Mražený špenátový protlak
Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek.
Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme.
Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo.
Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem.
Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér.
Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.
Zveřejněno 19. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Moje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Nejnovější recepty
Brynzové halušky III
Přidáno před 8 hodinami
Roláda z mladého špenátu
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí plátky se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Andělská čokoláda
Přidáno před 17 hodinami
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno 7. 4. 2025 18:04
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno 7. 4. 2025 17:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Piškotový dort potažený falešným marcipánem
Zemoska před 33 minutami
Kuřecí stehenní řízky pečené na hořčici
Trol60 před 1 hodinou
Asijská kuřecí polévka s kukuřicí
Makyse před 8 hodinami
Dušený květák
Eva_H před 8 hodinami
Uzená kuřecí stehna s hruškou na cibuli
Lucie1001 před 8 hodinami
Pikantní čočka
Benetka před 8 hodinami
Víkendová valašská kyselice
michaelatomastikova999 před 8 hodinami
Pikantní zelňačka s fazolemi, bramborem a klobásou
El.Magios před 9 hodinami
Cikánský řízek
lidunka76 před 10 hodinami
Šneky Pizza
jakub@V před 11 hodinami
Suroviny:
špenát čerstvý
Komentáře (6)