Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselá polévka se smaženými vajíčky

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 325 kJ /
317 kcal
Bílkoviny26,04 g
Tuky22,68 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 299 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy2,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si namočíme houby do vody (pokud máme velké plátky hub, podrtíme je, já je rozmačkám v ruce), ale jen tak, aby byly ponořené. Mezitím všechny smetany vlijeme do nádoby, rozmícháme a pokud je potřeba, zředíme mlékem do požadované hustoty. Dochutíme octem podle naší chuti a pečlivě rozmícháme. Krok 2: Dáme vařit houby ve vodě, ve které jsme je máčeli, osolíme, pokmínujeme a mírným varem vaříme do měkka cca necelých 20 minut, dle potřeby ještě i podlijeme. Krok 3: Když zjistíme, že jsou houby měkké, vhodíme vařené brambory a velmi mírným a pomalým pramínkem přiléváme rozkvedlanou smetanu a stále mícháme, takto se určitě nezdrcne. Odstavíme. Na téže plotýnce rozpustíme máslo na pánvi a vhodíme nakrájenou cibuli, mírně porestujeme do rozvonění a lehce růžové barvy. Krok 4: Vhodíme rozklepnutá vejce a rozmícháváme, aby ztuhla a vytvořila ne příliš tuhou smaženici. Opatrně přidáme do polévky a stále mícháme. Polévku přesuneme na tuto plotýnku zpět, vypneme a jen promícháme, aby se držela teplota. Dochutíme solí, kmínem i třeba maggi. Krok 5: Musela jsem spotřebovat smetany, vařené brambory a vejce. Měla jsem z toho 2 litry husté polévky. Nekořenila jsem ničím jiným, než uvádím. Náramně vonělo houbami, kmínem a kyselým mlékem.

Zveřejněno 11. 10. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A9m9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A9m9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

:-p+11:yes:

Tato polévka by mi určitě chutnala:-p

spagetka:nic ve zlém, píšu, že to bude dobrá polévka :-p, jenom mne zaráží zdůraznění těch surovin :-O a podobnou dělám také, hlavně s tou zakysanou smetanou

janana:trošku jsi se mě dotkla. Není to o zpracovávaní starých zbytků a prošlých surovin.Je to o tom, že spotřebovávám potraviny a zbytečně je nevyhazuju, když nemusím.Jsou dobré, jo možná jsem to nemusela uvádět, ale hraju na rovinu. Nevyhazovat nic, co lze použít. A dobré to je, dělat to nemusíš.

Špagi, dělám dost podobnou polévku a je moc dobrá:-p To víš, já a polévka jsme na sobě závislý a ty máš 7.bod:yes:

Polévka bude asi velice chutná, ale zdůrazňování použití prošlých surovin a starých zbytků ;-( neprospívá úrovni těchto stránek :-( třeba by pomohla nová kategorie Využití zbytků, nebo podobně :-D a není to jenom tento recept i jiné občas začínají tak, že něco zbylo, zvadlo....

Jeje, Špagi, kde bydliš, prosím, dojdi k nám taky uvařit, není kdo by vařil;-(:-K:yes::-K

Chocolate, mám s prošlými mléčnými výrobky tu zkušenost, že pokud jsou na pohled a na očuchání v pořádku, můžu z nich s klidným srdcem uvařit. Nechutnám je a špatně mi nebylo nikdy. Tohle je taková kulajda bez kopru :-).

spagetka:Ježiš to jsem nemyslela, že bys dala něco s plísní:-O.Naopak tohle není zbytkový, ale regulérní prima recepis Spagi;-).+5

Díky všem,:-K
chocolate: nebála, fakt nééé, ale bylo mi jasné, že už to musí být nebo...:-/.Ono zas na smetaně se toho moc zkazit nedá, když ji máš v lednici a pokud neplesniví nebo nemá divnou chuť.;-);-);-) a hlavně, už vím,co si můžu dovolit, neboj, plesnivinu bych nedala. Ale dám si holt pozor, tyhle mršky byly schované za sklenicemi s kefírem no...:-O:-8:-8

Obvykle nemám moc ráda zbytkové recepty, neb pravděpodobnost, že budu mít doma tři kolečka šunkáče, dva herkulesu a 5 dkg nivy je mizivá:-D.Ovšem tohle je prima recept, žádný "popelnicový":yes:.
Spagi, ale nebála ses?Přece jen jsou ty smetany tři týdny prošlé, to bych fakt nedala.

:-p:yes:

spagetka:Zkazit ne, to je jasný:-), to by bylo škody:-D, a varem se všechny případné potvory zničí:-));-):-D

1974andrea: andrejko, u všech smetan byla docela dost dlouho prošlá záručka, navíc brambory už 2 dny v lednici....takže to muselo jít, přece to nenechám zkazit ;-);-)

A proč jich tolik otvíráš? :-D:-)) Bude dobrá zbytkovka:-p:yes:

Načíst další komentáře (1)

Tématické fráze:
polévka z kyselého mléka, moc kyselá polévka, polévka se smaženým vajíčkem, kulajda s vajíčkem, co z kyselého mléka, prošlá zakysaná smetana, co s prošlou šlehačkou, kulajda s kefírem, polévka ze zbytku brambor, pochoutková smetana olma, polévka s vajíčkem, kyselá polévka, polévka z prošlého mleka, co se zbytkem vareneho kyseleho zeli, co se zbytkem brambor, varene brambory jak vyuzit zbytky, jak využít prošlé kyselé mléko, polevka s vajicky, prošlá smetana, kulajda svajickem

Suroviny:
smetana zakysaná, smetana kysaná pochoutková, mléko, ocet, houby sušené, brambory, vejce, cibule, kmín drcený, sůl, maggi, máslo, voda

Přidat fotografie receptu