Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové věnečky podle Josefa Maršálka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Žloutkové věnečky jsou fenoménem nejen české cukrařiny. Slavný cukrář Josef Maršálek se podělil o svůj recept na věnečky plněné francouzským crème pâtissière a s citronovou polevou. Krok za krokem si s námi můžete tyto lahodné věnečky připravit i vy doma.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 094 kJ /
4 086 kcal
Bílkoviny80,58 g
Tuky165,49 g
Vláknina5,30 g
Cholesterol 1,96 g
Sodík 1,81 g
Sůl4,39 g
Sacharidy541,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce si nejprve odvážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr a vše přivedeme k varu. Pak do směsi zavaříme mouku. Za stálého míchání (odpalování) necháme odpařit tekutiny. Trvá to asi 1-2 minuty. Krok 2: V kuchyňském robotu s míchacími lopatkami pak směs mícháme dohladka, dokud nevychladne. Pak postupně vmícháme vejce. Případně těsto naředíme trochou vody. Krok 3: Těsto naplníme do sáčku s velkou hvězdicovou špičkou a nastříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm. Vložíme je do trouby vyhřáté na 240 °C a ihned stáhneme teplotu na 220 °C. Když věnečky nabydou na objemu (za cca 10-15 minut) stáhneme teplotu na 180 °C a dopečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Krok 4: Na cukrářský žloutkový krém crème pâtissière smícháme všechny ingredience a za stálého míchání je přivedeme k varu. Řádně provaříme asi 2-3 minuty. Pak krém vychladíme přikrytý fólií. Krok 5: Po vychladnutí jej prošleháme dohladka a vmícháme do něj 150 g měkkého másla. Krémem naplníme sáček s hvězdicovou špičkou. Vychladlé věnečky podélně prokrojíme a na spodní část věnečků naneseme krém. Krok 6: Všechny ingredience na citronovou polevu utřeme dohladka. Vršky věnečků namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme na nastříkanou náplň.

TIP: Jak na nadýchané žloutkové věnečky prozradí cukrář Josef Maršálek

Zveřejněno 5. 3. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJnlD

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJnlD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Od dětství jsme s maminkou pekly věnečky podle 80 let staré kuchařky a vždycky se nám krásně povedly. Už podruhé jsem zkusila tento recept, (údajně p. Maršálka), zajímalo mě, co je blbě, přesně jsem vše dodržela, a vyšly mi v obou pokusech placky. Takže jsem narychlo udělala původní těsto a krém použila na ně. Tyto už nikdy víc!

choco._nika: Doporučuji článek z Magazínu, který máte na konci receptu jako TIP, tam se s námi pan Maršálek o svůj recept podělil :-8

Takhle rozhodně Maršálek nedělá věnečky:)

Marie Svarcova: Taky bych do krému dala másla víc. Máslo v těstě je v pořádku.

Marie Svarcova: Podle mě je to v pořádku, na 200g tekutin.

:-)<3:yes::yes: krásné :-K jen mi nějak nesedí v ingrediencích gramy másla .

Suroviny:
voda, mléko, máslo, cukr krupice, sůl, mouka hladká, vejce, mléko, žloutek, cukr krupice, pudink vanilkový, máslo, rum, lusk vanilkový, cukr moučkový, šťáva citronová, med, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu