Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Tradiční velikonoční nádivka by měla být podle tradic prvním jídlem po čtyřicetidenním půstu, proto má být vydatná a sytá. Několik druhů masa nakrájeného na kostičky, vajíčka a čerstvé bylinky, to vše najdeme v této nádivce.

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 445 kJ /
3 931 kcal
Bílkoviny275,18 g
Tuky162,56 g
Vláknina25,00 g
Cholesterol 2,05 g
Sodík 7,12 g
Sůl16,73 g
Sacharidy329,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso uvaříme v osolené a okořeněné vodě a necháme vychladnout. Vývar dáme stranou. Krok 2: Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme přecezeným vývarem z masa v množství podle potřeby, aby byly potopené. Krok 3: Maso promícháme s lehce vymačkanými rohlíky, osolíme, opepříme, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekanou pažitku a petrželku s libečkem, popř. kopřivami. Krok 4: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Krok 5: Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky. Lze přidat i předem namočené sušené houby nebo mražené i nakládané. Krok 6: Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180 °C cca 1 hodinu. Krok 8: Podáváme teplé, ale dá se jíst i studené.

TIP: Rady a tipy, jak upéct velikonoční nádivku

Zveřejněno 8. 4. 2009

Poznámka autorky spagetka

Kuřecí maso lze nahradit nebo obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa. Zbylý vývar použijeme jako základ nějaké omáčky nebo polévky, nebo zamrazíme, je škoda ho vylévat.

Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé, lze nahradit pažitkou.

No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.

Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q1O0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q1O0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Mňamka

:-)<3:yes:

Letos jsem si opět vybrala tuto nádivku,kupodivu jsou i kopřivy i libeček jsem na zahrádce našla už začal růst.Tak už se peče v troubě;-)

Nádivka- hlavička mne zaujala ne proto, že vyhrála, nebo že se pečení zúčastnila V. Žilková. Zaujala mne pro svoji nápaditost, rozmanitost surovin, které se k sobě náramně hodí. Určitě letos vyzkouším. Jen mne mrzí, že ještě nerostou kopřivy. Jsou v ní skvělé ( dělám i kopřivový špenát ). Už mám uloženo v oblíbených a dávám zasloužený bodík:yes:<3 Přeji pohodové svátky jara:-K

Simona Skolakova: nevadí, není důležité vyhrát ale zůčastnit se a o to šlo, sejít se, pobavit:yes::yes::yes::yes::yes:

spagetka:tak my nevyhráli,ale to nevadí,náladu to nezkazí,bylo tam 10druhů nádivek,ale mě chutnala vítězná a pak ta naše - Tvoje:-p:-K
A taky bych řekla,že je to krajem na jakou jsou lidi zvyklí:-D

Ladi, moc dekuji za rychlou odpoved:-K. Tak bude tahle lahudka se zpozdenim, tedy az zitra, ale uz ted se nemuzu dockat a bodika posilam predem, protoze je tam vse, co nam chutna...:-p:yes::-K.

Daniella O.: ty ještě žiješ, ty potfůrko? :-O:-O:-D:-D
Máš dvě možnosti - na pomalý přes noc těch 8 hodin, na rychlý stačí 4-5 hodin,osbně radši dělám přes noc;-)

Ladi, prosim, jak dlouho a na jaky stupen delas tuhle dobrotu v PH? Ingredience mam, teda mimo kopriv, ale to snad vadit nebude..;-). Predem dekuji za odpoved a GRATULUJI :-K:-K:-K.

Simona Skolakova: huráááá a vyhrajete, tomu věř. Prosímtě, libeček je důležitý, však víš, jak se mi nelíbilo, že ho tam neměli a Veronika zařvala, sakra jsme na tržišti, tak ho koukejte sehnat :-D:-D:-D:-D:-D:-DDěkuji :-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:
A jestli nevyhrajete, nevěděj, jak má chutnat a vypadat správná hlavička/nádivka :-D:-D:-D:-D - ty víš že si dělám srandu ;-);-) a znova musím tobě i mimosce poděkovat, že jste tam tenkrát byly a podpořily mne :-*:-*:-*:-*:-*

Špagi,tak letos jsem si vybrala Tvojí nádivku - hlavičku,protože byla v soutěži a vyhrála,my dnes máme též v obci klání o nejlepší nádivku,tak doufám,že uspěji;-):-DBodík už jsem dala,tak dnes jen fotečku:-p:-p

Jikotka: Díky za fotku :-K:-K:-K. jasně že se povedla:yes::yes:. U nás už zbývá pár posledních kousků, které si zamluvila na zítřek kamarádka.

Dělám jí jako ty,mám tam i houby,myslíš,že se povedla? Přidala jsem fotku po vytažení z trouby...

Helena: Děkuju moc:-8:-8, zklamaná nebudete. Já ji dělám i mimo velikonoce, když máme nějaké setkání v rodině nebo s naší partou jako občerstvení. Výhoda je, že se dá jíst i studená a hlavně druhý nebo 3.den je po rozležení ještě lepší :yes::yes::yes:

Dekuji za odpoved! Recept jsem si schovala a pristi Velikonoce nebude hlavicka chybet na nasem stole;-)
Priznam se, ze takto samostatnou nadivku jsem ještě snad nedělala, nadivala jsem jen kure jednoduchou nadivkou z rohliku, vajec a kopriv. A i to je vynikajici;-), takze toto musí byt uplna bomba:yes: Jste sikovna :-K Preji hezke jarni dny.

