Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 276 kJ / 1 261 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,65 g |
Tuky | 61,02 g |
Vláknina | 19,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 51 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 149,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kluski :
V hrnci přivedeme do varu větší množství osolené vody. Smícháme půl sklenice studené vody a 1 KL škrobové moučky a vlijeme ji do hrnce s vařící vodou. Uvařené studené brambory najemno nastrouháme, zasypeme 200 g škrobu (použila jsem kukuřičný), osolíme a na vále zpracujeme v těsto. Těsto protočím na vále ve škrobu, utvořím z něj váleček, který pokrájím na cca 30 gramové kousky. Ty v dlaních zakulatím, zploštím a palcem uprostřed promáčknu důlek. Krok 2: Pokud těsto lepí (mně tedy lepilo), pomůžeme si tím, že jednotlivé kousky prokoulíme ve škrobu na vále. Kluski zaváříme do vroucí vody, hotové jsou 3 minuty od okamžiku, kdy vyplavou. Vyndáme je na cedník, necháme chvíli okapat, přendáme do mísy. Krok 3: Máčka :
Na oleji orestuji mouku do lehce zlatova, přidám sekanou zelenou petrželku, až zavoní, podleji půl litrem vody. Rozmíchám případné žmolky, vsypu hřiby, osolím, opepřím, 10 minut povařím. Odstavím z tepla, přiliji zhruba decilitr rostlinného mléka, tak aby máčka příliš nezřídla a z knedlíků nestékala. Zastříknu ji citronovou šťávou. Promíchám. Chutnat by měla slano-nakysle, s vůní hřibů, petrželky a smetany. Nepoužívejte Zajíce v prášku, omáčka by byla sladká, ani kokosové mléko, které s houbami neladí.
V hrnci přivedeme do varu větší množství osolené vody. Smícháme půl sklenice studené vody a 1 KL škrobové moučky a vlijeme ji do hrnce s vařící vodou. Uvařené studené brambory najemno nastrouháme, zasypeme 200 g škrobu (použila jsem kukuřičný), osolíme a na vále zpracujeme v těsto. Těsto protočím na vále ve škrobu, utvořím z něj váleček, který pokrájím na cca 30 gramové kousky. Ty v dlaních zakulatím, zploštím a palcem uprostřed promáčknu důlek. Krok 2: Pokud těsto lepí (mně tedy lepilo), pomůžeme si tím, že jednotlivé kousky prokoulíme ve škrobu na vále. Kluski zaváříme do vroucí vody, hotové jsou 3 minuty od okamžiku, kdy vyplavou. Vyndáme je na cedník, necháme chvíli okapat, přendáme do mísy. Krok 3: Máčka :
Na oleji orestuji mouku do lehce zlatova, přidám sekanou zelenou petrželku, až zavoní, podleji půl litrem vody. Rozmíchám případné žmolky, vsypu hřiby, osolím, opepřím, 10 minut povařím. Odstavím z tepla, přiliji zhruba decilitr rostlinného mléka, tak aby máčka příliš nezřídla a z knedlíků nestékala. Zastříknu ji citronovou šťávou. Promíchám. Chutnat by měla slano-nakysle, s vůní hřibů, petrželky a smetany. Nepoužívejte Zajíce v prášku, omáčka by byla sladká, ani kokosové mléko, které s houbami neladí.
Zveřejněno 31. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kluzké "kluski" a hřibová máčka (Dělená strava podle LK - Kytičky + zelenina)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QDP0
Moje poznámka
Kluzké "kluski" a hřibová máčka (Dělená strava podle LK - Kytičky + zelenina)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QDP0
Nejnovější recepty
Bryndzové pirohy
Přidáno před 6 hodinami
Klasické kynuté jidášky
Přidáno před 6 hodinami
Velikonoční linecká vajíčka
Přidáno před 17 hodinami
Točený mazanec s ořechy
Přidáno 14. 4. 2025 11:00
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno 14. 4. 2025 09:20
Čekankový salát s ředkvičkami
Přidáno 14. 4. 2025 08:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Fitulka před 5 minutami
Koka sušenky
faluska před 17 minutami
Filé s paprikami a kuskusem
ZboSy před 2 hodinami
Květákový mozeček
vervla před 2 hodinami
Hrachová kaše s máslem
BronislavaP před 5 hodinami
Plněná tortilla vaječnou omeletou
Vanda183 před 14 hodinami
Velikonoční beránek
gedzitka před 18 hodinami
Rajská omáčka
Sahula před 19 hodinami
Pikantní masové kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami
Sahula před 19 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Sahula před 19 hodinami
Suroviny:
brambory,
škrob,
sůl,
olej řepkový,
petrželka,
sůl,
pepř,
mouka polohrubá,
mléko rostlinné,
šťáva citronová
Komentáře (3)