Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 449 kJ / 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,26 g |
Tuky | 12,16 g |
Vláknina | 5,32 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 560 mg |
Sůl | 1,40 g |
Sacharidy | 105,06 g |
Postup přípravy
Nesmí být hliníkové nádobí, ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem.
Kukuřičné klasy je možné nechat ve studené vodě, kukuřičná zrna sypat až do vařící vody.
Samotná zrna vařená ze studené vody většinou popraskají (40-60%).
Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu.
Je mírný zápach při vaření (podle autora). Krok 3: Vařit 45 minut (měkčí kukuřici 35 minut).
Kratší čas -5 minut=tvrdší, max +15 minut = dostatečně měkké.
Mírně zvětšený objem uvařeného. Krok 4: Po uvaření ponechat v nádobě v lázni nejméně 12 hodin. Pro chuťově lepší výsledek 20-24 hodin.
Další zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu. Krok 5: Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý).
Vyloupat zrna z klasů - dřevěný popel zůstává mezi zrny.
Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty.
Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není znát roztok.
Koncová hmotnost zrn je kolem 205 g ze 100 g suchých. Krok 6: Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu.
Nebo prohřát ze studeného ve vodě dané vařit. Postačí nechat přejít varem.
Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu. Krok 7: Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem zdola.
Zveřejněno 2. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wW5X
Moje poznámka
Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wW5X
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 2 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 2 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 2 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 3 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 3 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 4 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 4 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 4 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 6 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 6 hodinami
Tématické fráze:
vaření zrn kukuřice
Komentáře (7)