Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velké kynuté koláče s jablečnými povidly

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 kusy

3 koláče Ø 30 cm

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 325 kJ /
6 770 kcal
Bílkoviny112,57 g
Tuky229,68 g
Vláknina51,43 g
Cholesterol 1,25 g
Sodík 451 mg
Sůl0,89 g
Sacharidy1 006,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Povidla:
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru. Krok 2: Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek. Krok 4: Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou. Krok 6: Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme. Krok 7: Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.

TIP: Jak na kynuté těsto - rady a recepty

Zveřejněno 3. 11. 2022

Poznámka autorky Marie Svarcova

Z těsta jdou dělat i koláče malé, kulaté, vázané nebo na celý plech, s různými náplněmi dle chuti.

Sádlo do těsta používala už moje babička, koláče vydrží dlouho vláčné. Mamka dávala půl sádla a půl másla.

Podle náplně lze i do drobenky přidat oříšky nebo mandle.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velké kynuté koláče s jablečnými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpP8O

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velké kynuté koláče s jablečnými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpP8O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

RubyRom: :-)děkuji i já tobě přeji hodně štěstí, :-K já zase obdivuji tvé krásné recepty a hlavně nádherné fotky :yes::yes::-K

Marie Svarcova: Maruško máš pravdu, těžko vymyslíme něco nového, vše už bylo vymyšleno. No a proč taky, vždyť ty vyzkoušené a léty ověřené recepty nikdy nezklamou. Máš moc pěkné recepty. Přeji hodně štěstí. :-K

RubyRom: :-) Romanko moc děkuji za hezký komentář, také to mám z receptů po babičce, :-) vařím a peču cca 60 let tak se nelze divit, že ty mé recepty v podstatě nejsou (až na výjimky) nic nového ale i gulášů je tu spousta nebo omáček stejných - každá rodina má zaručeně svůj recept a je opravdu těžké vymyslet něco co ještě vůbec nikdo nezná.Tak se prostě někdy stane, že sem dám něco podobného. :-K přeji ti hodně úspěchů ve vaření i v osobním žiotě. Hezký víkend:-K

No jo, koláče! To je něco pro mně. Já to nesmím, musím si hlídat cukr, ale odolat jim prostě nedokážu :-) Maruško, paráda:yes: Sádlo dávám taky, to mě naučila babička.

magdalenka: :-)děkuji za komentář - dělá se stejně jako bez vejce - vše dáš do mísy a ručně promícháš prsty, pokud by bylo vejce velké dej jen žloutek nebo přidej dle potřeby mouku a cukr. Drobenka je upečená pěkně křupavá.:-K hezký den

mika59: :-) má ho hodně kuchařek, já ho používám nejméně 50 let, a na mítincích Tupperware jsem ho mnoho dalších naučila. Neměla jsem v úmyslu ho sem dát po x-té ale minulou neděli jsme opět pekly u kamarádky a byla jsem "ukecána";-) snad to nevadí:-K Přeji krásný zbytek dne.

Tento recept ze sádla a lžíce majonézy mám tady taky. Koláče jsou výborné :yes::yes:

Do kysnutého cesta tiež dávam sádlo plus olej...ale zaujala ma drobenka, ako sa robí s vajcom? Ďakujem!

hospodyne: :-) děkuji za komentář, sádlo koupené syrové škvařím doma (prasátko už 30 let nemáme - dávno minulé časy):-K Přeji krásný a pohodový den

:-K :yes: vděčný recept! Do podobného pečiva dávám vždy jenom sádlo, máslem s trochou rumu jen bohatě potírám a drobenku kropím.
Jenže sádlo máme svoje, tak nevím, jaké je kupované. Domnívám se, že průmyslově se škvaří všechny druhy dohromady, ne jen hřbetní.

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr moučkový, sůl, kůra citronová, mléko, žloutek, rum, sádlo, majonéza, droždí, cukr, mouka, mléko, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, vejce, máslo, rum, povidla švestková, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, ocet jablečný, voda, skořice, koření hřebíček, badyán

Přidat fotografie receptu