Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumunská sarma

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Tato varianta balkánské speciality - plněných zelných listů - pochází dle kuchařských mistrů „Kluků v akci” z rumunského Banátu. Připravují se zde s nakládánými kysanými zelnými listy a můžete je nechat rozležet do druhého dne, kdy jsou ještě lepší.

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 328 kJ /
2 707 kcal
Bílkoviny144,28 g
Tuky166,42 g
Vláknina8,25 g
Cholesterol 384 mg
Sodík 456 mg
Sůl0,85 g
Sacharidy155,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud nemáme naložené kysané listy, povaříme čerstvé v octové osolené vodě asi 10 minut. Po zchladnutí vyřízneme košťál. Krok 2: Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme k mletému masu, ochutíme paprikou, pepřem, solí a promícháme s propláchnutou rýží. Krok 3: Do zelných listů vložíme postupně válečky z masové směsi, zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do kastrolu nebo pekáčku, položíme snítku kopru, podlijeme trochu vodou a rajčatovou šťávou a dusíme v troubě asi 45-60 minut při 150 °C. Krok 4: Šťávu obvykle nezahušťujeme, můžeme na talíři doplnit kysanou smetanou. Podáváme s bílým pečivem.

TIP: Hlávkové zelí v naší kuchyni

Zveřejněno 20. 11. 2011

Poznámka autorky zizala

Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena.

Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rumunská sarma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DJ2B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rumunská sarma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DJ2B

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

Marie Svarcova: Ano, děkuji, mám různé závitky nebo plněnou zeleninu moc ráda :-K

zuzi777a: Zkuste, je to dobré jídlo :-K

:-)<3:yes::yes: Znám z dob kdy jsem bydlela na Moravě před více než 35 roky od mé tehdejší sousedky. Dodnes sarmu vaříme , dcera nakládá zelí i hlávky - je to výborné. :-K

Až budeme nakládat zelí, přihodím pár celých listů. Zatím zkusím variantu s povařenými čerstvými listy.:-*

zizala: Ja tiež nepestujem kapustu na záhrade. Chce to ale kupovať kapustu skutočne zimnú, vedieť od koho...aby nepodstrčil kapustu nie zimnú, ale nejakú poloneskorú odrodu. Ešte sa mi nestalo, aby tým kapustám niečo bolo, vždy sú parádne. A nakladám cca 30 rokov. Ono to ale vidieť na kapuste, či je skutočne zimná. ;-)

tejaja: Celé hlávky už raději neriskuju, stávalo se mi, že uvnitř byly pohnilé a pod. A sama už nepěstuju, bez chemie mi na zelí řádily housenky běláska :-((


magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad :yes::yes: dík

Ja si dávam pri nakladaní kapusty do suda 2-3 malé hlávky kapusty celé medzi narezanú. A keď k nej dorazím, mám krásne kyslú hlávku a robím plnenú kapustu. ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...

Listy na sarmu (alebo robím aj iné plnené kapustné listy -varia sa v kyslej kapuste) dávam hocikedy vykvasiť - rozobraté zvinuté listy vo veľkom3 litrovom pohári zalejem slanou vodu, vykysnú rýchlo - nechávam v kuchyni na linke. Ak napr. chcem variť v sobotu, v pondelok naložím.

majda: Tak dej potom vědět, zda chutnalo ;-):-K

Jdu na ně teď, dostala jsem na ně velkou chuť ale můj chlap to nemusí, já jsem na nich vyrostla a tak si je po dlouhé době zopáknu:-))Dávám bodíka za nápad:yes::-K:yes:

Katka:Díky za info,kde zakoupit;-):yes:
Recept je lákavý:-p+13:yes:

Toto máme moc rádi.Mňamka.:yes::yes::yes::-K

Katka: Díky, to je dobrá zpráva pro ty, kdo mají do Makra přístup :yes:

Moc zdravím,kyselé zelné hlávky zelí prodáva Makro.Balené po 2ks v zelenině.:-!

Krásný recept, ukládám si:yes::yes:

1974andrea: Já se přiznám, že čerstvý jsem neměla, mražený jsem dát zapomněla, takže taky bez kopru :-8 Myslím, že tam není nezbytný ;-)

Taky dělám pouze ze spařených listů, vykvašené nemám, ale bylo by to z nich určitě výborné. Jen kopr jsem ještě nezkoušela:-p:yes:

Betina: Super, já recept přejmenuju, abych to nekomplikovala a budeme se těšit na ten Tvůj ;-):yes:

Betina: Bětko, moc Tě zdravím, taky mi tu moc chybíš. :-* Doufám, že holčičky rostou do krásy a že si někdy uděláš chvilku času a dojdeš. Měj se krásně:-*:-K

tak jo snad až bude trochu času

Betina: Betinko, budeme se těšit na Tvůj recept, snad Ti to někdy vyjde a budeš mít trochu času ho sem přidat;-):-)

Holky koukam že mate recept z me vesnice Svate Heleny a přiznam se že recept jsem jsem chtěla vložit už davno ale nebyl na to čas a recept je poupraveni mamka moje děla trochu jinak i babička.

