Kadlíkova masová konzerva
Pokud chcete dlouhodobě skladovat maso, nemusí nutně skončit v mrazáku. Zkuste si vyrobit domácí vepřovky. Konzervace masa ve vlastní šťávě je jedním ze skvělých způsobů zpracování. Až si ho namažete na čerstvý chléb, vzpomenete si na mladá léta.
Suroviny pro 1 dávka
14 sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 820 kJ / 6 410 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1 130,00 g |
Tuky | 210,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 2,35 g |
Sodík | 2,90 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na drobné kostky.
Krok 2: Kůže předvaříme (použijeme zkonzervovaný vývar z kořeněného laloku, viz předchozí recept autora).
Krok 3: Do masa vmícháme sůl s velkým množstvím rozetřeného česneku, opepříme, pokmínujeme a dáme na dva dny odležet do lednice.
Krok 4: Sklenice skládáme v následujícím pořádí: na dno kousek předvařené kůže, poté vyplníme sklenici masem, zakryjeme dalším kusem kůže a zalijeme necelými 100 ml masového vývaru.
Krok 5: Naplněné sklenice otřeme dočista, důkladně uzavřeme a sterilujeme 2x po 1,5 hodině na teplotu 100-110 °C, v rozmezí 24 hodin.
Zveřejněno 24. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5l9v
Moje poznámka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5l9v
Nejnovější recepty
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno před 2 hodinami
Chřestová polévka
Přidáno před 2 hodinami
Rychlovka z králíka (nízkosacharidová strava)
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí trhané maso
Přidáno před 5 hodinami
Směs hub s medvědím česneku a těstovinami
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí minutka z vykostěných marinovaných stehen
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Senex před 42 minutami
Zeleninový guláš bez masa a uzeniny
TondaJ před 1 hodinou
Jablečné řezy s tvarohem a smetanou
chocho před 2 hodinami
Bezmasý guláš z hlívy
Ajca1 před 3 hodinami
Upečená naložená krkovička
tara23 před 5 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
KuchtaPaja před 5 hodinami
Tvarohová bábovka
Rena64 před 20 hodinami
Ořechová náplň (nejlepší, co znám)
Panova před 21 hodinami
Pěnová bábovka
Sefiragold před 22 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
MirkaP 27. 4. 2025 13:29
Tématické fráze:
domaci masova konzerva,
domací masové konzervy,
domácí zavařované vepřové maso,
domácí vepřová konzerva,
zavařovaní masa,
domácí zavařování masa,
zavařování masa do plechovek,
domácí masové konzervy recept,
konzervy na zavařování,
domácí vepřovka,
zavařování do plechovek,
kadlikova vepřová konzerva,
zavařování do konzerv,
plechovky na zavařování masa,
plechovky na zavařování,
zavařování masa recepty,
vepřová konzerva,
zavařování konzerv,
domácí vepřové konzervy,
recept na masovou konzervu
Suroviny:
maso vepřové,
podbradek vepřový,
kůže vepřová,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý
Komentáře (144)
naskládám do sklenic,zaliju tím vypečeným sosem,zavíčkuju a cca dvě hodiny zavářím,také zvolna ...Dá se potom vzít na chleba,rychlé rizoto,knedlo-zelí
https://www.toprecepty.cz/recept/19150-kadlikuv-ov...
Viz 5.krok receptu.
Zavařovali jsme polévky,maso ,jakékoliv,drůbeží,vepřové,saláty z okurek ,rajčat,klobásky,a taky dle doby, když jsme jeli.Vždy jsme pak jen doškrábali brambory,uvařili rýži,těstoviny, na co byla chuť.Úplně jsem na to zapomněla, teďka už jsem sama a někdy bych měla chuť na zavařené masenko,úplně si vybavuji tu dobrou chuť i jenom tak na chleba.
děkuji vám kadlíku za ochotu, neb vy mě jistě poradíte, tolik zkušeností, a jak to vydrží dlouho...nemyslím kdy se to sežere...však víte co mám na mysli...
hezké svátky p.p.
cibule umí kvasit... proto je nutná sterilace! A pravdu dvakrát, po 24 hodinách, a překročit 100°celestýna! V zavařovacím hrnci - klsickém plecháči pozinkovaném, se ta teplota klidně vyžene na 108 stupňů... A když se podrží,. nezkvasí a neožije ani jedna kvasinka.... Za tím si stojím, zavařuju už víc jak 30 let...
Milan Matej:
Díky za radu a doma jsme usoudili, že cibuli s česnekem si dáme čerstvou k té domácí vepřovce na talíř
Dobrý den... ne, nekazí... spíš chytá ztracenku! Mizí rychleji, než stačím zavařovat další. Ale opravdu je nutná sterilace 2x, vyhnat teplotu nad 100°C, a držet ji.
No, snad Kadlik: promine, že se vykecáváme pod jeho receptem
Martin:
Připravil jsem maso podle vašeho návoduhttp://www.zabijacky.cz/news/zavarovani-masa-do-sk...
a za sebe rád říkám, že něco podobného, chuťově vyváženého, DOMA PŘIPRAVENÉHO, jsem už dlóóóuho nejedl
No, a mačaft nad tou vepřovinou taky pochrochtával blahem a komplimenty nešetřil...
Zavařoval jsem do masovek PIKOK 300g od Lidla.
Z masa 1,5kg (1kg libového bůčku + 0,5kg plecka + 1kg obíračky pečené pro výpek na zalití masa ve skle) čisté váhy bylo na zkoušku 6ks a jenom se po nich zaprášilo
Zavařoval jsem (92°C, 2x 60 minut) v kastrole a příště budu konzervovat v zavařovacím kotli, co jen se do něho vejde...
S normální solí je maso nakonec méně růžové, ale opravdu o trošku.
Mimochodem máte úžasné sklenice na zavařování
A druhý dotaz - když nedáváte rychlosůl, ale normálně solíte - jak moc jiná je výsledná barva masa ve sklenici? Nevypadá to pak jak normálně vařené maso ?
Vepřové zavařené s ml.cukrem (mladým?, mletým?) by mi asi nechutnalo
Kvůli těm stupňům: používám desetilitrový hrnec, na dno položím obráceně kvalitní vietnamský pařák bez nožiček (po dvou použitích na knelíky upadly), dám sklenice a vodu nad víčka. Když začne voda bublat tak vím, že dle zákonů Země má voda kolem sta stupňů Celsia což na zavařování stačí.
Rychlosůl je rakovinotvorná
toncek:
100-120 st.C.
Kadlik:
100 - 110 stupňů,
Chlapi, jak to dokážete
V autoklávu, nebo v peci?
Jj, to je vončo
A což takhle to udělat takhle: http://www.toprecepty.cz/recept/19150-kadlikuv-ova...
což takhle tohle??????
www.toprecepty.cz/recept/19150-kadlikuv-ovarovy-lalok-natrhprdel/
Kadlik:
Dobrý den, mohu se zeptat, jaký předchozí recept?
Takhle odkaz v POZNÁMCE kdyby se ukázal, to by bylo vončo...
Děkuji ještě jednou!!!
Já dávám na 1kg masa 17g rychlosoli (i když ji dnes zatracují, že to je nezdravá chemie - jím to celý život) a krájím ho na kostky. Kůži je lepší dát jen na dno nebo ji nechat na masu - když se dostane navrch tak je trochu tuhá. Nakonec ještě jedna zkušenost - do každé sklenice dávám navrch 2PL vody - z toho je pak ten výtečný rosol. Dobře utáhnu víčka a jinak do toho nedávám vůbec nic (žádné koření ani česnek). Vařím první den 2hod. a druhý den 1hod. Je to pak typická výborná chuť vepřového ve vlastní šťávě. Věřte
uvařila ji zvlášt a pak i s vývarem zalila syrové maso -tím jsem si zajistila větší množství dobrého rosůlku. Díky za inspiraci.
http://www.hyperzbozi.cz/zbozi/v%ED%E8ko%20OMNIA%2...
Jinak samozřejmě plusový bodík už přistál a ukládám do oblíbených.
Tohle jsme zažili už i před dvěma lety - také nám tvrdili, že jedině bílá víčka. Pro mě jsou ale jistotou jen ta s červenou gumičkou.
Rizoto z této vepřovky je pochoutka.Jen já nedávám česnek a ani koření,ale to jen,že je chci mít k univerzálnímu použití.
ja veprove nejim, takze nemuzu komentovat, ale Vase erteplova smes (dalsi recept) je naprosto bezchybna. Hlavne si ale moc vazim toho, ze jste se ujal (podle Vaseho alba fotek) tech trech nadhernych stvoreni. Jenom doufam, ze na ne nebude moc casto zbyvat bramborovosojovoseparátní amaroun
Kadlíku,díky za připomenutí mládí a krásné chuti