Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Náročný

Doba přípravy 285 min Doba přípravy: 240 min Doba tepelné úpravy: 45 min doba včetně kynutí

285 min (240 min příprava + 45 min tepelná úprava, doba včetně kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 217 kJ /
4 832 kcal
Bílkoviny119,35 g
Tuky169,78 g
Vláknina25,86 g
Cholesterol 1,52 g
Sodík 3,54 g
Sůl8,75 g
Sacharidy672,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lžíci cukru rozetřeme s droždím. Až se rozpustí, přidáme 2 lžíce mouky a 2 lžíce mléka. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Krok 2: Ve vlažném mléce rozpustíme sůl, cukr, vanilkový cukr, tuk, citrónovou kůru a nakonec do něj rozkvedláme žloutky a rum. Do mouky v míse vmícháme rozinky, nalijeme směs a přidáme kvásek. Vařečkou těsto spojíme a důkladně vymícháme, až se začnou tvořit bublinky. Potom těsto dáme na vál a ještě je rukama propracujeme tak, až se nechytá na ruce ani na vál. Vrátíme zpět do mísy a necháme na teplém místě 2 až 3 hod. vykynout. Krok 3: Než těsto vykyne, spaříme ve vroucí vodě mandle, pak rychle ochladíme vodou a vyloupeme ze slupek. Mandličky pak nakrájíme na drobné kostičky. Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a každou část pak na 8 stejných dílů, z nichž pak postupně vyválíme stejně silné a dlouhé prameny. Krok 5: Spodní část vánočky pleteme ze čtyř pramenů, vždy od kraje ke středu *)viz poznámka. Upletený cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Hřbetem ruky vytvoříme uprostřed copu rýhu, do které nasypeme trochu mandlí. Do rýhy pak položíme další cop, který upleteme ze tří pramenů stejně, jako se zaplétá cop z vlasů. Opět uděláme do copu žlábek a vysypeme troškou mandlí. Poslední díl těsta rozdělíme a vyválíme dva tenké prameny, které stočíme a položíme do žlábku. Krok 6: Když máme obě vánočky udělané, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Do hřbetu můžeme asi na 4 částech zapíchnout párátko, aby se při pečení nesvezla. Pečeme při teplotě 160 °C asi 35 minut.

Zveřejněno 27. 5. 2021

Poznámka autora Gregusa

Pro ty co mají problémy s pletením, přikládám odkaz na školící video Laďky Něrgešové:

www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=432098638367173

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xp6r

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xp6r

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Cicinka: Děkuji. :-K Jsem moc rád, že se povedly.:-):yes:

Vánočky jsou výborné<3 a moc se mi povedly:-K a to i díky tomu úžasnému naučnému videu, které mi moc pomohlo s pletením.:yes: Přikládám i fotku jedné z vánoček, kterou jsem uchránila pro focení, :-) ta první totiž zmizela ještě telá.<3:-D

Letos jsem zase dělal vánočky a přidal jsem do poznámky úžasné naučné video na pletení vánoček od Laďky Něrgešové.:-K:yes:

Eja57: tak, právě jsem opět upekl na Vánoce vánočky a plním slib. Vánočky jsem pekl při teplotě 160°C celkem 35 minut a v receptu také opravil. Přiložil jsem i aktuální fotéčku právě upečených vánoček. <3:-D

Eja57: nojó no, teď už nevím, ale normálně to zkouším píchnutím špejlí jestli to nelepí.;-) Ostatně, Vánoce se blíží, takže je budu zase péct a slibuji, že si čas stopnu a pak případně v receptu opravím.:-)

Ta doba pečení:-O mám asi neschopnou troubu ale za 25 minut upéct vánočku neumí...ani takhle malou

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, máslo, žloutek, kvasnice, mléko, cukr vanilkový, kůra citronová, rozinky, mandle, sůl, rum, vejce

Přidat fotografie receptu