Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meduňkový sirup

Hodnocení receptu je 5,0 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Domácí sirupy výborně chutnají a zároveň jsou skvělým zdrojem vitamínů. Vedle bezinkového a tymiánového sirupu patří k těm nejoblíbenějším meduňkový. Meduňka příjemně voní po citronu, snižuje stres, uvolňuje napětí, přispívá k dobrému trávení i klidnému spánku.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nať meduňky opláchneme a zalijeme převařenou zchladlou vodou. Krok 2: Přidáme kyselinu citronovou a omyté bio citrony, nakrájené i s kůrou na kolečka, pecky odstraníme. Krok 3: Necháme 24 hodin stát a poté přes gázu nebo plátýnko přecedíme a dobře vymačkáme. Krok 4: Přidáme cukr a zahřejeme na teplotu 85 °C. Ze začátku stále mícháme, dokud se cukr nerozpustí, pak už jen občas promícháme. Krok 5: Horký sirup ihned plníme do čistých suchých lahví se šroubovacím uzávěrem, zavíčkujeme, položíme a necháme vychladnout.

TIP: Využití a zpracování meduňky

Zveřejněno 27. 5. 2011

Poznámka autorky zizala

My plníme do lahví pod korunkové uzávěry, ale lze i do klasických zavařovacích sklenic.

Můj muž ho pije s vodou jako šťávu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meduňkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KAOG

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meduňkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KAOG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Skvělé, děkuji 👍

Maccerata: Já děkuji za vyzkoušení. Mám radost, ze se podařilo a chutná 🙂

Moc pěkně zpracované video, pochopí i úplní začátečníci. Mám spoustu meduňky a určitě připravím sirup podle vás. Děkuji.

martina1968: Mám radost, děkuji :-K

tento sirup budu letos dělat už čtvrtý rok. Akorát dávám meduňku a mátu asi tak na půl.Ještě teplé naliju do lahví od rumu,vodky atd. Naliji až pod víčko,dám lžičku alkoholu a po vystydnutí dám naležato do lednice. Máme v lednici ještě pár lahví od loňska a jsou pořád dobrý. U nás doma jinou šťávu nepijeme. Děkuji za tento recept.:yes

Foltyn: Kyselina citronová je ale přírodní konzervant. Není to žádný dusičnan ani siřičitan :-8

zizala: Konzervant tam je, kyselina citronová se v potravinářství běžně používá jako konzervační činidlo. Mám pocit že pod značkou E330.

Prosím kolik gramů je té meduňky, vážil to někdo? Dostala jsem hrozně rozrostlou 100 gr. kytici a potřebuji vědět poměr ostatního. A můžu dát ročnímu dítěti jako šťávu? Děkuji.

Irča: Jeje, mrzí mě, že dotaz zůstal nezodpovězený. O prázdninách nebývám na příjmu. Omlouvám se, dotazu jsem si nevšimla ani později. Meduňku jsem nevážila, ale myslím, že víc rostlinek bude znamenat jen intenzivnější chuť. Vzhledem k tomu, že tam není žádný konzervant, domnívám se, že malé dítě v rozumném množství tento sirup může.

Martina Šamanová 16. 6. 2016 14:06
Chystám se vyzkoušet. Jen mě zajímá, jak dlouho vydrží šťáva uskladněná? Když ji naliji hned o té teplotě cca 85 stupňů do zavařovacích sklenic a otočím víčkem dolů, tak se víčka chytnou? A kdy dam například do skleněných lahví od Vincentky, tak se nezkazí?

Martina Šamanová: Ano, teplota 85°C je dostatečná. Když ji nevypijete dřív, vydrží zaručeně půl roku i víc, cukr je dobrý konzervant. Pokud máte láhve pod korunky, musíte mít uzavírač těchto lahví. Bez něj to držet nebude ;-)

hosta: Hryzce naštěstí nemáme, stačí slimáci :-(( Ale podle rady kamarádky sypu rozmačkané skořápky a doufám, že je nepřelezou.

zizala: kdyby mi vyhynula, tak to pochopím, ale mně ji poddolovali hryzci a zatáhli dovnitř, zbyly jen špičky - stejně jako pažitku, kde mi zůstaly na záhoně jen fialové květy. Hrůza - už dostali chutné granulky, snad je to odradí

hosta: Taky mi zmizely trávy a celá pažitka, jako by tam nikdy nebyla....byla jsem v šoku...

hosta: Nádherné fotky :-*:yes: Děkuju za vyzkoušení a jsem ráda, že chutná :-K Mně vloni letitá meduňka vyhynula a nové mám zatím jen jeden keřík, tak teď sirup nedělám, v pohodě ji stihnu zpracovat do citronád :-8

koudelkova: Tak dejte vědět, zda chutnala :-)

