Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun, který proslavila M. D. Rettigová. Tradiční sytá a hřejivá polévka, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky, dokáže zahnat všechny chmury.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,46 g |
| Tuky | 108,11 g |
| Vláknina | 38,26 g |
| Cholesterol | 1,81 g |
| Sodík | 1,06 g |
| Sůl | 2,16 g |
| Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kachní vývar. Zeleninu i kachní skelet s droby očistíme a umyjeme.
Krok 2: Vše vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a průběžně z hladiny sbíráme pěnu. Teprve pak přidáme sůl a divoké koření. Vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby nakrájíme na malé kostičky.
Krok 3: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, prolisovaný česnek, čerstvou majoránku a vše lehce zahustíme strouhankou. Promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.
Krok 4: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody (asi 2 lžíce vody). Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které rozválíme na tenký plát (měl by přes něj prosvítat vzor utěrky).
Krok 5: Plát těsta necháme na utěrce proschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které později zavaříme v polévce.
Krok 6: Zeleninu na polévku očistíme a umyjeme. Mrkev, celer a petržel nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno.
Krok 7: V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu kromě cibule na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme přidáme nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování. Zeleninu zasypeme moukou a usmažíme jíšku. Zalijeme ji kachním vývarem a vaříme 10–15 minut.
Krok 8: Pak vložíme do polévky flíčky a povaříme doměkka dalších asi 10 minut. Přidáme předvařené játrové knedlíčky a nakrájené kachní maso, aby se vše prohřálo.
Krok 9: Kaldoun dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Před podáváním necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.
Zveřejněno 3. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Moje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 3 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 5 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 5 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 6 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 9 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 5 minutami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 3 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 3 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 5 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 6 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 7 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 7 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 8 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 8 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun,
kachní kaldoun,
kaldoun podle pohlreicha,
kaldoun recept,
kachní kaldoun recept,
polévka kaldoun,
husí kaldoun pohlreicha,
kaldón,
recept na kaldoun,
kureci kaldoun,
kalgoun,
kachní kaldoun pohlreich,
husí polévka kaldoun,
kaldoun pohlreich,
recept kaldoun,
caldoun,
kachni kaldon,
recepty kaldoun,
polévka kaldoun recept,
recepty na vaření kaldoun
Suroviny:
vývar kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
mouka hladká,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
petrželka,
voda,
skelet kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
sůl,
játra kachní,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
majoránka čerstvá,
máslo,
strouhanka,
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (13)
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
krása