Kohout na víně, jak ho dělám já
Tento starofrancouzský pokrm je sice na přípravu složitý, ale za to se v něm snoubí chutě bylinek, kořenové zeleniny a kvalitního červeného vína. Na sváteční stůl se hodí třeba k sametově jemné bramborové kaši.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 153 kJ / 2 188 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,00 g |
Tuky | 130,06 g |
Vláknina | 59,70 g |
Cholesterol | 105 mg |
Sodík | 3,48 g |
Sůl | 8,28 g |
Sacharidy | 75,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Začneme den předem:
Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny, obě cibule, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje do zkaramelizování. Krok 2: Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 300 ml vína, vždy jej necháme zredukovat. Krok 3: Pak přidáme všechno koření vložené do čajového sítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchládnout. Krok 4: Do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin. Krok 5: Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a jednotlivé porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Krok 6: Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce masa vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět. Krok 7: Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). Krok 8: Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.
Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní. Krok 9: Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Krok 10: Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.
Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny, obě cibule, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje do zkaramelizování. Krok 2: Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 300 ml vína, vždy jej necháme zredukovat. Krok 3: Pak přidáme všechno koření vložené do čajového sítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchládnout. Krok 4: Do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin. Krok 5: Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a jednotlivé porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Krok 6: Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce masa vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět. Krok 7: Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). Krok 8: Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.
Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní. Krok 9: Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Krok 10: Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.
Zveřejněno 29. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kohout na víně, jak ho dělám já
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZL5R
Moje poznámka
Kohout na víně, jak ho dělám já
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZL5R
Nejnovější recepty
Zapečená kedlubna s vejci a sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Makovec s tvarohem bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Jarní mls s čokoládou
Přidáno před 5 hodinami
Hrnkový beránek
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční cupcakes II
Přidáno před 12 hodinami
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno 11. 4. 2025 17:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šunkofleky
hortenzie před 11 minutami
Pomazánka z krabích tyčinek s celerem
Radka61 před 1 hodinou
Bramborový gulášek
jukub před 1 hodinou
Rychlé langoše
Martas_ před 2 hodinami
Hospodský zelný salát
milede před 3 hodinami
Chlupaté knedlíky (klouzáky)
libusekubinova54 před 3 hodinami
Extra rychlé lívance
vikinka09 před 5 hodinami
Strouhané řezy s jablky
Lenifuk před 7 hodinami
Cookies s kousky čokolády
ulrivhv před 7 hodinami
Afrika řezy
evik_svistik před 7 hodinami
Tématické fráze:
jak připravit kohouta recept,
recepty kohout na víně,
kohout na víně,
kohout recepty,
jak nejlépe připravit kohout,
kohoutek na vine jak ho delam ja,
kohout na vine recept,
kohout recept,
recept kohout na víně,
recepty z kohouta,
marináda na kohouta,
recept na kohouta na víně
Suroviny:
slanina,
cibule šalotka,
mrkev,
celer,
víno,
ocet vinný červený,
protlak rajčatový,
petržel,
sůl,
koření nové koření,
máslo,
žampióny,
cibulka,
játra vepřová
Komentáře (9)