Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Zastřená vejce doplněná řeckým ochuceným jogurtem, zalitá pikantně ochuceným přepuštěným máslem, mohou být společně s chlebem k zakousnutí, vítanou svačinou či večeří pro každého labužníka.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 799 kJ / 1 147 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,15 g |
| Tuky | 92,76 g |
| Vláknina | 2,64 g |
| Cholesterol | 1,23 g |
| Sodík | 501 mg |
| Sůl | 1,09 g |
| Sacharidy | 19,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: V misce smíchejte jogurt s rozdrceným česnekem a nasekanými bylinkami. Podle chuti osolte a pokapejte citronem a nechte stranou.
Krok 2: V menší pánvičce si na mírném stupni začněte rozpouštět máslo. Když přestane pěnit, začne měnit barvu krásně do hněda. Počkejte, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu a začne vonět po oříšcích. Buďte trpěliví, může to trvat kolem 7 minut.
Do hnědého másla přidejte sladkou papriku, chilli vločky a stáhněte z ohně. Krok 3: V širokém hrnci přiveďte vodu k varu. Jakmile začne vřít, přilijte do ní ocet a zmírněte plamen, aby jen mírně probublávala. Každé vejce vyklepněte do malé misky nebo hrnečku. Vařečkou ve vodě vytvořte jemný vír a do něj opatrně vlijte jedno vejce. Vařte asi 3 minuty. Postupně takto uvařte všechna vejce. Krok 4: Do hlubokého talíře dejte bylinkový jogurt, přidejte dvě sázená vejce. Lžičkou pokapejte chilli máslem a ozdobte bylinkami, já použila mikrobylinky řeřichy a kopr. Krok 5: Podávejte s chlebem, dobrou chuť.
Do hnědého másla přidejte sladkou papriku, chilli vločky a stáhněte z ohně. Krok 3: V širokém hrnci přiveďte vodu k varu. Jakmile začne vřít, přilijte do ní ocet a zmírněte plamen, aby jen mírně probublávala. Každé vejce vyklepněte do malé misky nebo hrnečku. Vařečkou ve vodě vytvořte jemný vír a do něj opatrně vlijte jedno vejce. Vařte asi 3 minuty. Postupně takto uvařte všechna vejce. Krok 4: Do hlubokého talíře dejte bylinkový jogurt, přidejte dvě sázená vejce. Lžičkou pokapejte chilli máslem a ozdobte bylinkami, já použila mikrobylinky řeřichy a kopr. Krok 5: Podávejte s chlebem, dobrou chuť.
Zveřejněno 2. 10. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPwL6
Moje poznámka
Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPwL6
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 23 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 4 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 4 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 4 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 4 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 5 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 6 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 6 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 7 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 8 hodinami
Suroviny:
česnek,
jogurt řecký,
čerstvé bylinky,
máslo,
paprika sušená sladká,
vločky chilli,
vejce,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
citron,
chléb
Komentáře (7)
Moc pěkné recepty a fotky, pokračuj
Vejce na maďarský způsob
Recept ještě nebyl hodnocen 4,1