Kyselica (polévka z Vlčnova)
Polévky z kysaného zelí jsou pestré obsahem surovin. Každá oblast má svého favorita. Vyzkoušejte recept pocházející ze slováckého Vlčnova. Patří do něho houby, které klasickou zelňačku mohou popostrčit i do vašich oblíbených pokrmu.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 165 kJ / 1 234 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 36,65 g |
| Tuky | 94,85 g |
| Vláknina | 11,40 g |
| Cholesterol | 898 mg |
| Sodík | 2,73 g |
| Sůl | 6,78 g |
| Sacharidy | 52,85 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 1. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kyselica (polévka z Vlčnova)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3m0R
Moje poznámka
Kyselica (polévka z Vlčnova)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3m0R
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 8 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 8 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 8 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 8 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 9 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 10 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 10 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 11 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 12 hodinami
Tématické fráze:
moravská kyselica,
zelová polévka,
moravská kyselica recept,
zelová polévka jako od babičky,
zelovka polévka recept,
polevka z kvaseneho zeli,
kyselica recept,
zelova polívka,
moravská kyselice,
cervena kyselica,
kyselica,
moravská kyseliv,
polska kyselica,
polefka kyselica,
bramborove kyselica o,
zelova polévka recept,
moravská kyselica polévka recept,
zelovka polévka,
valašská kyselica,
moravske kyselica
Suroviny:
zelí kysané,
brambory,
houby sušené,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
vejce,
sůl
Komentáře (40)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
www.youtube.com/watch?v=SQCM66PZ6Fc
Bez fazoli a masa, ale s kysanym zelim,vejcem a bramborem = Postni kyselica, nebo taky - "ne vzdy bylo maso v dome
Jako koreni stacil treba jenom kmin, zalezelo opravdu jen na gustu a asi taky na obsahu penezenky
Kromě toho vyčítat právě cathleen, že sem dává něco "nalezeného", je opravdu úsměvné!
Kuchařka (I. i II. díl) je koupená v Turistickém informačním centru v Kyjově, tak by možná bylo dobré se s protestem obrátit tam nebo přímo na vydavatele
www.tradicnivyrobek.cz/kucharka-tradicnich-pokrmu-na-slovacku-i/
A vůbec, proč tedy ten Váš "pravý" recept na kyselicu nepřidáte?
cathleen: Vy nepotřebujete zastání, zastání potřebovala "kyselica"
dajda: potom by čabajkou mohla být nazývaná kterákoliv klobáska,; asi cítíte, že to je hloupost
Kdyby bylo v názvu receptu jenom ta upřesňující lokalizace - Polévka z Vlčnova - určitě bych neměl důvod reagovat. Jakmile tam autorka dodala "Kyselica", jako obyvatel a pamětník jsem musel napsat, co jsem napsal v prvé reakci
Dajda, Merylas: díky za záskok
Takže se tak někde na Slovácku vařilo, je to recept našich babiček a Vy si můžete uvařit zase po svém. Proti gustu..... Přece když Vám nějaký recept nevyhovuje, tak ho můžete přejít a najít si jiný.
Já osobně zase nevím, proč by se nemohly do zelňačky dát brambory a musely dát fazole a jalovec.