aby se nám provařila mouka. Krok 5: Na závěr vmícháme smetanu, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme.

TIP: Časté chyby při dávání smetany do omáčky a jak na ně

Zveřejněno 3. 1. 2010

Poznámka autorky maris

Kdo má kameninovou nádobu, restuje přimo v ní.

Kdo nevlastní PH, může připravit klasickým způsobem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XL9W

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XL9W

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

maris: Se skvělými recepty je snadné být skvělou kuchařkou. :-K Já vlastní recepty moc nevymýšlím, spíš zkouším, co mě zaujme, a obměňuju.

Dajda: moc děkuji, vím, že jsi skvělá kuchařka, tak mě to od Tebe obzvlášť těší;-):-K

Super úprava vepřového masa :-! Moc ráda vařím maso na červeném víně (hovězí, zveřinu, králíka) nebo na smetaně, ale víno a smetanu dohromady jsem ještě nězkoušela, tak mě to lákalo. Nemám pomalý hrnec, ale klasika - běžný pekáč s poklicí a trouba na 150 stupňů - udělaly taky své. Přidala jsem kolečka citrónu i s kůrou, jak jsem zvyklá, a zahustila tak, jak jsem zvyklá: po vyndání masa vyvařím tekutinu na minimum, zasypu 2 lžícemi mouky, kterou zasmažím, jak to jde. Pak přidám trošku vody, povařím, vyndám koření a rozmixuju - pak přiliju smetanu a ještě krátce provařím. Odleželé do druhého dne nemělo chybu - strávníci nechtěli věřit, že jedí "obyčejné" vepřové (měla jsem libové plecko). Myslím, že to udělalao to odležení okořeněného syrového masa a červené víno od začátku pečení. :yes::yes::yes:

:-)

....jak může kuchař-ka zahušťovat moukou ve vodě???nechápu....

maris:

Zobrazit starší odpověď

Dělala jsem rovnou z dvojité dávky, místo šípkového džemu jsem dala 2 lžíce brusinek a nakonec jen cca 50ml smetany, 200ml mi přišlo moc. Všichni jsme si pochutnali :yes: Pomalý hrnec nevlastním, tak jsem dělala v hrnci.

pazderka83: děkuju, mám radost, že jste byli spokojení:-)

Tiez neviem, co je PH, ale niekde si to najdem, je to vlastnesvieckova na smotane? ale z bravcoveho masa, ked sa rozmixuje zelenina, moze sa to uvarit aj bez muky.https://www.toprecepty.cz/recept/9407-veprova-kyta...

blaba1: děkuju, jj - je to divoká svíčková:-)) Moc děkuju za krásnou fotku:-)

Dělal jsem a je to dobré :) taková divoká svíčková :D

aknel1: moc děkuji;-):-)

První recept, který jsem dělala v PH. Velmi dobré, děkuji

Radka: moc děkuji za vyzkoušení a mám radost, že jste si pochutnali:-);-)

Nemám PM, takže jsem pekla ve skleněné zapékací míse v troubě na 160°C 2.hodiny s občasným poléváním masa výpekem. Měla jsem ale dva menší kousky kýty, 800g vcelku bych asi pekla déle. Mixovala, zahušťovala, přidávala džem a šlehačku už na sporáku v hrnci a výbornéééé. Manžel prohlásil, že vždy fandil ve Slavnostech sněženek variantě se zelím, ale po této mňamce už by tak rozhodný nebyl :-D Moc děkujeme za báječný recept, hned jsem jej vložila do našich oblíbených :-K :-K :-K :-K :-K

:-p dnes jsme měli k obědu a nemělo to chybu :yes::yes::yes::yes::yes::-D

bartomiska:já používám sítko na čaj...takové to vajíčko, co se zavírá.

Tématické fráze:
vepřová kýta recepty, zvěřina recepty, vepřová kýta, recepty zverina, recept vepřová kýta, recepty ze zvěřiny, vepřová kýta recept, recepty z veprove kyty, vepřová kýta v pomalém hrnci, vepřová kýta na zelenine, vepřová kýta na kořenové zelenině, veprova kyta pomaly hrnec, recept zvěřina, recepty vepřová kýta, top recepty zvěřina, zverinove recepty, recepty-zvěřina, hovězí ala zvěřina, vepřévá kýta, top recepty ze zvěřiny

Suroviny:
kýta vepřová, zelenina kořenová, cibule, slanina, víno červené, smetana, bobkový list, pepř černý, koření nové koření, tymián, jalovec, džem šípkový, mouka hladká, máslo, sůl

Přidat fotografie receptu