Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květákový nákyp s mletým masem a bylinkami

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Netradiční verze květákového nákypu s mletým masem. Pokrm je šťavnatý a díky bylinkám krásně voňavý. Vyzkoušejte zajímavou úpravu květáku, jistě zachutná i vašim dětem. Servírujte s vařenými bramborami či bramborovou kaší a rajčatovým salátem.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 984 kJ /
1 191 kcal
Bílkoviny98,52 g
Tuky82,89 g
Vláknina5,28 g
Cholesterol 975 mg
Sodík 882 mg
Sůl1,98 g
Sacharidy11,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květák očistíme, propláchneme a vložíme do studené osolené vody s přídavkem muškátového květu. Uvedeme k varu a vaříme dokřupava, květák se bude ještě tepelně upravovat. Květák slijeme a necháme vychladnout. Krok 2: Mezitím na hlubší větší pánvi či v hrnci orestujeme mleté maso, přidáme pod něj asi 2 lžíce vody a za stálého míchání obracíme, aby se nám oddělilo od sebe a pustilo tuk. Krok 3: Poté k masu vsypeme najemno nakrájenou cibuli a česnek a restujeme dosklovata. Pak přidáme protlak, osolíme, promícháme a podlijeme troškou vody nebo vývarem z květáku. Přidáme polovinu nakrájených bylinek (oregano, petrželku, cibulku), přiklopíme a dusíme do měkka. Hotové maso by mělo cbýt měkké a vydušené na tuk. Krok 4: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 6: Do hotového masa přidáme na větší kousky rozdělený květák, zbytek bylinek a nakrájený pórek. Osolíme a promícháme. Do směsi vmícháme žloutky, na kostičky nakrájený sýr a nakonec opatrně a velmi zlehka vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Krok 7: Směs přesuneme do vymazaného pekáčku a vložíme do předehřáté trouby. Po 15 minutách pekáček přiklopíme a pečeme do ztuhnutí, asi 35 min. Před koncem odklopíme a necháme nákyp zapéct do zlatavé barvy. Krok 8: Nákyp podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým (v našem případě rajčatovým) salátem.

TIP: Jak se dělá bramborová kaše?

Zveřejněno 23. 9. 2010

Poznámka autorky mirca75

K tomuto receptu mě inspiroval nákyp ze stránek Vaříme dětem http://www.varime-detem.cz/recepty/detail/1345, na které, si už několik let chodím pro inspiraci i dobré recepty. Tento recept jsem si upravila podle naší chuti. Dětem taky moc chutná.

Vývar z květáku nevyléváme!, ale použijeme dál na přípravu květákové nebo zeleninových polévek. Většinou si květáku vařím víc (část nechávám na polévku a část zpracovávám dál - mozeček,....).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květákový nákyp s mletým masem a bylinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z0m5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květákový nákyp s mletým masem a bylinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z0m5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

:-)<3:yes::yes: recept se mi líbí :-K

Dělala jsem květák s brokolici a přidala trichu grilovaciho koření a anglickou. Uvidíme jaké to bude, až to bude, ale už za syrova se to tvaliro hodně žravě<3

zítra musím vyzkoušet vypadá to nádherně a děti květák mají moc rádi tak musím vyzkoušet:yes::-p

Moc dobré, posílám bodíka.:-):yes:

Mirčo:-p:yes:+15,dělávám podobné i z brokolice a hlavně hodně sýru:-pbáječné:-p:yes:

Mňam...:yes:

Ivano79:-) děkuju moc za přidanou fotku. Tvůj způsob přípravy je určitě rychlejší a na chuti to asi opravdu velký rozdíl nebude;-).
Děkuju všem za milé komentáře a vyzkoušení:-).

Ja som robila podľa dosť podobného receptu-karfiol sa ovarí a poukladá na plech a mleté mäso sa rozotrie navrch surové,ale ingrediencie sú rovnaké a určite aj chuť;-):-pJe to fakt výborné,podávala som so zemiakmi s pórom a ľadovým šalátom:-)

Vyzkoušeno a opravdu výborné!!! Udělala jsem tedy z brokolice, ale výsledek úžasný, pochutnali jsme si všichni, včetně mojí malé dcerky. Brzy uděláme znovu třeba z květáku :-) Dávám bodík.

Vyzkousim a 9. bodik je pro tebe. :yes::-K

Dnes jsem si koupila květák:yes:, ale nemám mleté maso :-(. Recept se mi moc líbí:-p :yes::yes: +;-)

Jo jo masíko tam je,ale já tam dám místo něho sojové maso a bude:-D:-D

Pipre:-) tedy, ty jsi na to šla rychle;-). Děkuju ti nejen za vyzkoušení, ale i za pěknou fotečku:-K. Jsem ráda, že vám chutnalo:-8.

Dovolila jsem si přidat fotku :-8

podobně dělám, ale bez protlaku, takže zkusím, ten můžem ;-):-p:yes:

Načíst další komentáře (8)

Tématické fráze:
květákový nákyp, květákový nákyp s uzeným masem, musaka s mletým masem a květákem, kvetakový mozeček, květákový nákyp se zakysanou smetanou, květákový mozeček s mletým masem, brokolicovy nakyp s mletym masem, květákové placičky s mletým masem, kvetakovy nakyp recept, top recepty, květákové placky s mletym masem, recepty s květákem a masem, recepty z kvetaku, květákový nákyp s bramborem, nemasové recepty, zeleninový nákyp s mletým masem, recept na květákový nákyp, musaka s mletým masem s květák recepty, květaková musaka, musaka z květáku

Suroviny:
květák, květ muškátový, maso mleté, sůl, protlak rajčatový, koření oregáno čerstvé, cibulka zelená, petrželka, cibule, pórek, česnek, vejce, sýr uzený

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu