Dýně jako kompot
Kompoty se ve velkém zavařovaly zejména v dobách našich babiček a prababiček, nicméně dodnes mají své kouzlo. Nejčastěji se připravují z různého sezónního ovoce, ale za zkoušku stojí i kompot z dýně. Připravte si ho podle našeho receptu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 497 kJ / 4 899 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,78 g |
Tuky | 6,16 g |
Vláknina | 72,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 42 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 152,94 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na louhování připravíme octovou vodu smícháním 1 dílu octa na 10 dílů vody.
Krok 2: Dýni oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostky. Pak ji zalijeme ve větším hrnci octovou vodou tak, aby byla potopená a necháme 2 dny v chladnu louhovat.
Krok 3: Po 2 dnech vodu vylijeme. Do hrnce nalijeme 2 litry čisté vody, přisypeme cukr a svaříme.
Krok 4: Přidáme dýni a vaříme asi 5 minut. Poté dýni vyndáme a naskládáme ji do čistých sklenic.
Krok 5: V téže cukrové vodě povaříme asi 10 minut omyté citrony nakrájené na kolečka, skořici, vanilku a hřebíček.
Krok 6: Poté z vody vše vyndáme a vzniklým nálevem zaléváme dýni ve sklenicích tak, aby byla ponořená. Pokud nálev nevystačí, přidáme převařenou vodu.
Krok 7: Sklenicím po naplnění otřeme hrdla, zavíčkujeme a sterilujeme na 85 °C asi 20 minut. Sklenice uskladníme na chladném místě.
Zveřejněno 20. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýně jako kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lO8r
Moje poznámka
Dýně jako kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lO8r
Nejnovější recepty
Směs hub s medvědím česneku a těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí minutka z vykostěných marinovaných stehen
Přidáno před 13 hodinami
Loštická pomazánka s paprikou
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí srdíčka s paprikami a rajčaty
Přidáno před 15 hodinami
Makovec s povidly a pomerančem
Přidáno před 16 hodinami
Koláčky s nektarinkou
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Upečená naložená krkovička
tara23 před 39 minutami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
KuchtaPaja před 1 hodinou
Zeleninový guláš bez masa a uzeniny
michna před 1 hodinou
Tvarohová bábovka
Rena64 před 15 hodinami
Ořechová náplň (nejlepší, co znám)
Panova před 16 hodinami
Pěnová bábovka
Sefiragold před 17 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
MirkaP před 20 hodinami
Houbový pekáček
bobnak před 21 hodinami
Vepřové pod zelím pečené - z remosky
bobnak před 22 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
pralinkaalenka před 22 hodinami
Tématické fráze:
zavarování dýne,
recepty z dyně,
dyně,
dýňový kompot od babičky,
dýně zavařování,
zavařování dyně s ananasem,
zavařování dyní,
helowen dyne,
dýně hokaido recepty zavařování,
zavařování dýně hokaido,
kompot z cukety,
zavařená dýně s ananasem,
hokaido kompot,
dýně hokaido zavařování,
dýně s ananasem,
jak se zavařuje dýně,
recept na zavařování dýně,
zavařená dýně,
dýňový kompot bez sterilizace,
dyňový kompot
Suroviny:
dýně,
cukr,
citron,
skořice celá,
lusk vanilkový,
koření hřebíček,
ocet,
voda
Komentáře (38)
které plodí světle zelené jemně skvrnité obludy s růžovooranžovou dužinou.Ostatní jsou bílé až krémové.Mám ještě dýni olejnou,zatím jsem ji neochutnala.Vypadá jako meloun tmavě zelená,jen má jemná žebra,nyní zežloutla a vypadá stejně jako na Slovensku u babičky na poli.Zelené cukety používáme místo krmné řepy-burgánu.Dělám nejradši řízky,nakrájím,osolím nechám vyslzet a potřu utřeným česnekem se solí a obalím v hl.kukuřičné mouce,vajíčku zase v mouce smažím na oleji či sádle s brambory mňam.(bílé tykve)
Stejně dělám hlívy,hřiby,dutonožky.Tato mouka se nepřipaluje při smažení a nedráždí pod zubní protézou tátu,ten říkal že vše bylo dýně.Malé,velké ,dlouhé baňaté a různé strakaté,uvnitř světlé až žluté.Jako dítě jsem nechápala že na Slovensku byly všechny jedlé a tady většina na okrasu.Tátův děda jezdil s několika dalšími do Velkého Berazna na jarmark odkud si vozili semena,obilí,dobytek...
Dnes je tam přehrada a obrovské jezero pitné vody,vesnice pod vodou a lidé ve městech.Nad přehradou zbylo asi10-20vesnic kde dožívají staří a pár mladších kteří se odmítli stěhovat,pak je Ukrajina.Zdravím Dzubová už mám registraci.
Inak v Prešove sa dziňankou nenazýva polievka, ale tekvicový prívarok. http://www.toprecepty.cz/recept/2749-tykvovy--priv...
Tak si mi pripomenula, že vlastne som túto polievku tu ešte za tie roky nedala
Pochádzam z Prešova, a tam je veľa Rusínov, a tí sa vždy tiež hnevali, nikdy im nechceli napísať rusínsku národnosť, že taká neexistuje, písali im ako vravíš, ukrajinskú. Aá po 89. roku sa to konečne pohlo.
Holúbky sú super, nemajú chybu. S tou kapustou máš pravdu. Naša je úplne iná. Ako píšeš, zelená a listy krásne odlúpneš. Aj keď naložím zimnú kapustu, tak z nej je kyslá kapusta úplne iná ako v Čechách.
Ak máš k dispozícii tekvicu, teda nie cuketu, tak sa mrkni na moje recepty, možno nájdeš niečo, čo nerobíš alebo nepoznáš. Receptov s tekvicou tu mám niekoľko. Žiadna cuketa sa tekvici navyrovná. Kompót robím bez tresti, mrkni, je tu recept, desaťročia ho tak robíme, je vynikajúci.
Vidím, že si neregistrovaná, ak by si niečo chcela vedieť, čo nenájdeš v mojich receptoch, napíš mail, mám ho v profile.
Slovenska-Nová Sedlica.O této polévce básní celý život,nemohu sehnat
recept ani od příbuzenstva.Byla ze strouhané dýně(tykve)s kuličkami
z těsta.Babička mluvila rusňácky a psala jen ukrajinsky-ve školách se
vyučovalo též ukrajinsky(do občanek jim psali ukraj.národnost,táta 6x
vrátil OP že je Slovák a ne Ukrajinec)Holubky-závitky,byly plněné šťouchanými brambory s kapustou-zelím.Až později s rýží a masem.Pos-
kládané na vrchních listech z hlávek v největším hrnci(20-40L)navrchu
zbytek listů zalité vodou a pomalu vařili několik hodin,dle množství.Bohužel zde není zelí jako na Slovensku,to bylo tmavě zelené a listy se dobře odlupovaly když se hlávka nahřála v horké vodě.Mělo i jinou zemitou chuť,zde je zelí jen bílé na krouhání.
Dnes všude uvádí zalité rajčat.protlakem,ale to je od Maďarských hranic.Holubky od táty, lze jíst se smetanou nebo maštěné roztopenou slaninou a cibulína ni posmaženou,nebo jen tak přímo z
hrnce.Tady je dělám jako lazaně,zelí náplň,zelí atd.pomalu vařím v troubě zalité vodou z povařeného zelí.Budu vděčná za jakékoliv recepty,děkuji předem M. Dzubová.PS:z bílé tykve dělám řízky,brambo
ráky,nákypy,řezy nebo matesy.Kompot jsem ještě nedělala jen z dýně
goliáš,v80letech to byl hit,s ananasovou a pomerančovou trestí.
Nejlepší byl s meruňkovou.Prostě každá doba přinese dobré i nedobré.Internet pomáhá milionům lídí,a zároveň ubližuje(kriminalita).Díky němu si můžeme vyměnit recepty rady i
fotografie... Díky všem kdo mi odpoví nebo pošlou recepty.
Jirinka, to slovíčko za pomlčkou ( cuketa ) dáli múdre hlavy za posledné 3 roky. Nie je to cuketa, cuketa je iný príbuzný plod, ten pozná každý. O detstva sme používali tekvicu, ako píše magdalenka, na prívarky, polievky, atď. O cukete vtedy ešte nikto ani nechyroval. Tento kompót dostala mamička od kolegyne niekedy okolo r. 1965, a vtedy žiadnu cuketu ste nikde nedostali. Toto, čo som dala na obrázku sa u nás volá tekvica.
Tak ešte raz Jirinka, toto je tekvica ( kupujem odrodu Květa, pretože sa neťahá, je kríčková ) http://images.google.sk/imgres?imgurl=http://www.s... a toto je cuketa http://www.flora.sk/index.php?selected_id=126&a... To isté slovo v češtine a slovenčine nemusí znamenať to isté
Ja pečiem na jeseň tie Hokkaido a tie sú sladké. Aj také turbany - dužina je oranžová a sladká. Hlavne, ak ich poštípe mráz.
Magdalenka, pestujem a zaváram toto : http://www.moravoseed.cz/CZE/zeleniny/tykev-obecna...
Jiřinko, díky za vysvětlení, zase jsem chytřejší a vyvedla jsi mě z mylné představy
a dyně=dýňa( velká, kulatá žluto-oranžová).
Nejsem si jistá na 100%,ale to samé to rozhodně není. Tak ještě pátrej, možná nám to někdo vysvětlí lépe