Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci

Hodnocení receptu je 4,7 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby odležení

60 min (60 min příprava, bez doby odležení)

Na jídelním lístku každé české hospody najdete zcela jistě utopence. A není se čemu divit, protože se jedná o dokonalý vyprošťovák, který znaly už naše babičky. Základem chuti je dobře vychucený nálev a kvalitní uzenina.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 723 kJ /
4 236 kcal
Bílkoviny222,72 g
Tuky303,89 g
Vláknina54,58 g
Cholesterol 750 mg
Sodík 20,38 g
Sůl50,00 g
Sacharidy138,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháním všech surovin připravíme nálev, krátce povaříme a necháme vychladnout. Krok 2: Do sklenice přiměřené velikosti dáváme střídavě vrstvu uzeniny a oloupané nakrájené cibule. Krok 3: Na závěr zalijeme připraveným nálevem. Nahoru přidáme jeden bobkový list. Krok 4: Sklenici uzavřeme a dáme do lednice na 5-7 dnů.

TIP: Jaké další jedlé dárky můžeme nachystat

Zveřejněno 27. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k1x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k1x

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Dotaz - pomoc: školní a podobné jídelny

Dotaz - pomoc: Mě se to povedlo v hospodě tam maj velké balení .....

Já nakládám špekáčky tak,že je rozkrojím po délce do 3/4, jednu stranu posypu sladkou paprikou a druhou plnotučnou hořticí a vložim tam plátek cibule, kyselé okurky a kousek sladké červené papriky.Opatrně je naskládám do velké sklenice a zaliju lákem. Jsou dobré a pěkné na pohled.

František 22. 1. 2018 06:16
nedavno jsem si je zase nakládal...a když to zaleju horkým lákem tak za dva až tři dny jsou možne baštit...

Pane Bože, skutočne si všetkých ľudí stvoril ty? ;-(:-D:-D

Je zde plno receptů na utopence, ale bohužel ve všech receptech se musí nechat několik dní uležet. Dělám utopence, kdy se dají jíst hned druhý den a jsou vynikající. Osvědčený recept, kdo ochutnal, chce recept. Základem těchto utopenců je rozkrájet špekáčky na plátky cca 1 cm silné a poté na půlky-oloupané!!! poté se promíchají s půlkolečky cibule, sterilovanou červenou paprikou, ale může být i čerstvá, kyselým zelím , které se propláchne a pokrájí na menší kousky. Přidávám i feferonku, to podle chuti. Vše se promíchá v míse a zalije se to teplým, ne vřelým nálevem, ve kterém se povaří i koření. Nesmí se to dělat v kovové míse( klasické zadělávačce), chytlo by to pachuť kovu. Promíchá se to a naplní se to do šroubovacích sklenic, kde se to nechá zvolna vychladnout a až poté se to zašroubuje.:-) Nálev může být jakýkoliv, podle chuti. Já mám svůj osvědčený.

Dotaz - pomoc:Kup velkou lahev od okurku, okurky snite a sklenka zustane ;-) Prodava se např. v kazdem Tesku.

a ja blahovy som mislel ze aj sklenice musim snist to sem rad ze aspoň ten zustane pomne bruchacha

juryna(recept není můj,je zkopírovaný :-) 20. 2. 2012 09:39
ruda43:
Gothajský salám 2 kg
cibule 6 ks
ocet 3/4 litru
pepř mletý
bobkový list
sůl a podobně
Příprava:

Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám, popepříte, přidáte bobkový list, můžete přidat i cokoliv jiného - nové koření, mletou papriku, čili papričky, feferony, nakládanou papriku nebo okurky, nakonec zalejete octem (čím víc, tím líp) lžičku soli a vodu - klasicky za studena nebo si můžete nálev svařit předem a nechat ho raději vychladnout - pozor, gothaj taje víc než buřty).:-D:-*

Dotaz - pomoc 1. 12. 2011 17:00
Lidičky, chtěl bych zkusit nějaký recept, ale nevíte, kde by se daly sehnat sklenice/nádoby o objemu 3-5 litrů, tedy veliké se šroubovacím víčkem, právě na utopence a hermelíny? Odkud je máte vy? Díky.

Ze salámu jsem ještě nedělal..ale vypadá to zajímavě:-p.Minule jsem tady narazil na utopence z Gothaje,teď tady už asi hodinu šmejdím a ne a ne je najít...;-(

Nedávám sladidlo,koření nechávám v nálevu a někdy přidám proužky paprik.:-p

Hned v pondělí 23.6.2008 si je připravím na dovolenou do Žďáru nad Sázavou.5dní jim musí holt stačit.:-p

Tématické fráze:
utopenci, babiččiny recepty utopenci, utopenci nálev, utopenci top recepty, babiččiny recepty na utopence, utopenci recept, utopenci z gothaje, utopenci v hořčičné omáčce, utopence, utopenec, jak se dělájí utopenci, utopenec recept, utopenci, top recepty, utopenci na kolečka, recept utopenec, utopenci recepty, utopenci v omáčce, top recepty utopenci, recept na utopence, utopenci za studena

Suroviny:
bobkový list, semínka hořčičná, ocet, sladidlo umělé, sůl, pepř, voda, koření nové koření, špekáček, cibule, bobkový list

Přidat fotografie receptu