Suroviny
Porce: podle velikosti placek
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 629 kJ / 2 540 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 61,01 g |
| Tuky | 10,00 g |
| Vláknina | 30,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 88 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 536,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejte do mísy nebo na vál, uprostřed udělejte důlek a vlijte med. Vypracujte tuhé těsto a potom zapracujte pepř.
Krok 2: Z těsta udělejte placky a dejte je na vymazaný plech péct při 200°C do zlatohněda.
Zveřejněno 2. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravěký perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QO9Z
Moje poznámka
Pravěký perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QO9Z
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 6 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 18 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 2 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 4 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 5 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 7 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 7 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 7 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 8 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 8 hodinami
Tématické fráze:
perník recept,
staročeský perník,
staročeský perník recept,
recepty.cz,
pernik,
tvrdý perník,
recept na perník,
peprník recept,
recept na staročeský perník,
perník peprník,
recept na tvrdý perník,
pernik s peprem,
staročeský žitný perník recept,
peprník perník,
staročeský žitný perník,
staročeský perník recepty,
perník na dřevo,
pernik z chlebove mouky,
recept peprnik,
perník tvrdy
Suroviny:
mouka hladká,
med,
pepř,
perník,
med
Komentáře (15)
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku