Suroviny
Porce: 4-5 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 777 kJ / 903 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,87 g |
| Tuky | 45,62 g |
| Vláknina | 18,84 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 291 mg |
| Sůl | 0,65 g |
| Sacharidy | 97,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Libové vepřové maso odblaníme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a celé potřeme olejem. Pak jej dáme na chvíli do chladu a připravíme ostatní suroviny.
Krok 2: Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Totéž uděláme s cibulí. Citron dobře omyjeme a ostrouháme žlutou část kůry (tu odložíme na později) a citron oloupeme tak, aby na něm nebyly bílé zbytky kůry, a pokrájíme ho na silnější kolečka. Do čajítka, které používáme na koření, dáme pepř i nové koření a můžeme tam přidat i tymián. Bobkový list dávám volně do omáčky, ten se pak snadno vyndá.
Krok 3: V kastrolu opečeme do barvy na oleji maso a dáme ho stranou. Přidáme a trochu opečeme slaninu, pak přidáme máslo, a pokud je třeba, tak i trochu oleje a dáme opéct zeleninu. Kolečka citronu (malého) přidávám během dušení zeleniny, pomůže odvařit přípečky z masa na dně kastrolu. Během opékání přisypeme i připravenou cibuli, vše společně osmažíme, přidáme i cukr, který necháme v zelenině trochu zkaramelizovat. Podlijeme vývarem a dusíme – nejlépe pod pokličkou v troubě, až jsou maso i zelenina měkké. Podle potřeby můžeme během pečení podlít trochou horké vody.
Krok 4: Měkké maso vyjmeme, vyndáme bobkové listy i koření v čajítku, přidáme citronovou kůru a zeleninu důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chceme mít svátečně hladkou omáčku, tak ji ještě propasírujeme přes cedník (ale je to myslím zbytečné, já to nedělám). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme smetanu, dochutíme a jen necháme přejít varem.
Krok 5: Pokud není omáčka dost hustá, zamícháme do smetany (nebo do půl hrnku mléka) lžíci nebo dvě polohrubé mouky a pro jistotu lijeme do omáčky přes cedník, abychom ji měli pěkně hladkou. Pokud dáme dost zeleniny, omáčka je dost hustá i bez přidané mouky a hodí se tak i pro bezlepkovou dietu.
Krok 6: Zahuštěnou omáčku musíme provařit asi 10 minut a během toho dochutíme podle potřeby solí, cukrem nebo citronem (či octem). Podáváme s knedlíkem, nejlépe s klasickým kynutým nebo s karlovarským. Na talíř každému přidáme k pokrájenému masu, knedlíkům a omáčce i plnou lžičku brusinkového kompotu nebo brusinkové zavařeniny (Já brusinky ve špajzu nenašla, takže foto je bez brusinek).
Zveřejněno 27. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Moje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 8 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 9 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 11 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 13 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 4 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 7 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 8 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 9 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 10 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 11 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 12 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 13 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 13 hodinami
Suroviny:
maso vepřové,
pepř mletý,
olej,
slanina uzená,
cibule,
mrkev,
celer,
kořen petržele,
cukr krystal,
citron,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
tymián,
vývar hovězí,
smetana,
mouka polohrubá,
máslo,
brusinky
Komentáře (14)