Dělám stejně:-p balím do čerstvých listů a je to obrovská dobrota:yes::yes: Recept mám od kolegyně,která je Bulharka a moc nám chutná:-p:yes:

Pročítám....moc hezký recept;-):yes: Určitě by mi chutnalo:yes:

Tohle bych také mohla;-):yes:

Mary-Kay: No jo, tolik času já neměla :-8;-) Věřím, že delším vařením se zintenzivní chuť :-p:yes: Tak příště :-)

Jenom jedna zajimavost tu sarmu tady varime nejmin 4 hodiny i vice, a neni to rozvarene :):)

Mary-Kay: Jj, některá jídla na celém Balkánu si jsou hodně podobná, mívají jen drobné odlišnosti :-)

lomačka : Já také, ale rýži tam napůl uvařím, tady se dává syrová, pěkně tu náplň zahustí :-)

Bibinka: Já vím, porovnávala jsem oba recepty a protože jsem našla dost rozdílností, rozhodla jsem se recept přidat ;-)

Jinak sarma je jedno narodni jidlo Chorvatu a ostatnich statu byvale Jugoslavie (vari se určite na Novy rok), my tu hlavičky kyseleho zeli kupujeme nebo nakladame, doporučuji k sarmičkam dat varit kousek nečeho uzeneho, pak je to ješte lepši.

Plněný zelný list jako klasiku jsem dělala, z kysaného nikdy a teď už je taky pozdě, zelí naložené:-Dale snad příště. Určitě je příjemná změna:-p+:yes::yes:

Tu náplň dávám i do paprik ;-):-p

Děkuju všem za milé komentáře:-K

To by mě moc chutnalo. Posílám boďana:yes:.

Žížalo, sarmu taky dělávám, téměř totožně a recept mám od manžela mé sestřenice, který je Rumun a u nich jsem to kdysi jedla poprvé a moc nám chutnalo-recept jsem si vezla domů, já to dělám z čerstvých listů zelí přelitých vařící vodou, oni to měli z těch kysaných;-)dávám ti 6.bod:yes:

rebeka: :-D:-D O čem je řeč?

zizala: a co že to nemůžeš slíbit..:-8:-8:-?:-?:-D:-D:-D:-D;-)

rebeka: Tak to nemůžu slíbit, neb se mi v lebkovně asi usadil ten Němec, co má nezapamatovatelný jméno :-)):-8

zizala:ach jo..tak letos už to neklapne, páč jsme nakládali před dvěmi týdny..no nic..prosím, připomeň mi to nabudúce:-8:-D:-D:-D:-D

rebeka: Naďo, nemohla, bo píšu, že jsem to letos poprvé zkoušela z naložených ;-). Ocet (nejlépe asi vinný) má chuťově připomínat to kysání, ale není to úplně ono. Originál je holt originál :yes:

maris::-)) však čekám, jestli se ozve.

:-D:-D:-D já jsem četla Sama ze Svaté...:-8:-D
a tos nemohla jako poradit dřív..to s těma zelovýma listama:-?:-? basama fusama:-?:-//:-//:-//:-S:-D:-D:-D:-D:-D
já to taky dělávám velmi podobně, balím do listů z čerstvého zelí, které ale blanžíruju ve vodě bez octa..jaký ten tam má význam, prosím:-O:-?
vypadá to hezky a já mám hlad:-p:-(:-D:-D:yes:

Mám moc ráda tyto kombinace:-p. Zkontrolovat recept by mohla naše Betinka, která odtamtud pochází:-)):yes:+1

Tématické fráze:
rumunské národní jídlo, sárma recept, plněný zelný list rumunsko, sárma, rumunská jídla, balené zelí v receptech, rumunské jídlo, balené zelné listy, balene zeli, rumunske recepty, jugoslávská sarma, rumunské jídla, rumunská kuchařka, mail scarma.it loc:cz, rumunská jídla recepty, recept sarma, sarmy, kluci v akci sarma, zelný salát kluci v akci, recept na balene zeli

Suroviny:
listy zelné, ocet, voda, sůl, cibule, olej, maso mleté, pepř mletý, paprika sušená sladká, sůl, rýže, kopr, šťáva rajčatová, chléb bílý, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu