Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí steak s liškami na víně

Na dokonalý hovězí steak nemusíte nutně do restaurace. Připravte si jej u vás doma, propečený podle vaší chuti. Přelít jej pak můžete lahodnou omáčkou z restovaných lišek. Chuť hub doladí kmín, bílé víno a kousek másla na závěr.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 548 kJ /
5 867 kcal
Bílkoviny9,20 g
Tuky632,52 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 1,94 g
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy14,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Steaky osušíme papírovou utěrkou (nemyjeme), do dlaně si dáme malou lžičku olivového oleje a steaky z obou stran olejem protáhneme. Krok 2: Do rozpálené suché pánve položíme maso, přitiskneme k pánvi. Maso se přilepí k pánvi ale po 3-4 minutách se opět odlepí a můžeme pomocí kleští nebo obracečky (nepíchat) obrátit a opéct z druhé strany stejnou dobu. Krok 3: Pánev s masem dáme stranou, na maso položíme tenký plátek másla a teprve teď osolíme a opepříme hrubě drceným pepřem. Poté přiklopíme poklicí na 10 minut. Po 10 minutách maso vyndáme z pánve a zakryté alobalem necháme ještě dalších 10 minut odpočinout, aby zůstalo šťavnaté. Krok 4: Zatímco se maso dělá a odpočívá, v menší pánvičce na kousku másla orestujeme jemně nasekanou šalotku a necháme rozvonět česnek. Krok 5: Dobře oprané a okapané lišky (bývá v nich písek, jehličí a zemina z lesa) přidáme do pánvičky, krátce restujeme, přidáme kmín, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol Krok 6: Osolíme, opepříme a přidáme vývar nebo výpek z pánve, ve kterém se dělalo maso. Krátce povaříme.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.

TIP: Maso na steaky: Z jakého masa ho připravit

Zveřejněno 12. 9. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRY4Y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRY4Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

veronika_straka (moderátorka): :-) díky za komentář a určitě to stojí za zkoušku, hlavně mít dobré maso.:-K přeji krásný den

Maruško, to vypadá naprosto famózně! <3 a přitom tak snadná příprava, že bych si na ten steak troufla i já :-D

Suroviny:
maso hovězí, olej olivový, máslo, sůl hrubá, pepř, houby lišky, máslo, cibule šalotka, česnek, kmín celý, víno bílé, sůl, pepř mletý, vývar masový, máslo, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu