Vývar do zásoby
Na přípravu můžeme použít kuřecí skelet a křídla, která nám zbydou po naporcování kuřete, nebo si přímo koupit směs z kuřete na polévku. Kuřecí křídla mají super poměr masa, kostí, chrupavek a kůže. Křídla vývaru přidají chuť i pěknou porci želatiny. Kůže obecně je zdrojem tuku a želatiny.
Postup přípravy
Krok 1: Vezmeme největší hrnec, který doma máme a ten zcela naplníme kostmi.
Krok 2: Zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu (na 5 l hrnec dávám - 1 větší mrkev, 1 středně velkou petržel, 1/8 celeru), ale může být klidně i cibule, česnek, kukuřice... záleží co máte rádi).
Krok 3: Dále přidáme cca 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy a bylinky.
Krok 4: Vaříme na mírném příkonu tepla asi dvě hodiny nebo i déle. Obzvlášť, pokud máme hovězí nebo vepřové kosti.
Krok 5: Poté vývar přecedíme a dochutíme. Ale jen decentně, nepřesolujeme.
Krok 6: Poté vývar vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na 1/8 až 1/10 množství. Správná redukce je po vychladnutí rosolovitá.
Krok 7: Poté si připravíme sáčky nebo nádobky s víkem a do každého sáčku nebo krabičky dáme tak 100 ml zredukovaného vývaru. Dáme zamrazit.
Zveřejněno 4. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vývar do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R1Xq
Moje poznámka
Vývar do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R1Xq
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 23 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 4 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 4 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 4 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 4 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 5 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 6 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 6 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 7 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 8 hodinami
Tématické fráze:
jak uchovat vývar,
jak zamrazit vyvar,
redukce vývaru,
uchování vývaru,
jak uskladnit vývar,
jak skladovat vývar,
jaké koření do vývaru,
zredukovany vyvar,
skladování vývaru,
vývar z kostky,
uskladnění vývaru,
jak redukovat vyvar,
výroba vývaru,
koření do vývaru,
zamrazit vývar,
vývary,
hovezi vyvar do zasoby,
recepty pro začátečníky,
redukce vyvar,
výroba hovězího vývaru
Suroviny:
kosti kuřecí,
zelenina kořenová,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
sůl,
voda,
bylinky
Komentáře (14)
To platí v případě hovězího,popř. vepřového - nejméně 4 hodiny, u ostatního druhu méně, rybí vývar stačí 1 hodina !
Před vložením do studené vody doporučuji prudce opéct v troubě(kromě rybího masa a kostí), třeba i se zeleninou a přidat cibuli ve slupce(pouze omýt a neloupat). Nebude se tvořit tolik pěny a vývar bude čistší.