Suroviny
Porce: 1 koleno pro 2-3 strávníky
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 008 kJ / 241 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,19 g |
Tuky | 1,56 g |
Vláknina | 28,82 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 385 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 37,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: "Dědo co budeš dělat?" ptal se Vojtíšek. Přijde strejda Pavel s tetou Vladěnkou a strejda Jára s tetou Věrkou a taky Michal s Mirkou, tak budeme dávat do udírny kolena. "To budou ty dobrý?" řekl vnouček a oči mu zasvítily v předtuše večerní dobroty Do hrnce přiměřené velikosti dáme uzená kolena a zalijeme studenou vodou. Přidáme zeleninu určitě očištěnou, ráno bude česnečka. Nezapomeneme na koření. Dáme na plotnu a vaříme mírným varem cca 1 hodinu a pokud jsou větší, tak i o 30 minut déle. Neukrajovat, to se pozná, kdo nevydržel a tajně ujídal. Kolena vyndáme z vody necháme okapat, Vzniklou polévku,uzený vývar i se zeleninou necháme vychladnout a uschováme do lednice .
Krok 2: Okapaná kolena bráníme vlastním tělem, pověsíme do vyhřáté udírny na 85 stupňů, necháme prohřát a natáhnout vůni kouře zase hodinku. Případné nedočkavce odháníme od udírny. Připravíme strouhaný křen, hořčici, i kremžskou nebo dijon, něco zeleniny, papriky, okurky, rajčata, určitě nakrájené nebudou to do sebe cpát jako barbaři a krajíce chleba. Prohřátá a douzená kolena vyndáme, položíme na mísu a vrháme se na tu dobrotu, aby nám je ostatní nesnědli. A zapíjíme. Děvčata vínkem, pánové pivečkem a dětičky limču nebo kofču, pánové nezapomínají na své polovičky a nalijí po panáčku. Pak pokračují všichni v konzumaci pevného i tekutého dokud mohou, nebo nedojde a ráno? ? Ráno se všichni těší na tu slíbenou česnečku naší maminky, která je z toho velice nadšená. Říkal Vojtík.
Krok 3: Nezapomínáme na soudek dobrého piva v našem případě Svijany 11.
Zveřejněno 28. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova uzená kolena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lr2g
Moje poznámka
Dědova uzená kolena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lr2g
Nejnovější recepty
Kuskusový salát s uzeným tofu
Přidáno před 2 hodinami
Pečené brambory s chřestem
Přidáno 26. 4. 2025 14:00
Bezlepková bábovka s vaječným likérem
Přidáno 26. 4. 2025 13:16
Květákový koláč à la pizza bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 12:56
Chléb z červené čočky s tahini (vhodný pro diabetiky)
Přidáno 25. 4. 2025 11:41
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno 24. 4. 2025 18:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květák z horkovzdušné fritézy
MirkaP před 1 hodinou
Houbový pekáček
bobnak před 2 hodinami
Vepřové pod zelím pečené - z remosky
bobnak před 3 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
pralinkaalenka před 3 hodinami
Tagliatelle se špenátem a kuřecím masem
Januli-holky před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
MARKANITA před 4 hodinami
Hermelín do trouby i na gril
Jasminka4 před 4 hodinami
Guláš na černém pivu
Sahula před 4 hodinami
Kýta na černém pivu
Sahula před 4 hodinami
Krkovička na slanině, zázvoru a černém pivu
Sahula před 4 hodinami
Suroviny:
koleno vepřové uzené,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
Komentáře (3)