Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laskonky s griliášovým krémem

Dejte laskonkám nový rozměr s naším receptem. Připravené jsou tradičně, z mletých mandlí, nikoliv z kokosu, jak můžete vidět v cukrárnách. Plněné jsou žloutkovým krémem s voňavým griliášem, což jsou vlastně rozmixované ořechy s karamelem.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 479 kJ /
5 373 kcal
Bílkoviny79,84 g
Tuky296,05 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 306 mg
Sodík 305 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy582,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Moučkový cukr prosejeme a smícháme s mandlovou moukou. Do mísy robota nalijeme bílky se 100 g cukru a vyšleháme polotuhý sníh. Krok 2: Vodu a 200 g cukru dáme do rendlíku, bez míchání přivedeme k varu. Až rozvar začne bublat, musíme hlídat teplotu, která by měla být 115 °C. Pokud nemáte teploměr, vezměte jakékoliv drátěné očko (někdy bývají na konci metly či jiných nástrojů), namočte ho do rozvaru a foukněte jako do bublifuku. Až začnou z očka vycházet spojené bubliny, má rozvar správnou teplotu. Krok 3: Sníh z bílků začneme šlehat na nejvyšší otáčky a tenoučkým pramínkem po hraně misky vléváme horký cukrový rozvar. Šleháme do zchladnutí. Výsledná hmota musí být krásně lesklá a hlavně pevná. Krok 4: Nyní velmi opatrně vmícháme mandlovou mouku s cukrem. Na plech připravíme silikonovou podložku nebo pečicí papír. Na něj položíme šablonu na laskonky a pomocí stěrky nebo špachtle rozetřeme těsto. Krok 5: Troubu zapneme na 120 °C. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 80 °C, rychle vyvětráme troubu a dosušíme dle velikosti (já jsem sušila 25 minut). Hotové laskonky jdou dobře odlepit z papíru/podložky. Krok 6: Griliáš: Cukr s vodou svaříme na světlý karamel (ideální teplota 175-180 °C), rychle promícháme s ořechy, přendáme na plech s pečícím papírem a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme najemno. Krok 7: Krém: Změklé máslo pokojové teploty vyšleháme do pěny, přidáme žloutkový krém také o pokojové teplotě, jinak by se krém srazil. Nakonec promícháme s griliášem. Krok 8: Laskonky plníme 2 kusy k sobě a boky, kde je vidět krém, ozdobíme zbytkem griliáše.

TIP: Jak připravit tradiční vánoční kokosky

Zveřejněno 12. 8. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Pokud nemáte šablonu jako já, můžete těsto nastříkat pomocí sáčku s trezírovací špičkou. Já použila špičku Wilton 1M, která vytváří nádherné růžičky.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Laskonky s griliášovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JO1l

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Laskonky s griliášovým krémem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JO1l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Griliáš podle toho receptu! Karamelu je málo, ani nezakryl oříšky, vznikli mi nevzhledné hroudy.
Žádná příprava žloutkového krému v receptu není, a přesto ho autorka v popisu receptu přidává, do másla s griliášem a o jeho přípravě, není ani zmínka. V surovinách je zmínka 120 g žloutkový krém. Bojím se pokračovat v tomto receptu a péct ty sušenky, protože peču laskonsky poprvé, že mě čeká další překvapení! 😧

Veronika.Hrozna: Dobrý den Veroniko, griliáš v tomto poměru dělám roky a vždy se povedl. Za tím si stojím. Co se týká žloutkového krému, mám ho jako samostatný recept na svém profilu (

Děkuji za připomínku, vložím ho do poznámky pod recept.

Další skvostný recept, který si řadím do škatulky "nutno vyzkoušet" 😋

Eja57 (moderátorka): Aha, dobře, moje chyba. Já mandle k ořechům řadím, protože i v obchodě jsou vždy mezi ořechy. Děkuji za doplnění znalostí.
PS: v receptu jsem upravila větu o ořechové směsi, aby to nebylo matoucí ;-)

casino: Ano, myslela jsem si to také, jen jsem se chtěla ujistit. Dostala jsem mandlovou mouku a klasické makronky nemáme rádi. A tento recept se mi líbil. Nechtěla jsem rozpoutat diskuzi o rozdílu mezi mandlí a ořechem, spíš by mě zajímaly ohlasy na výsledný produkt. No nic, budu, krom autorky asi první;-)

Eja57 (moderátorka):
No, ona to asi MiskaKulicka: myslela jinak... ale z rcp to moc zřejmé není :-(
V praxi běžně zaměňuji to či ono tím či oním, bez ohledu na to, že vlašáky obsahují asi o 13% tuku více :-)

MiskaKulicka: mandle=ořechy...dovolim si nesouhlasit, mandle není ořech ale příbuzná meruňky či broskve (mandloň jako strom)

Mandlová mouka není nic jiného než rozemleté mandle = ořechy. A jelikož je smíchaná s cukrem, nazvala jsem to ořechovou směsí :-)

Eja57 (moderátorka): v bode dva je reč o orechovej zmesi, má byť mandľová...(mandľová múka a cukor múčkový)"Nyní velmi opatrně vmícháme ořechovou..."

píšete ořechovou hmotu vmíchat do ušlehaných bílků. V receptu je ale mandlová mouka, která v postupu není uvedená. Prosím o upřesnění, chtěla bych vyzkoušet, ale abych to nezvorala. Díky :-)

:yes::yes::yes: dobrý nápad - vypadají krásně :-K

Velmi pěkné :yes::-K

Suroviny:
bílek, cukr, voda, mouka mandlová, cukr moučkový, cukr, voda, ořechy, krém, máslo, griliáš

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu