Suroviny
Porce: podle toho jak chutná:-)
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí zadní prošpikujeme špekem (čím více, tím lépe) maso je pak šťavnaté, a dáme orestovat na pánev s olejem. Musí se pěkně zatáhnout. (Nesolte)! Poté maso dáme do pekáče.
Krok 2: Scedíme halali a dáme orestovat také, na pánev, kde zůstal olej z masa. Vodu z halali nevyléváme!! Halali restujeme cca 5 minutek. Poté jím zasypeme maso v pekáči, přilijeme scezenou vodu z halali a dolijeme vodou tak, aby bylo maso pěkně potopené a dáme na 24 hodin odležet do lednice.
Krok 3: Druhý den odebereme z pekáče 2/3 vody, které odložíme na potom. Maso se zbytkem nálevu dáme péct. Pečeme, dokud nebude měkké a podléváme odebraným nálevem.
Krok 4: Když dáme maso péct, smícháme jednu smetanu a jednu šlehačku. Do vzniklé směsky zakvedláme 5 lžic hladké mouky. Necháme cca 2 hodinky bobtnat (kynout).
Krok 5: Po dopečení vyndáme maso z pekáče a vývar, který je v pekáči, přelijeme do kastrolu, dolijeme zbytek odebraného vývaru, který jsme měli na podlévání. Vývar zahustíme "nabobtnanou" směsí ze smetany, šlehačky a mouky. Necháme chviličku povařit, aby omáčka zhoustla a poté ji rozmixujeme. Nepasírujeme!! Svíčková nemá poté tu správnou chuť.
Krok 6: Poté 3 PL cukru pomalu rozehříváme v kastrůlku na mírném stupni, až vznikne karamel. Ten poté taky nalijeme do svíčkové. Když je svíčková málo hustá, dohustíme tmavou jíškou. Nejlépe Knorr. Případně, když je málo sladká, doslazujeme cukrem. Necháme ještě chviličku povařit.
Krok 7: PS: Do kastrůlku po karamelu je dobré nalít vroucí vodu a nechat ještě chvilinku vařit. Karamel povolí a nedá takové úsilí kastrůlek umýt.
Zveřejněno 6. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Moje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Nejnovější recepty
Bryndzové pirohy
Přidáno před 5 hodinami
Klasické kynuté jidášky
Přidáno před 5 hodinami
Velikonoční linecká vajíčka
Přidáno před 16 hodinami
Točený mazanec s ořechy
Přidáno 14. 4. 2025 11:00
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno 14. 4. 2025 09:20
Čekankový salát s ředkvičkami
Přidáno 14. 4. 2025 08:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koka sušenky
faluska před 30 sekundami
Filé s paprikami a kuskusem
ZboSy před 2 hodinami
Květákový mozeček
vervla před 2 hodinami
Hrachová kaše s máslem
BronislavaP před 5 hodinami
Plněná tortilla vaječnou omeletou
Vanda183 před 14 hodinami
Velikonoční beránek
gedzitka před 18 hodinami
Rajská omáčka
Sahula před 19 hodinami
Pikantní masové kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami
Sahula před 19 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Sahula před 19 hodinami
Rychlá hrníčková bábovka
SofieA před 20 hodinami
Tématické fráze:
svíčková na smetaně s karamelem,
tmavá svíčková,
jak udělat karamel na svíčkovou,
karamel na svíčkovou,
svickova omacka s karamelem,
svíčková z halali,
svíčková,
vynikající svíčková,
svíčková na smetaně recept s karamelem,
svíčková z danka,
lák na svíčkovou,
karamel pod svíčkovou,
jak udělat tmavou svíčkovou,
karamel do svíčkové omáčky,
svíčková tmavá,
svíčková na smetaně karamel,
tmavá svíčková na smetaně,
karamel do omacky,
petr havlíček a nejlepší jeho recepty,
vynikající svíčkova omáčka
Suroviny:
hovězí zadní,
špek,
halali,
smetana,
šlehačka,
mouka hladká,
cukr
Komentáře (22)