Valašské frgály
Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň a křupavá drobenka, to je záruka spokojenosti.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 316 kJ / 6 768 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 106,59 g |
Tuky | 289,88 g |
Vláknina | 26,40 g |
Cholesterol | 1,26 g |
Sodík | 2,14 g |
Sůl | 5,30 g |
Sacharidy | 919,97 g |
Postup přípravy
500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 - 80 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, malinko dosolíme a necháme vychladnout. Krok 10: Tvarohová náplň:
V misce společně smícháme 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80–100 g cukru. Můžeme přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, přidáme trochu smetany ke šlehání, mléka nebo i rumu. Krok 11: Povidlová náplň:
Hustší povidla rozmícháme s troškou rumu. Přidáme špetku mleté skořice, vanilkový cukr, a strouhanou citronovou kůru. Případně dosladíme. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem. Krok 12: Jablečná náplň:
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a rozvaříme na hustou kaši. Přidáme cukr podle chuti, ochutíme mletou skořicí a badyánem, případně zahustíme strouhaným perníkem. Pokud nemáme perník, můžeme použít mleté piškoty. Necháme vychladnout. Podobně připravíme hruškovou náplň. Krok 13: Maková náplň:
250 g mletého máku zalijeme horkým mlékem a pár minut povaříme. Přidáme 80–100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu nebo marmeládu, mletou skořici, citronovou kůru a 40 g másla. Vaříme alespoň 10 minut. Pokud je potřeba, zahustíme strouhaným perníkem nebo mletými piškoty. Necháme vychladnout. Krok 14: Hrušková náplň ze sušeného ovoce:
300 g sušených hrušek a 200 g sušených jablek povaříme ve vodě společně se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Vaříme asi 20 minut a poté scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku a trochu rumu. Pokud je náplň příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem, ve kterém se ovoce vařilo. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 2. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Moje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Nejnovější recepty
Kuřecí prso, volské oko, pečené celerové hranolky, avokádový dip (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Drůbeží játra "Pendolino"
Přidáno před 3 hodinami
Lososový filet se špenátem v listovém těstě
Přidáno před 3 hodinami
Noky s pestem a tuňákem
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí kousky s paprikami, cuketou a brokolicí
Přidáno před 9 hodinami
Kuře s brusinkami
Přidáno 4. 2. 2025 17:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička v pórku
Neregistrovaný před 59 sekundami
Rychlá kakaová buchta
Neregistrovaný před 9 minutami
Extra rychlé lívance
Neregistrovaný před 15 minutami
Křehké máslové sušenky
Neregistrovaný před 26 minutami
Kachna bez práce
Neregistrovaný před 29 minutami
Boloňská omáčka
mich270 před 36 minutami
Rychlý celerový salát s jablkem
Neregistrovaný před 38 minutami
Krevetky se žampiony a sýrem
Neregistrovaný před 41 minutami
Tymiánový sirup proti kašli
Neregistrovaný před 42 minutami
Gnocchi se sýrovou omáčkou a špenátem
Neregistrovaný před 43 minutami
Tématické fráze:
frgále - domácí výroba,
nejlepší recept na frgály,
těsto na frgaly,
hruškové frgály,
hrušková náplň do frgálu,
domácí frgále,
maková náplň na frgály,
nejlepsi frgal recept,
recepty lidové recepty,
pravé valašské frgály,
domácí frgál,
domácí frgály,
hruškový frgál,
hrušková náplň,
pravy valašský frgál,
tvarohovy frgal recept,
tvarohové frgály,
náplně do frgálů,
testo na frgale,
valašské recepty
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
žloutek,
máslo,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
droždí čerstvé,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
máslo,
rum
Komentáře (77)