Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč z Jeseníku

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

clupmi clupmi

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny pro 12 porcí

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 669 kJ /
2 072 kcal
Bílkoviny396,93 g
Tuky23,85 g
Vláknina23,75 g
Cholesterol 805 mg
Sodík 956 mg
Sůl1,78 g
Sacharidy55,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme vařit kus hovězího masa a tři velké morkové kosti spolu s kořením (pepř, nové koření a bobkový list). Samozřejmě sůl. Krok 2: Do jiného hrnce dáme na dno roztopit kus sádla (asi čtvrt kostky) s jednou nakrájenou klobásou čabajského typu a s kouskem na nudličky nakrájených uzených krůtích prsou. Vzápětí přidáme sladkou papriku-přiměřeně. Jak paprika zapění, ihned to zasypeme kořenovou zeleninou, chvilku ji orestujeme a přidáme nakrouhané modré zelí (asi čtvrt středně velké hlávky). Krok 3: Zvlášť si předem uvaříme na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu. Vařímeasi 20 minut ve šťávě z červené řepy (dá se koupit ve skleničce, jako nápoj - zeleninová šťáva). Krok 4: Orestovanou zeleninu zalijeme obsahem kastrólu s řepou, přidáme jednu konzervu loupaných rajčat a jednu konzervu sterilovaných červených fazolí. Krok 5: Maso vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostičky, kosti obereme. Z kostí na prkénku vyklepneme morek (s čerstvým chlebem posolený a opepřený je skvělá mňamka). Maso přidáme do hrnce a vše zalijeme vývarem (ne celým, jen tak, aby byla polévka tak hustá, aby v ní stála vařečka). Krok 6: Povaříme ještě 20 minut, dosolíme, opepříme okyselíme octem. Možno přidat trochu vegety a tekuté polévkové koření.

Zveřejněno 25. 2. 2011

Poznámka autora clupmi

Zapomněl jsem na cibuli, ale nic se nestalo. Tak snad příště.

http://jidlo.biz

http://miric.unas.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boršč z Jeseníku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NEL6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boršč z Jeseníku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NEL6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Dělal jsem ho zatím jen jednou, protože je to na mě moc složité (hodně práce a já jsem lenivý), ale teď když jsem si ho připomněl, tak je fakt vynikající, až jedinečný. :yes:

:yes::-)) +3

:yes::yes:

Je to moje vlastní kompilace a typická mužská fantazie. Je už tady tolik receptů na boršč, že jsem se musel vyhnout stejnému názvu a číslovat jsem ho nechtěl. Tak vznikl tento název. Nic inteligentnějšího mně momentálně nenapadlo. :-D
Ale musím sebekriticky přiznat, že si ho fakt všichni pochvalovali, i ti co v životě červenou řepu nejedli.

Clupmi já z Jeseníku pocházím, ale ten boršč fakt neznám ;-)No každopádně vypadá úžasně, takže bodík letí :yes:

Tématické fráze:
boršč s červenou řepou, zeleninovy boršč s červenou řepou, boršč s červenou řepou bez masa, boršč ze sterilované řepy, pravý boršč s červenou řepou, boršč s klobásou, boršč s červenou řepou a masem, boršč s červenou řepou s uzeným, boršč, boršč s červenou řepou recept, boršč hovězí konzerva, boršč s červenou řepou a klobásou, boršč z uzeného masa, boršč s uzeným masem, boršč ze sterilované červené řepy, boršč s červenou řepou s klobasou, boršč s červenou řepou a mletého masa, boršč s červenou řepou s mletym masem, recept na boršč bez masa, zeleninový borš

Suroviny:
maso hovězí, kost hovězí morková, klobása, prsa krůtí, zelenina kořenová, zelí, řepa červená, šťáva z červené řepy, rajče loupané, fazole červené sterilované, sádlo, paprika sušená sladká, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř, ocet, smetana

Přidat fotografie receptu