Zkusila jsem z malého množství - lahoda:yes: Jen co doroste, zopakuji:-)

koudelkova 7. 5. 2015 16:34
Děkuji velice ,právě jsem si dovezla neskutečně velký pugét medunky a celou sazenici ,budou nejméně čtyři dávky,mám velkou radost že jsem našla tento užasný recept DĚKUJI a.:-)):-)):-))

Květa: Ano, sbírá se těsně před rozkvětem nebo na začátku kvetení. To má nejvíc silic. Ale když je tak pěkně rozrostlá, je škoda ji nechat jen tak. Klidně ji seřízněte a usušte, bude méně výrazná, ale pořád dobrá.
Povídání o meduňce mám na svých stránkách tady:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/m...

Asi jsem už prošvihla tu správnou dobu na sběr. Myslím si, že je 0irup dobré meduňku ořezat a uvařit z ní spřed tím, než se dá do květu. Teď už je konec léta, meduňka je nádherně rozrostlá a nevím, co s ní.Sirup? Usušit na čaj?Poraďte.
Díky Květaq

Lucka: :-):-K Děkuji, jsem ráda, že sirup chutná, taky ho máme rádi :-p

super je fakt, sama musím doporučit.já mám medunky plnou zahradu, sušila jsem ji na čaje, ale tohle je lepšííííí:-*

Wannda: :-) Tak to mám velikou radost. Díky za vyzkoušení a pochvalu :-K

Musím pochválit, nic tak dobrého jsme dlouho neměli, přítel by nejraděj už nic jiného nepil. Vím, že by se to nemělo, ale lžičku sirupu do 40ml převařené vody a náš 3 měsíční syn měl po problému. Trpí na koliku. Takže jsme rádi že ho konečně něco sklidní. Meduňky mám víc než dost, ale příští rok, udělám záhony. Tento recept stojí za to dělat ve velkém.:yes:
Moc děkujeme :-K

Místo konzervantů láhev zakápnu slivovicí a vydrží dlouho!:yes:

Petra:prostě už vlažná, abys v ní pohodlně udržela prst;-);-)

A ještě něco - jak hodně má být zchladlá ta převařená voda, kterou se to bude zalévat? Jako úplně na pokojovou teplotu nebo jen prostě aby nebyla vařící - třeba deset, patnáct minut?

Chystám se receptík vyzkoušet. Mám to těch 24 hodin nechat stát v lednici? Když to nebudu dělat do zásoby - jen jednu skleničku na zkoušku, tak to nemusí být zahřáto na 85 stupňů, že?

tohle dělá babička,jako malá jsem to milovala...mám meduňku jen v pidikvětináčku na balkoně,ale asi minidávku zkusím

Určitě vyzkouším, meduňky mám spoustu:-p:-p:-p:-D:yes::yes::yes::-K

Jana Remkova:Mají ji v Albertu (květináč) nebo natrhanou v krabičce v Bille.Cena cca 30 Kč.Meduňka má (oproti mátě) lehce citrusovou chuť.

zizala: Dá se meďuňka i koupit? Sakra, já a bylinky:-(, nepoznám pampelišku od rukoly..:-( Ten recept mne zajímá, mrkla jsem i na ten podobný, mi to příjde, jako lístky máty.:-?

To se mi líbí i jako prima sirup na běžné pití pro děti.+3

SANDRA: ;-) to si holt musíš vybrat :-))

TO SI ALE ZNIČÍM SVOJÍ MEDUŇKU, PEČLIVĚ STŘÍHANOU DO KULIČKY!!!!!!!!!

1974andrea: Můžeš i za studena, jen potom tolik nevydrží. Já zahřívání na 85°C používám místo konzervantů, které někdo do sirupů dává ;-)

Super nápad,meduňky máme na zahradě spoustu. Musí se zahřívat nebo ji můžu udělat za studena jako bezinkový sirup?

Tématické fráze:
meduňková štáva, šťáva z meduňky, meduńkový sirup s citronem, meduňkový likér, meduńková šťáva recept, štáva z meduňky a máty, meduňkový med, sirup z medunky a maty, šťáva z máty a meduňky, meduňkový likér recept, meduňkový syrup, meduňkový med recept, sirup z máty a meduňky, syrup z meduňky, jak zpracovat meduňku, meduňková šťáva-recept, domácí meduňková šťáva, likér z meduňky, recepty z meduňky, štáva z máty recept

Suroviny:
meduňka, voda, kyselina citronová, citron bio, cukr krupice

Přidat fotografie receptu