Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejrychlejší houskové knedlíky

Oblíbenou českou přílohu můžeme připravit velmi rychle, pokud místo droždí použijeme prášek do pečiva. Výsledkem je pevný houskový knedlík, který se hodí jako příloha k omáčkám. Můžeme do něj také přidat uzené maso a připravit tak špekové koule.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

houba houba

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 834 kJ /
1 394 kcal
Bílkoviny40,00 g
Tuky4,00 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 29 mg
Sůl0,16 g
Sacharidy293,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme polohrubou mouku, do ní přidáme prášek do pečiva a sůl. Pokud v dalším postupu použijeme místo vody sodovku, prášek do pečiva nepřidáváme. Krok 2: Do směsi přidáme pokrájené pečivo (chléb i včetně kůrek). Krok 3: Vše zalijeme asi 1 hrnkem vody. Pokud bude po vymíchání těsto moc řídké, přisypeme mouku, v opačném případě zředíme vodou. Krok 4: Než těsto vymícháme, dáme vařit do velkého hrnce velké množství osolené vody. Krok 5: Těsto dobře zpracujeme měchačkou po dobu asi 5 minut. Nebo lze nejprve vymíchat těsto a pak přidat pečivo. Krok 6: Do vody, kterou jsme dali vařit, ponoříme knedlíky. Z mísy vybereme kus těsta a v mokrých rukách uděláme šišky nebo koule, které necháme vklouznout do vařící vody. Krok 7: Vaříme cca 20-25 minut, podle velikosti knedlíku. Občas je otočíme. Krok 8: Po vytažení knedlíky propícháme a krájíme nejlépe nití, nebo koule překrojíme na poloviny.

TIP: Časté chyby při vaření knedlíků

Zveřejněno 29. 1. 2024

Poznámka autorky houba

Do těsta zásadně a nikdy nedávám vejce! Pouze, když jsou žloutky pěkné, přidám pouze žloutek pro barvu!

Knedlík není dekorativní není nacucávací. Je pevnější, ale není tvrdý. Je potřeba vyzkoušet konzistenci těsta, pokud ho vaříte poprvé. Knedlíky jsou výborné opečené s vajíčkem, jako příloha k omáčkám, k masu, k zelí atd.

Špekové koule vařím stejně, pouze přidám hodně uzeného masa a trochu opečené slaniny. Delikatesa se zelím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejrychlejší houskové knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrLlR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejrychlejší houskové knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrLlR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Tak jsem zkusila, přidána fotka. Díky

Mňam, vypadá krásně. Recept ukládám. ;-)

Dajda: Dobre, napsala jsem tedy do popisu, ale je to opravdu jen odhad. Pokazit nic nemuzes, kdyz moc, tak pridas mouku, když malo, přileješ vodu, sodovku nebo mineralku!! Určitě sem napiš, kvuli ostatním, svoje poznatky, treba upresníš. Já je ted delat nebudu, ale az budu, poměřím suroviny.

Miluju tuhé houskové knedlíky, žádné nadýchané jako peříčko se spoustou kvasnic! :yes: A tyhle určitě vyzkouším. Jen prosím bych asi přidala ten hrnek vody do surovin a možná i upřesnila, co "větší" hrnek obsahuje - 300 ml?;-)

Suroviny:
mouka polohrubá, houska, prášek do pečiva, voda, sůl

Přidat fotografie receptu