Rychlá bábovka
Jednoduchý recept s lahodným výsledkem - přesně taková je rychlá bábovka. Základní šlehačkové těsto si můžete doplnit například kousky čokolády, ořechy či kapkou rumu. Nebojte se experimentovat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 751 kJ / 3 526 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 84,72 g |
| Tuky | 85,24 g |
| Vláknina | 15,00 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 528 mg |
| Sůl | 1,80 g |
| Sacharidy | 597,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 175 °C. Krok 2: Vajíčka vyšleháme zároveň se smetanou. Krok 3: Pak přilijeme olej, vsypeme moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a prošleháme do spojení surovin. Krok 4: Vyšlehané těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut při teplotě 175 °C. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Krok 5: Bábovku po upečení vyklopíme, pocukrujeme a necháme vychladnout.
Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 175 °C. Krok 2: Vajíčka vyšleháme zároveň se smetanou. Krok 3: Pak přilijeme olej, vsypeme moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a prošleháme do spojení surovin. Krok 4: Vyšlehané těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut při teplotě 175 °C. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Krok 5: Bábovku po upečení vyklopíme, pocukrujeme a necháme vychladnout.
Zveřejněno 17. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlá bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xnq9
Moje poznámka
Rychlá bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xnq9
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 4 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 3 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 4 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 6 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 7 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 9 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 9 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 10 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 10 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 10 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 10 hodinami
Tématické fráze:
bábovka recept,
recept na rychlou bábovku,
bábovka se šlehačkou,
citronová bábovka,
recepty na rychlou bábovku,
bábovky dobré rychlé,
pečení bábovky,
recept na bábovku,
rycchlá šlehačková bábovka recept,
ryclá bábovka,
rychlababovka,
top recepty bábovka,
citronová bábovka s jogurtem,
bábovka,
rychlá bábovka ze šlehačky,
rychlá šlehačková bábovka,
rychlé pečení,
rychlá dobrá bábovka,
šlehačková bá,
recepty na bábovku
Suroviny:
vejce,
smetana ke šlehání,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
olej,
prášek do pečiva,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
tuk,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (33)
Misto půl kila ? To musí být hrozně husté
250 ml smetany ke šlehání
4 vejce
1/2 l hladké mouky + 1 prášek do pečiva (i méně)
1/4 l cukru
1 vanilkový cukr
citron. šťáva (nebo cca 4 kapky citr. tresť)
To je zákl. recept - může zůstat už tak, já to dělám tak, že před přidáním citr. šťávy malou část odeberu a přidám do ní trochu kakaa. Do zbytku přidám citr, šťávu, rozinky a strouhané mandle (množství podle uvážení a libovůle).
Peču v silikonové formě, ani ji nevymažu, jde stejně krásně svléknout. Formu položím na nějaký mělký plech. Peče se tak 45 min. na 170 - spíš déle (po 45 min. zkouším špejlí). Když začne tak po 15 min. trochu hnědnout, přikryju alobalem.
Po upečení a vyklopení ihned pomašluji rozpuštěným máslem a pocukruji. Bábovka je vynikající, má však jedinou chybu. Ještě se mi za ta léta nepodařilo, aby mi při pečení nepraskla - a dokonce někdy i jako trochu přes tu prasklinu vyteče. Dala jsem i méně toho prášku do pečiva, moc to nepomohlo. Nevím, možná by stačila i půlka sáčku. Ale jinak to nevadí, stejně na té prasklině sedí (třeba na hlubokém talíři), je výborná a stejně se po ní jenom zapráší