Něžné řezy
Připravte podle našeho receptu jemné, lehké, vpravdě sváteční a lahodné řezy s želatinou ztuženými a barevně odlišnými vrstvami. Moučník jako dech, který je sice trochu pracnější, ale svou výslednou podobou ohromí a chuťově potěší.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 552 kJ / 3 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 98,36 g |
| Tuky | 190,80 g |
| Vláknina | 2,40 g |
| Cholesterol | 930 mg |
| Sodík | 730 mg |
| Sůl | 1,31 g |
| Sacharidy | 221,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme pevný sníh. Včas předehřejeme troubu na 170 °C.
Krok 2: Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Pak přidáme sníh z bílků a jemně vmícháme mouku. Vlijeme do tukem a moukou vysypané formy. Upečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.
Necháme vychladnout. Krok 3: Uvaříme cukerný rozvar ze dvou dl vody a 3 lžic cukru krystal. Jak vychladne vmícháme do něj želatinu a necháme asi hodinu nabobtnat. Pak tuto vzniklou „kaši” rozdělíme na polovinu (nejlépe ji rozvážíme) a v horké vodní lázni ji zvolna rozpustíme. Krok 4: Vrstva ostružinová: Zvlášť ušleháme polovinu smetany (250 g), vešleháme do ní tvaroh. Asi 50 g ostružinové dřeně dáme do misky, vlijeme rozpuštěnou želatinu, smícháme. Zamícháme vše do tvarohové směsi. Pracujeme rychle, aby se v této růžové vrstvě nenadělaly chuchvalce. Nalijeme na piškot ve formě a dáme ztuhnout do lednice. Krok 5: Bíla vrstva: Opět rozpustíme zbylou nabobtnalou želatinu, kterou jsme odložili. Ušleháme zbylou šlehačku s mascarpone (vanilkové mascarpone je už sladké a ochucené, není třeba přidávat cukr)a vmícháme rozpuštěnou vlažnou želatinu. Nalijeme na ztuhlou první růžovou vrstvu. Krok 6: Před úplným zatuhnutím bílé vrstvy, můžeme povrch ozdobit tahy zubatou stěrkou. Pak necháme, nejlépe do druhého dne, úplně zatuhnout.
Necháme vychladnout. Krok 3: Uvaříme cukerný rozvar ze dvou dl vody a 3 lžic cukru krystal. Jak vychladne vmícháme do něj želatinu a necháme asi hodinu nabobtnat. Pak tuto vzniklou „kaši” rozdělíme na polovinu (nejlépe ji rozvážíme) a v horké vodní lázni ji zvolna rozpustíme. Krok 4: Vrstva ostružinová: Zvlášť ušleháme polovinu smetany (250 g), vešleháme do ní tvaroh. Asi 50 g ostružinové dřeně dáme do misky, vlijeme rozpuštěnou želatinu, smícháme. Zamícháme vše do tvarohové směsi. Pracujeme rychle, aby se v této růžové vrstvě nenadělaly chuchvalce. Nalijeme na piškot ve formě a dáme ztuhnout do lednice. Krok 5: Bíla vrstva: Opět rozpustíme zbylou nabobtnalou želatinu, kterou jsme odložili. Ušleháme zbylou šlehačku s mascarpone (vanilkové mascarpone je už sladké a ochucené, není třeba přidávat cukr)a vmícháme rozpuštěnou vlažnou želatinu. Nalijeme na ztuhlou první růžovou vrstvu. Krok 6: Před úplným zatuhnutím bílé vrstvy, můžeme povrch ozdobit tahy zubatou stěrkou. Pak necháme, nejlépe do druhého dne, úplně zatuhnout.
Zveřejněno 3. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Něžné řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LDz
Moje poznámka
Něžné řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LDz
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 21 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 23 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 2 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 2 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 4 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 5 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 5 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 6 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka polohrubá,
voda,
tuk,
mouka hrubá,
tvaroh,
mascarpone,
smetana,
voda,
cukr krystal,
želatina
Komentáře (8)