Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníky karamelové

Karamelové větrníky jsou klasickým oblíbeným zákuskem slavnostního charakteru. Recept vyžaduje nějaké zkušenosti s pečením, ale postup je popsán dostatečně podrobně, takže se vám karamelové větrníky jistě povedou.

Hodnocení receptu je 4,9 (86×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 45 kusů

45kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 399 kJ /
2 725 kcal
Bílkoviny70,62 g
Tuky101,21 g
Vláknina5,20 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 1,15 g
Sůl2,81 g
Sacharidy380,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem připravíme karamelovou šlehačku - viz poznámka. Krok 2: Na odpalované těsto přivedeme k varu mléko se špetkou soli a máslem (nebo Herou), pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou. Krok 3: Pak na velmi mírném ohni necháme těsto chviličku propařit. Krok 4: Sundáme z plotny a necháme lehce prochladnout. Zlehka poprášíme kypřicím práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Pro snadnější zapracování vajec použijeme ruční šlehač nebo robot s třecí metlou. Krok 5: Těsto naplníme zdobícího sáčku s větší řezanou špičkou. Krok 6: Troubu rozehřejeme na 220 °C. Krok 7: Na pomaštěný plech (nemusí být pečicí papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky, asi 4-5 cm velké. Krok 8: Pak na plech mezi větrníčky nakapeme trochu studené vody a na dno trouby postavíme kastrůlek s horkou vodou. Plech vložíme do trouby. Krok 9: Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu. Pak teplotu snížíme na 160-180 °C a dopečeme dalších 10 minut, až větrníčky zrůžoví. Krok 10: Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou. Krok 11: Mezitím uvaříme pudink podle návodu na obalu a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Krok 12: Smetanu ušleháme dotuha. Krok 13: Do studeného pudinku zašleháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku. Krok 14: Z karamelové smetany dáme stranou 3 lžíce na polevu, zbytek ušleháme. Krok 15: Větrníky v polovině částečně nařízneme a naplníme. Krok 16: Na dno - nejlépe lžičkou nandáme pudinkový krém a na něj zdobičkou nastříkáme ušlehanou karamelovou šlehačku. Krok 17: Přiklopíme a mašlovačkou potřeme povrch karamelovou polevou. Krok 18: Polevu připravíme tak, že 3 lžíce karamelové smetany rozmícháme s moučkovým cukrem, až se hmota bude táhnout jako med. Pokud by byla řídká, přidáme opatrně cukr, pokud hustá, přidáme lžičku horké vody. Krok 19: Polevu necháme trochu zaschnout a můžeme podávat.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o odpalovaném těstu

Zveřejněno 24. 3. 2011

Poznámka autorky Hella

Větrníky jsou nejlepší čerstvé, ale korpusy můžete upéct předem a plnit dodatečně. Naplněné do druhého dne trochu zvlhnou, ale nejsou promáčené.

Množství náplně je přesně na množství větrníků, nic vám nezbude.

Karamelovou šlehačku si připravíme podle http://www.toprecepty.cz/recept/10512-karamelova-s...

Těsto: zdroj Maminčiny recepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky karamelové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ME6m

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky karamelové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ME6m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (88)

Hella: Mně to taky nefunguje, ale je tu recept a vyzkoušeno, funguje bezvadně. Ušlehám rostlinnou šlehačku, nebo šlehačku v prášku- ne tu s vanilkou od Otkera, ta je protivná, ale jinou, bez příchutě a pak přidám, tři, čtyři plné lzíce už ušlehané šlehačky, do uvařeného studeného karamelu. Promíchám metlou a pak tu směs přidám, do té ušlehané šlehačky a došlehám do tuha. Jednak ta šlehačka není tak mastná a krásně drží, neroztéká se a zákusek vydrží velmi dlouho v lednici a dá se i zmrazit bez problému, ale hlavně rozmrazit, z této šlehačky vodička nebude vytékat. :-K

Dandula: V Poznámce autora máte odkaz na recept
kde je to jasně vysvětleno. Udělá se karamel, horký se zalije šlehačkou a druhý den se tato tekutá hmota vyšlehá. Další šlehačka se nepřidává. Větrníky se plní dvěma krémy, takže náplně je dost. Pokud se vám to bude zdát sladké (ale 1 lžíce cukru na 1 šlehačku se mi nezdá moc), pak si můžete ušlehat další šlehačku a obě ušlehané spojit. Pak vám ale náplň zbyde.

Dandula: Myslim jako pak kdyz uz se ten karamel vyslehava zda se k nemu pridava dalsi slehacka nebo ta co v tom je staci a vysleha se..

Muzu poprosit objasnit Karamelovou slehacku? Asi mi neco uniklo, ale ani na videu ani v popisu jsem nezastihla jestli se ten karamel vyslehava osamote nebo kdy se k nemu co pridava? Slehacka? Tekuta ci vyslehana? Dekuji <3

Nikola.12: Pokud z nich jdou bublinky, je v nich ještě voda , tak nesnížit teplotu, jinak splasknou. Voda z těsta se musí odpařit. Až pak snížit teplotu a dopéct.
Po vypnutí troby, nechat 7 minut v horké trobě, až pak vyndat. Ať se podruhé zdaří!

Po vytažení větrníky splasknou připomínají spíš nějaké placičky než větrníky. :no:

SilviaD: komentář předtím . Udělám si základ karamel plus šlehačka a vysleham si ještě jednu šlehačku vyhlazený krém vmicham do šlehačky ale nejlepší je potravinářská do toho základu stačí obyč. Zkuste najdete i na internetu ????

Veronika Rysova: Ak máte dobrý recept na originálny karamelový krém, ktorý sa dával do "socialistických" veterníkov, tak budem len rada, ak ho sem napíšete. Rada vyskúšam.

Veronika Rysova:

SilviaD: Jsem vyucena cukrářka takže vím jak se krémy do větrníků dělají ;-). Tohle je základ který se mícha pak do vyšlehané šlehačky

Veronika Rysova: Bežne robievam takýto karamelový krém a niekedy dávam len 100 g kryštálového cukru na 250 ml šľahačky. Napriek tomu sa dobre vychladená šľahačka vyšľahá krásne do tuha. Ešte sa mi nestalo, že by krém zostal riedky.

Recept k ničemu . Větrníky spadnou a karamelovy krém je příliš sladký měl by se po vaření ještě jednou zamíchat do vyšlehané šlehačky :no: k tomu je příliš řídký takže teče šlehala jsem dostatečně dlouho a vůbec to nepomohlo

Tak jsem větrníky upekla a docela se mi povedly:-K. Měla jsem jich jen 20, a to nebyly nijak velké:-) . Ale karamelovou šlehačku jsem asi málo našlehala:-O, trochu tekla, ale ne moc. Příště ji našlehám víc:-8. Větrníky všem moc chutnaly :yes:. Děkuju za dobrý recept , snad jsem se na stará kolena naučila odpalované těsto:-D.

Helena, klara155: Tři.. nevím proč, věci z pečeného odpalovaného těsta zkouším už poněkolikáté, ale prostě žádná rada, žádný fígl nefunguje.. na 200 krásně vyběhnou, začnou v záhybech hnědnout, pekla jsem na horkovzduch asi 18 minut, pak jsem stáhla na 180 a vpodstatě od té chvíle se už jen zmenšují a splaskávají, i když peču dlouho dokud nejsou skoro černé... prostě nevím, co dělám špatně. už jsem zkoušela víc teplot, doby, troubu neotvírám, říkala jsem si že fígl s vodou pomůže.. a zas nic. Prostě holt tohle těsto není pro mě. Přenechám jiným, a na větrníky si nechám zajít chuť :-D

Helena:dlhšie piecť, dopekať pri nižšej teplote...

Rozhodla jsem upéct větrníčky /úplně poprvé/ a vybrala jsem si váš recept. Dělala jsem vše přesně podle vašeho popisu, ale pěkně vyfouklé větrníčky se po vyndání z trouby splaskly na placičky, ani nejdou rozkrojit. Nevím, co jsem udělala špatně.

Helena: To jsme dvě:-O

Tématické fráze:
větrníky, karamelová poleva na větrníky, větrníky recept, domácí větrníky, karamelové větrníky, větrník recept, recept na větrníky, větrníky s karamelovou polevou, poleva na větrníky, karamelové vetrniky z odpalovaneho testa, větrníky z odpalovaného těsta, náplň do vetrniků, karamelová poleva na větrníky recept, karamelová poleva na větrníky video, recept na karamelove větrníky, vetrniky karamelove, recept na domaci vetrniky, karamelová náplň do větrníků, větrníky z odpalovaného těsta video, pravý krém do větrníku

Suroviny:
mléko, máslo, mouka hladká, vejce, kypřící prášek do pečiva, sůl, mléko, pudink vanilkový, smetana ke šlehání, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, cukr krupice, cukr moučkový, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu