Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky

Hodnocení receptu je 5,0 (75×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min bez doby odležení zálivky

15 min (15 min příprava, bez doby odležení zálivky)

Hlávkový salát je plný vitamínů a minerálů, je také zdrojem kyseliny listové. Všichni rádi vzpomínáme na dětská léta, kdy nám babička připravovala jednoduchý hlávkový salát se sladkokyselou octovou zálivkou. Přesně na takový tu pro vás máme recept.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 464 kJ /
828 kcal
Bílkoviny14,00 g
Tuky2,00 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,50 g
Sůl8,00 g
Sacharidy181,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky nasypeme moučkový cukr, zalijeme octem a rozmícháme vidličkou, aby se cukr rozpustil. Krok 2: Přidáme sůl, černý pepř a zalijeme dobře vychlazenou vodou. Promícháme a necháme stát na chladném místě asi půl hodiny. Krok 3: U hlávek salátu odstraníme spodní košťál (raději nepoužíváme nůž, ale jen odlomíme rukou - salát by mohl zhořknout). Hlávku rozebereme na jednotlivé listy a vnitřní růžičky necháme vcelku. Krok 4: Listy salátu pečlivě omyjeme, necháme okapat a zalijeme studenou zálivkou.

TIP: Hlávkový salát - nejlepší recepty

Zveřejněno 2. 7. 2012

Poznámka autorky Eliza

Co se týká zálivky, bývalá tchýně, pocházející z Vysočiny mi říkala, že vodu s octem a cukrem si u nich chlapi nosili na pití při práci na poli. Proto k salátu doma přidávala smetanu ke šlehání, aby to měla sofistikovanější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pg84

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pg84

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (62)

veronika_straka: lekla jsem se, že opravdu mouchy! :-D U nás doma se traduje historka, jak byla mamka s kamarádkou na zájezdu a kamarádka při obědě chválila, že mají v salátu i škvarečky...než zjistila, že to byl malinkatý slimák ze špatně umytých listů salátu :omg::-D

U nás doma tento salát znamenal léto, horké dny až k zalknutí, s tím si ho vždy spojím. :-K Ale dělali jsme vždy jen verzi bez slaniny, tu jsem, myslím, nikdy v životě ani neochutnala.

:-)<3:yes::yes: Tato obyčejná zálivka podle babičky je neobyčejně dobrá a dělávám ji dodnes. :-K

A k zálivce ještě muchy, ty u nás nesměly chybět! :-D samozřejmě jde o kousky vyškvařené slaniny ... a díky, tohle jsou fakt poměry, které připomínají dětství, aspoň kousek tak můžu přenést i k sobě domů<3

Výborný

Naprosto perfektni, tak jak si pamatuju od sve maminky i babicky. A dcerka rekla, ze je nejlepsi, ze ani ve skolce nemaji tak dobry ????

Děkuji za recept. Výborná! Jinou už dělat nebudu :-K

Tonja: Zkuste někdy koupit balsamico bianco, bílý vinný ocet s přídavkem hroznového moštu, který má na svědomí jeho nasládlou chuť, a opraný křehký salát s ním jenom lehce postříkejte. Žádná voda, žádný cukr, žádná sůl. Uvidíte, že je to příjemná změna klasiky z mládí. ;-)

Salát z hlávkového salátu děláme také tak. Je tak nejlepší, nejoblíbenější a nejvíce osvěžující.

Zkuste někdy místo obyčejného kvasného octa lihového použít ocet "7 bylin", podle mé chuti salát ještě trochu vylepší.

Díky, konečně jsem trefila poměr! Návrat do dětství. Milý návrat :-):-)

Neobyčejně obyčejné <3 máte můj palec :yes: :-8

Ahoj. Takovou zálivku dělala opravdu i moje babička a mohu říci, že byla nejlepšíííííí!!! Naučila jsem jí i moje dcery. Správný recept na správném místě:-K:yes:

Bomba, jednoduché, ale vynikající<3:-K

Jo, lidi se dnes bojí do zeleniny dát cukr ( a dost), ale to je ta pravá babičkovská chuť

taky tak dělám,mám recept také od babičky,někdy si tam přidám čerstvý kopr:-*,stejnou zálivku dělám i na rajčatový a okurkový salát:-)

Moc nám chutnalo.děkujeme

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
hlávkový salát, hlávkový salát recepty, octová zálivka na salát, zálivka do hlavkoveho salatu, hlávkový salát se špekem, salát z hlávkového salátu, nálev na hlávkový salát, hlavkovy salat recept, zálivka na salát, nálev na salát, hlávkový salát s octem, zálivka na ledový salát, octová zalivka, sladkokyselý nálev na salát, hlavkovy salat se smetanou, zálivka na salát se špekem, salát hlávkový, ledový salát zálivka, salat se spekem, ledovy salat s octem

Suroviny:
salát, cukr moučkový, ocet, sůl, pepř mletý, voda

Přidat fotografie receptu