Helena : Nejen vypadá i velmi chutná ;-). Možností je víc - buď skutečně vařit každé maso extra, což z hlediska nádobí teda nedoporučuju, nebo vkládat dle druhů masa do velkého hrnce, případně si je rozdělit max. na 2 hrnce a vkládat dle doby vaření, např. tu nejprve vepřové, asi po 15 min. drůbeží, po 10 minutách třeba telecí. Pokud byste dávala hovězí, tak to samozřejmě nejdřív a další maso přidat ale až tak po 20 minutách.
Jinak nejlepší ale je vařit to v Pomalém hrnci:yes:, což jsem udělala letos, tam dáte vše najednou, nic se nerozvaří a zbylý vývar je teda něco :-p:-p:yes::yes:

Dobry den, vypada to moc dobře! :-) Jen se zeptam, jestli kazdy druh masa uvarit zvlast, nebo vse dohromady..
Dekuji.

spagetka: akorát, jak se tak dívám na ty ostatní fotky, měla jsem to dát na velký plech.. mělo to být asi placatější:-// no co už:-? příště už budu vědět.. chuti to neubralo;-):yes:

Dneska jsme jí měli k obědu:yes:Vynikající, loni jsem jí dělala také;-)

rebeka: rebííí, moc děkuji:-K, jsen ráda, že chutná, fotky koukej nechat;-). žes to nevysypala,by nemělo moc vadit. Já osobně nevyklápím, ale řežu porce přímo v té pečící nádobě a obracečkou vyndávám ;-)

přes počáteční renonc:-//.. zapomněla jsem po vymazání vysypat strouhankou a velké obavy, že to nepůjde z mísy ven:-8:-D:-D
konec dobrý, všechno dobré:yes::yes::yes: hlavička je skvělá a stráášně rychle mizí:-D:-D
Ladi, děkuji ti za recept:-K:-K bodík jsem dala, tak jenom obrázky, kdyby se ti nelíbily, smáznu;-)
právem jsi s tímto receptem excelovala na soutěži;-):-K:yes::yes:

takže asi tak... nikdy jsem velikonoční hlavičku nedělala..:-8 teď to považuji za svoji povinnost, vzhledem k mediální slávě autorky a taky proto, že se mi rcp líbí;-):yes::yes::-K

spagetka: je to tvůj recept, proč bych se měla zlobit?;-)

Takže mám opět po roce v troubě, letos jsem dělala z jehněčího, telecího, vepřového a přidala houby, libeček, pažitku, petrželku, kopřivy. Z časových důvodů jsem dělala už dnes, protože v sobotu nestíhám. Jenže u tohoto receptu je ohromná výhoda, že lze i studený, i zamrazit i vydrží v lednici do té soboty, přidám i fotky, snad se J.R. nebude zlobit ;-):-D

U nás je to horší s těma kopřivami,to víš,když není zahrádka a nebo velké stráně,kam pejsci nechodí.;-)Ale když bude nejhůře nahradí to libeček, ano.;-):yes:

Simi, díky:-K, je to opravdu výborné a už se taky těším -libeček už obrůstá a kopřivy snad už taky budou koukat :-D:-D;-)

tak toto je opravdu taková velmi sváteční nádivka,hned bych si dala.;-):yes:+1jééé já už chci Velikonoce;-):-D

tuhle nádivku už děláme 2 rok na velikonoce ;-) je víborná :-p nejvíc mě baví ta příprava :-D

Budu ji dělat v sobotu,ty kopřivy si hlídám,snad mi je nikdo nesebere,jsou na takovém místě,že věřím že budou stopro...je to bída když máme takovéhle starosti i s kopřivama,pak se nemůžeme divit přírodě že už nás má dost a někdy je dost krutá:-S,sakra filozofuju...:-D:-D

No, raději jsem dala ten papír, je to moje premiéra něčeho takového. Ze mne možná ještě něco bude, pokud mne něco nepos...:-)):-D:-))

Načíst další komentáře (5)

Tématické fráze:
velikonoční nádivka bez masa, velikonoční nádivka s kopřivami, recept na velikonocni nadivku, velikonoční nádivka recept, velikonoční nádivka, velikonoční nádivka-hlavička, velikonoční nádivka s kopřivama, recept velikonoční nádivka, nádivka s kopřivama, velikonočníhlavička, velikonočn nádivka, velikonocni nadivka s kvasnicemi, kynuta velikonocni nadivka, klasická velikonoční nádivka, velikonoční nádivka kynutá, sváteční nádivka, klasická nádivka, kuzleci maso recepty, velikonocni hlavicka-recept, kůzlečí maso

Suroviny:
plecko vepřové, bůček uzený, maso kuřecí, pepř, koření nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn, rohlík, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, vejce, pažitka, petrželka, libeček, kopřivy, česnek, houby, máslo, strouhanka

Přidat fotografie receptu