Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švédské masové kuličky s omáčkou a brusinkami

Oblíbené jídlo je pro Švédy skoro stejné jako pro Čechy knedlo-vepřo-zelo. Nemusíme na ně chodit do nejmenovaného obchodního řetězce, připravíme je snadno doma sami. Podávají se se smetanovou omáčkou a brusinkami.

Hodnocení receptu je 4,7 (58×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Semy.cz

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 190 kJ /
2 436 kcal
Bílkoviny134,34 g
Tuky171,07 g
Vláknina6,23 g
Cholesterol 1 000 mg
Sodík 659 mg
Sůl1,37 g
Sacharidy87,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuličky:
Z uvedených surovin a cibule nakrájené na malé kostičky vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky a smažíme je na másle. Krok 2: Omáčka:
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou. Asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Krok 3: Podáváme se selskými brambory (uvaříme ve slupce a těsně před podáváním slupku oloupeme), omáčkou a brusinkami.

TIP: Rady a tipy jak na dobrou omáčku

Zveřejněno 23. 2. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2GN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2GN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

Jsou opravdu skvělé! Dřív jsme si na ně do řetězce jezdili, teď máme Švédsko i doma 😁😆

:-)<3:yes::-K

Dena: A kolik masa (na váhu) jste použila? V tom receptu to stále není. Děkuji.

taddy1: to ano, to chápu. Ale kolik masa se má použít vzhledem k ostatním ingrediencím. Děkuji ;-)

Paulie26: Pokud je napsáno "mleté maso hovězí a vepřové 1:1", je tím myšleno, že podíl obou druhů mas je stejný, takže na 1 kg mletého masa je použito 1/2 kg hovězího a 1/2 kg vepřového. Ať se zadaří a hlavně chutná. Toto je opravdu dobrý recept. :-K:yes:

Poměr masa je 1kg ku 1kg na zbývající ingredience?

5 letý synek ikeácké kuličky miluje. Spořádá jich 14 a dožaduje se přídavku:-) Tyhle ale ohodnotil poměrně negativně. "Jsou dobrý, ale raději budeme chodit na ty do Ikei":-D Protože jsem je udělal z kila masa, zbytek skončil v lednici. Druhý den jsem je ohřál a už byly jen "výborný":-* Podáváno samozřejmě se smetanovou omáčkou a brusinkami. Poznámka: 1 kilo masa = 1 oběd pro všechny + večeře pro 2 děti a trochu pro mně :-)

Recepty nikdy nehodnotím, ale tenhle fakt musím....
Konečně nemusím na kuličky do Ikei, protože ty jejich miluji <3. Ale ty Vaše?! Jestli miluji ikeácké, tak po ochutnání těch vašich no nemám slov, kam se na vás hrabe Ikea, fakt luxusní, famozní, báječné, nejsou jedlé ale žravé!!!!! S manželem si momentálně léčíme pusu, jelikož jsme se nemohli dočkat a tak jsme se krásně spálili- nenažranci :-D
Moc děkuji za báječný recept:-*:-K:yes::-Q:-p:-8

Kuličky nám moc chutnají,ale dělám k nim bram.kaši.Omáčka se pěkně s ní smíchá.Doporučuji:yes:

1206Luccy:určitě, my je používáme a muž to má raději, než normální maso ;-):-p

1206Luccy: Určitě ano, jde je pužít do jakékoliv omáčky, záleží jen na vás :-)

Je možné použít tyhle kuličky do rajské omáčky?:-?

Dnes jsem dělala tyto kuličky neboli placičky podle úplně stejného receptu z pořadu Kluci v akci;-)jsou výborné:-p

Dělala jsem dnes pro návštěvu a opět slavily úspěch...:yes::-K

Odskúšané k dnešnému obedu a musím povedať,že je to veľmi dobré a jemné,aj keď pre nás trochu neobvyklá kombinácia:-8Na tanieri to vyzeralo super,pekné farbičky:-)Pridávam fotky aj bod:yes:

Tématické fráze:
masové kuličky ikea recept, masové kuličky ikea, masové kuličky s omáčkou, švédské masové kuličky v omáčce, masové kuličky recept, omáčka ke švédským kuličkám, masove kulicky z ikei, švedské koule, masove kulicky, svedska omacka ikea, recept na masové kuličky, omáčka k masovým kuličkám, ikea kuličky, recept na masove kulicky s omackou, kuličky ikea, švédské koule recept, recept masové kuličky, ikea masové kuličky, omáčka ikea, masové koule ikea

Suroviny:
maso mleté, solamyl, mléko, vejce, cibule, koření nové koření, ořech muškátový, zázvor, pepř mletý, sůl, máslo, máslo, mouka, vývar masový, smetana, pepř mletý, sůl, brambory, brusinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu