Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová šunka

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MrazovaJa MrazovaJa

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min bez doby odležení

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 720 kJ /
1 128 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 521 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme maso (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), Pragandu (rychlosůl) a cca 1 dl vody. Krok 2: Maso nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy robotu, vložíme hák a pustíme hnětení. Pomaličku přisypeme Pragandu a postupně po troškách přiléváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další). Krok 3: Připravíme formu, do které jsme mezitím vložili pevný mikrotenový (igelitový) sáček. Maso hněteme do té doby, až se stane lepkavým. Kolem kousků masa se vytvoří takové „blátíčko“. Trvá to cca 20 minut. Krok 4: Pak formu naplníme, dobře uzavřeme a necháme v chladničce 24 hodin odležet. Krok 5: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od této doby teplotu zhruba 90 minut udržujeme v rozmezí 75-85 °C. Krok 6: Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tímto jakoby šokem zchladíme. Krok 7: Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit. Krok 8: Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 19. 8. 2010

Poznámka autorky MrazovaJa

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPDJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPDJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (106)

Maso při míchání mírně dochutím kořením a naplněný šunkovar nechávám ještě dva dny odležet v ledničce.

BILKOVAI: Chci se zeptat , vložit do horké vody ten sáček se šunkou?

Také jí dělám. Vařím ji při teplotě 80°C, při této teplotě odskakují ode dna bublinky, var šunce vadí. Vařím ji 2 hodiny od bodu varu. Nechám ji v nádobě vychladnout, pak ji potřu bílkem rošlehaným se sladkou paprikou a udím studeným kouřem pomalu 4-5 hodin. Je vynikající také z králíka.

Věra horvathová 9. 1. 2018 11:58
Domácí šunka je vynikající,taky ji dělávám..:-K:-K:yes::yes:

Šunka mi po uvaření a vychladnutí pustila vodu a zdá se mi suchá, nějaká rada?

Ivo: Šunka většinou pustí vodu, když se to přepískne s teplotou. Jinak, šunka vždycky pustí vodu, není to na závadu. Ovšem suchá jak cesta by být neměla. Ale: zase je potřeba si uvědomit, že někteří velkovýrobci dávají do směsí různé přísady, které dokážou v mase udržet co nejvíce vody. Pak dělá šunka dojem šťavnatosti, ovšem za ceny vysokého podílu vody.
https://www.domaci-sunkovar.cz/

Dobrý den,
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.

Květa:
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.

Zdravím, chci se optat, dělám šunku doma několik let dle receptu mého pradedy řezníka. Bohužel vždy má šunka jakoby šedivou barvu a ne tu pěknou růžovou. Chuťově je výborna, ale vzhledově neee. Pradedy se už nezeptam kde celou dobu dělám chybu. Používám vepřové maso.

maris: děkuji, tu tam děda nikdy dřív nedával, zkusím to s tím :-):yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

chtěl bych se zeptat pokud dám šunkovar od teska do elekrické trouby na 80 stuňů nestane se s ním nic bylo by to výhodné nemusela by se hlídat teplota

Já dávám sůl 1 lžičku pragandy a jednu normální soli. Je jako na fotce. Jedla jsem i šunku bez rychlosoli , ale nedá se to srovnat. Bylo to jen vařené maso :-( Vím, píšete že je škodlivá, ale v obchodě ji koupíte mnohem hnusnější a škodlivější. A s rychlosolí, takže nelituji. :yes::yes::yes::-*:-* pro zdraví si dám mrkev a né šunku, tu jím pro chuť

Děláme ji taky, ale rozhodně bez rychlosoli, je rakovinotvorná. Bez ní má sice šunka jinou barvu, ale rozhodně je zdravá.

od trouby: Touto cestou ti děkuji za inspiraci a návod "jak na to". :yes:

Luděk: Šunkovar Tescoma (jeho teploměr) měří přiloženým teploměrem teplotu vody vně šunkovaru. Ze zkušenosti vím, že teplota masa uvnitř šunkovaru dosáhne požadované teploty 75-85°C po cca 90 minutách. Až po dosažení této teploty (masa) se počítá čas na jeho tepelnou úpravu. Šunkovar, který používám já umožňuje měření "vnější" (to je ale nezajímavé), tak i "vnitřní" teploty masa v šunkovaru. Ty jsi měřil teplotu vody, nikoli teplotu masa a v tom je ten problém. :-D

dělal jsem v šunkovaru TESCOMA vepřovou šunku přesně podle návodu,ale po dvou hodinách vaření při75-80'C a po vyndání šunky po schlazení,byla šunka silně nedovařená,ve středu přímo syrová.:-(

Tu chuť dává šuce sůl a něco sladkého. Tedy med nebo cukr.
www.domaci-sunkovar.cz :yes:

Chantal09 a nepřešvihla jste stupně? Šunka se vaří max na 80°C a to je teda fakt strop, jak ho překročíte, tak Vám z toho vznikne vařené maso. Úplně nejideálnější je udržet těch 75°C.

No krása akorát já mám menši problém.....nakrajela jsem maso ale asi málo zamichala naplnila a začla vařit když jsem dovařila otevřela jsem ji ale ona ,,smrděla´´ jako vařené maso,muže to být tím že jsem nedala pragandu? málo zamichala,popř. vařila moc rychle?známi mi dali zkusit a byla užasná...děkuji za radu

Prosím a jak dlouho v tom pomalém hrnci jí mám vařit.Chtěla bych jí vyzkoušet:-K

Pavla: Dobrý den,
reakce na Váš dotaz je trochu bezpředmětná s ohledem na datum dotazu, ale moje zkušenost je aktuální. Botulin vzniká za nepřístupu vzduchu tj. v konzervách nebo zavařovacích sklenicích. Tedy nemějte strach. Naše šunka byla po týdnu od přípravy stále beze změny. Jediná změna byla v tom, že již nebylo co krájet.
Tak hurá do masny pro plecko a můžeme začít znovu.:yes:
Dobrou chuť.

AHOJ lidičky, napadlo mně, proč šunku musíme krájet a vymýšlet různé nesmysly aby se spojila? Není lepší udusit prostě kus masa - napíchaného směsí soli a oleje, odleženého? Bylo by to zdravé, třeba krutí :-)

Qvido:Já jsem také o tom přesvědčen. Dávám asi poloviční dávku pragandy a zbytek normální soli. Narovinu říkám, že šunka bez pragandy nestojí za nic. Vidím jen to, že ji tam mám asi 1% a v kupované je 2,5 - 3%. A to je sakra rozdíl. Můj receptík naleznete na přiložené adrese.
Mnoho zdaru při výrobě. :-phttp://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sun...

Dobry den delal jsem kureci domaci sunku z pul kila masa a misto rychlosoli jsem pouzuil stavu z cervene repy. Vysledek byl vynikajici. :-)

Pavel: Rychlosůl - Praganda je v Globusu až překvapivě levná:-8

senky: Prosím, jak dlouho jsi šunku dusila?

Anna:Zdravim, chci se zeptat kolik maximalne dni se muze domaci sunka s normalni soli jist? Ted jsem ji delala a jedla jeste 4 den a ted procitam na chatech,ze se muze jist max 2 dny, kvuli botulotoxinu takze mam fakt ted obavy.I kdyzvyrobce sunkovaru psal tyden.:-( Prosim poradte

Lenka: Vítečnou chuť neznám, výtečnou ano.

Taková šunka, tedy bez rychlosoli, bude šedivá, i chuť bude trochu jiná.

Gabriela: Já ji dělám podle receptu, který dělal Petr Havlíček ve "Jste to co jíte" - maso (nejlépe kuřecí nebo krůtí, z vepřového jsem ještě nedělala) se nakrájí najemno, posype se klasickou solí, alespoň 20 min se maso mne a nechá se do druhého dne odležet. Potom se dá do sáčku na salám (sehnala jsem v papírnictví) a vaří se ve vodě asi 45 minut. Tak to můžeš zkusit ;-)

Gabriela 7. 8. 2013 12:19
Prosím nemáte někdo recept na šunku bez rychlosoli? :-(
Děkuji

1 kg.maso 4 díly soli 1díl praganda 2díly želirovací cukr 1/2 dílu čili 3/4 dílu pepř špetku muškátového oříšku,může aj česnek osvědčil se mě jen jeden stroužek:1 díl mám 5 ml.odměrku.Želirovací cukr je absolutně neškodný a pragandu můžete vynechat.Po všech pokusech jsem dospěl myslím si na vrchol za který se nemusím stydět.Maso nakrájím a všechny přísady dám do 1-11/2dc.vody a naliji na maso a lehce uplácám a překryji mikrotenem a dám do lednice na 24hod.Maso to všechno v cucne a pak zamíchám v hnětači těsta cirka 8min.Nacpu do formy a opět na 24hod.do lednice.Vařím 2 hod.75-80stupňů.Formu dám hned do studené a po dosažení 75 natáhnu minutku na 120 min.Po uvaření hodím celou formu do studená vody.Dobrou chuť,jinou už vařit nebudete.:-))

To Jolana: Do PH šunkovar normálně položím a zaliji vodou dokud to jde. Většinou není šunkovar zcela ponořený ve vodě (chybí necelý centimetr) a ničemu to nevadí. Dělávám to na "jedničku" a pokud teplota vody dosáhne 70´C pak nejméně hodinku (75.minut je tutovka).
To Helusa27: S tou Pragandou souhlasím. Ale upřímně, pokud dáte "vzorek" nějakému známému, jeho pohled na šedivou šunku ho prostě nenadchne. Bohužel doba už je taková. Ale s šunkami z hypermarketů tohle v žádném případě nemůžete srovnávat. Tohle je vlastně jen maso, voda a sůl (praganda) --> tam, spousty dalších a dalších látek.

Prosím, popište přesněji, jak šunku vaříte v PH. Kolik vody nalít do nádoby PH a jestli nevadí, že šunkovar musí ležet, protože se na výšku nevejde. Moc děkuji.

Pragandu NEEE, proc delat domaci sunku, kdyz ten dusitan sodny je nacpany v kazde uzenine ze supermarketu. To si to muzu koupit tam a nedrit se s tim doma.
z Wikipedie: Požití 0,5 až 1 g dusitanu sodného vyvolává u dospělých osob lehčí otravu, 1 až 2 g těžkou otravu a asi 4 g smrt.

Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují.

Lenka: Na 1 kg králíka (mletého) se dá 1 kg např. krkovice nebo plece, aby to nebylo tak suché, nakrájené na malé kostičky. Králíčí šunka je výborná.

Ahojte, zítra se chystám vařit šunku z králíka. Budu ji dávat do tlačenkového papíru. Je možné šunku vařit v zavařovacím hrnci?? Má teploměr, takže by to hlídalo teplotu, ale jde o to, že šunka nebude ve vodě, ale v páře? Zkoušel už to někdo? Děkuji.

Lenka:Super, jsem rád že se povedla, zkoušeli jsme před pár dny z krůtího masa, výborná chuť, mě osobně chutná více než vepřová :) Také jsme zezačátku používali celou dávku Pragandy (25g), ale postupně podíl pragandy snižujeme a vyrovnáváme obyč solí a chuť pořád dobrá, takže třeba brzo nebude Praganda potřeba :)

Ondrášek 11. 4. 2013 11:45
Domácí šunku určitě doporučuji víc než šunku z obchodu (plnou éček, vody a často nekvalitních surovin). Jestli si chcete pořídit opravdu kvalitní nerezový šunkovar (a ne hliníkový) a třeba i teploměr k vaření zkuste se podívat na superstarshop.cz/obchod.php?interpret=636320-sunkovary
Měli je tam na prodejně, šunkovar a teploměr jsem si vyzvedl osobně na prodejně v Karlíně v Praze (ale zboží i posílají).
Super!:-))

Ondřej:tak už sem to uvařila,ale pro jistotu napúl s vepř.masem.jen sem byla nešikovná a do misky s masem se mi pževrhla lahev s černým pivem,připraveným na buřty na pivu,tak tam bylo místo vody,ale chtut vítečná,:yes:na to že to bylo poprvé a nešikovností

Lenka:Zatím jsme nezkoušeli, ale určitě i na králíka dojde, dám vědět co a jak a jak se povedla ;)

Já dělám tuto šunku bez rychlosoli a barvivo používám přírodní. Například šťávu z červené řepy. Šunka je poté také růžová ;-)

Ondřej:jsem tu prvně nevím jestli píšu správně ale bodlo by mi hodně kdyžby ste tu náhodou někdo mněl nějaké info jak a co šunka z králíka?máme jich dost ale prý je maso suší a proto by se to mnělo prý dělat jinak nebo napůl s vepřovým,nemáte někdo na tohle radičku:-?:-?:-??;-(

Díky za recepty, vychytávky..dneska jsem dostala k narozkám šunkovar - přála jsem si.. tak se těším, jak vyzkouším..hlavně pro děti..nedávno jsem slyšela super vychytávku, chceme li růžovou barvu šunky, přidat vodu (asi nálev) z červené řepy..chuťově se nezmění a bude růžová bez chemie..jako nápad se mi to líbilo:-)

Tak jsme také zkoušeli domácí šunku..hledal jsem chvíli na internetu šunkovar, nakonec jsme pořídili z obchodu www.domacisunkovar.cz a nemá chybu. Je jiný než ten, který se dá běžně sehnat, ale přijde mi takový bytelnější a šunka z něj vypadá dle mého názoru líp a tak nějak "profesionálněji" :D Používáme trochu Pragandy, pepř a dvě lžičky medu, někdy i vlašské ořechy a je to dobrota, kdo uvažujete zda zkusit, nebo ne, určitě doporučuji! :)

Na podnět kamarádky jsem také dělala domácí šunku. Ovšem jsem Pragandu nesehnala, tak jsem dala obyč. sůl, poté jsem si zjišťovala věci o Pragandě a jsem ráda, že jsem tu obyč. sůl dala, raději oželím barvu šunky.

Lukáš: dělám šunku v šunkovaru už 25 let,900 gr masa, 20 gr obyč.soli,1 zarovnaná lžička jemného cukru,kterou rozpustím ve 100 ml vody, v žádném případě nepoužívám rychlosůl (začala jsem ji vařit právě pro děti - bez chemie), používám různá masa - nejšťavnatější je ze stehenních kuřecích řízků.Občas přidám zelený pepř, občas olivy,dobře vše rukou promíchám,maso hnětu aby se spojilo,vařím při 80st.2,5 hod.,vkládám už do studené vody. Nedrobí se. Je našedlá, chutná ale velice dobře. Bez chemie, z kvalitního masa,nikdy nezklame. Průměrně vyjde 20 kč na 10 dkg hotové šunky.:-))

Lukáš:

Kuba:Halvní je, aby jsi při hnětení masa ( míchání) to pořádně udělal, osobně to hnětu rukou v míse asi 30 minut a je dobré asi 1/8 z kila asi 100-150g namlet, aby jsi, ziskáš menší kousky, které slouží právě jako pojivo, ale někdo to nedělá.

Vyborny recept , vylepsil jsem ho tak , ze misto vody davam vychlazeny (rosol) vyvar z veproveho masa s kosti .

www.toprecepty.czTomáš:pane Tomáši,Vy už jste někdy viděl růžový třeba ovar? Uvařené nebo jako šunka dušené maso nemůže být růžové.

www.toprecepty.czTo snad nemyslíte vážně.
Domácí šunka se dělá hlavně proto, aby neobsahovala právě tu špatnou a škodlivou rychlosůl, dále separát, kůže, kosti, mouku a kdoví co ještě za svinstva tam výrobci dávají.

Tomáš:Růžovou barvu šunky dělá právě rychlosůl =dusičnany,bez rychlosoli je šunka daleko zdravější, tak na barvu nehleďte nebo zkuste dát jen malinko té rychlosoli.:-)

Tomáš: Tomáši, růžovou barvu dělá ta Praganda / rychlosůl /. Je k dostání v drogeriích, např. v drogerii Teta;-):-)

šunka chutná,nerozpadá se,štavnatá,akorat je taková šedivá i uvnitř po rozkrojení neni krásně růžovoučká jak je vidět na obrázcích.vařil sem v šunkovaru 2 h.na 80 C v hrnci na plotně.Poradte prosím kde dělám chybu.dal sem 1kg kýty 1dl vody 25g soli a lzičku moučkového cukru.passat18@email.czděkuji

V receptu zde čtu, že šunka se dává na 24 hodin uležet. Na jiných serverech uvádějí 48 hodin. Tak se chci jen ujistit 48 hodin se nechává uležet jen v případě, že použiji obyčejnou sůl a 24 hodin v případě, že použiji rychlo sůl (např. praganda)? Děkuji za odpověď.

právě jsme nakrojily již druhou,tentokrát vepřovou - krůtí jsem nestihla nafotit :O je výborná,jen ta vepřová je nějaká sušší-čím by to mohlo být? možná jsem ji dlouho vařila ( 2.5hod.):-/

Všechny zdravím a mám dotaz, kde kupujete PRAGANDU? Chystám se taky na šunku a čtu tady různé připomínky a tipy.Tak je využiju.

Proto, aby se vám výsledná hmota (pardon - šunka) dobře spojila, prosolené kousky masa řádně prohněťte rukama. Čím déle, tím lépe. Pokud ani poté nejste s výslednou konzistencí domácí šunky spokojeni, poradím vám ještě "dědečkovu" fintu: asi hrst připravené masové směsi najemno pomelte nebo najemno nakrájejte a vraťte zpět.

Ahoj, super recept! Chci se akorát zeptat, jesli Vám šunka drží pohromadě? Maso při vkládáni do šunkovaru přimačkávám, aby tam nebylo volné místo(nebouchám teda šunkovarem), aji ji nechám pořádně vychladit.Když ji chci nakrájet na plátky, tak se mi rozpadá na jednotlivé kousky, jak bylo maso nakrájeno.Nevíte, čím to může být? Asi to bude teda tím bouchnutim o zem.:-//

Stanislav Skála 20. 1. 2012 11:55
od trouby:Děkuji za velmi podrobný recept.ted jsem zakrojil a nemá to chybu!:yes::-p

To jsem moc ráda, že Vám takhle chutná! Moc Vám děkuji za pěkné komentáře :-)

Děkuji OD TROUBY za super obrázkový recept ;-)... včera jsem šunku dělala a dneska zakorjila...je naprosto luxusnííííí :yes::yes::yes::yes::yes:
Jen nemám troubu s elektrickým ohřevem, jen horkovzduch... tak jsem dala ohřát vodu v hrnci 90°C asi poo patnáci minutách jsem vložila šunkovar, stáhla na 75°C a nechala 2a 3/4 hodiny jen na těch 75°C a je fakticky mooooc dobrá.
Ještě jedou děkuju moc

Me zkušenosti.
Vezmu i mlete maso a doplnim kostky, třeka kačenu, vyborne.www.sum.cz

Mamka ji taky kdysi dáááávno dělávala z kombinací různých mas, tak jsem se nechala nalákat a dobře jsem udělala;-) Nemám šunkovar,takže podle Ivetky Bílkové jsem dusila v tlačenkovém střevě v zakrytém pekáči s vodou v troubě. Použila jsem vepřovou plec, příště jen maso nakrájím na větší kostičky a malilinko přisolím. Jinak je šunčička výborná, právě ji rodina snídá. ;-)Zasloužený bod a foto posílám:-K:-K:yes::yes:

Tak jsme pro veliký úspěch opět dělali šunčičku dle tohoto skvělého receptu.Dělala jsem z vepřového plecka.Přikládám foto.:-K

od trouby: Zdravím, ať dělám šunku dle Vašeho receptu sebepozorněji, neustále se nepodobá té Vaší. Vaše šunka je, jak je na obrázcích vidět, krásně zformovaná a dle mého názoru se Vám ve formě neuvolní žádná šťáva. Bohužel moje šunka se uvnitř formy vždy "vznáší" v uvolněné šťávě a její povrch je nevzhledný a hrbolatý. Jedinou změnu v receptu kterou jsem udělal, je ta, že nepoužívám Pragandu, ale solicí směs s dusičnanem draselným (dle internetu 1000 g sůl, 60 g KNO3, 60 g cukr). Maso hnětu cca 1/2 hodiny, aby byl dostatek "blátíčka". Šunka je sice velmi chutná, ale evidentně se té Vaší vnějším vzhledem nepodobá. Poraďte prosím, kde by mohla být chyba. Děkuji.

V sobotu jsem vyzkoušela.A jelikož mám elektr.zavař.hrnec-tak jsem šunku vařila v něm.Výsledek byl vynikající.Jen jsem pro úsporu energie dokoupila další 2 šunkovary.:-D:-D:-D.Přeci nebudu troškařit:-D:-D:-D

Dnes jsem dělala kuřecí / z kuřecích prsních řízků/ a je vynikající. Silně mi připomíná "Fitness" šunku, ale tahle je ještě lepší:-p:-*:yes: Doporučuji vyzkoušet. Stačí mít tlačenkové střeva. Nemusí být šunkovar;-)

Mě by strašně zajímalo, kdo tam přidal ten údajně podobný recept:no: To musel být opravdu inteligent.

Nemám šunkovar, tak jsem vařila v sáčku na tlačenku. Pořádně utáhla a dala volně do vody bez žádného zatížení a vařila ve vodě na 80 st. hodinu. Na 1 kg vepřové kýty jsem dala 25 g soli. Půl obyčejné a půl pragandy, 1 dcl vody a lžičku medu.Dala do pekárny na program "nudlové těsto" a nechala 48 v ledničce odpočinout. Je výborná,šťavnatá, jen možná bych dala o malininko méně soli;-) Bodí udělen a fotka přidána:-K:yes:...+
P.S. Doporučuji použit opravdu kvalitní čerstvé maso;-)

Já ji dělám podle léta osvědčeného receptu.1kg masa(na kousky),50g soli,1dcl vody,1dcl mléka,1/2 muškátového oříšku(nastrouhat).Vodu+mleko zapracujeme do masa se solí i oříškem, naplním do mikrotenového sáčku dám do šunkovaru a nechám 2 dny odležet v ledničce.Pak sestavím šunkuvar(viko-pružina-zajišťovací víko,dám do kastrola s vodů do3/4 šunkovaru a vařím 2 1/2 hodiny na asi 80stupňů(oddělují se malé bublinky ode dna hrnce)po vychladnutí dokonalé aspoň návštěvy a děti to tvrdí!

Po dvou hodinách vaření jsem šunku vyndal, prudce zchladil a po vyndání zjistil, že je ještě syrová. Tekla z ní ještě růžová šťáva a byla cítit krví. Asi to bude tím, že jsem dal formu do 70´C horké vody a ne do studené a pomalu neohříval, jak se tady píše v návodu. Zkusím to znovu a uvidím. Poprvé jsem teplotu držel okolo těch 75 - 80´C a to se mi směs uvařila. Do 75´C se to už udusilo v šunku, ale jak píšu, po dvou hodinách to bylo uvnitře ještě syrové. Nedám se.. :-D

TEN RECEPT VYZKOUŠÍM. DOBROU ZKUŠENOST MÁM S TEFLONOVOU FORMOU www.barba-shop.cz/store/goods-B110017-lisovaci-forma-na-sunku-ze-slitiny-hlinikusp1n.html. MÁM JI PŮL ROKU , NE V NATUR PROVEDENÍ ALE TEFLON. DÁ SE V NÍ DĚLAT ŠUNKA, PÉCT ROLÁDA, SEKANÁ NEBO CHLEBA, BÁBOVKA. JE TO VYMAKANÁ FORMA A KVALITNÍ PROVEDENÍ. DOPORUČUJI. :yes::yes::yes:

Tak jsme šunku včera dojedli, a je fakt, že se mi zdá, že už trochu ztrácela chuť. Také malinko šedla (nic výrazného), ale jen na povrchu, jak jsem ukrojil plátek, tak byla zase růžovější. Třeba by bylo opravdu třeba dát tam trošku rychlosoli. Třeba jen čtvrtinu lžičky a zbytek opět obyčejnou (kuchyňskou ;-) ) sůl.

Jana:kdyby jsi pozorně četla,tak by jsi vyčetla,že Láďa použil obyčejnou sůl,přepokládám,že obyč.sůl = kuchyň.sůl;-)

a s rychlosolí bych nestrašila rakovinou,nic se nemá přehánět,ani pojídání více uzenin než je zdrávo.;-)takže všeho s mírou;-)

Láďa: no a ta rychlosůl - to je to nejhorší svinstvo, z kterého je rakovina -:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
co takhle dát tam jen sůl normální -:)))))))))))))))))

Díky za rady, už se mi taky začala zajídat ta chemie. Mám dva kluky, kterým je 3,5 let a zatím uzeninu nikdy neměli. Ale tohoto jim trochu dopřeji.
Dnes ráno jsem poprvé zakrojil. Je dobrá, trochu víc slaná, a chutná trochu jinak, než jsem zvyklý. Asi je to tím, že už nás naučili jíst ty jejich chemie :-((
koupil jsem šunkovar za cca 440,- a pustil jsem se do toho.

Koupil jsem 1,2 kg kýty, nakrájel na cca 3 cm kousky, smíchal se lžící obyčejné soli, lžičkou moučkového cukru a deci vody. Dal jsem to míchat do pekárny na chleba a za dvacet minut bylo spoustu \"blátíčka\" jak říkáte :-) Předběhnu, ale celá lžíce soli je i na 1,2 kg masa příliš. A taky jsem nemohl zavřít šunkovar, jak byl plný, takže příště o trochu méně soli a taky masa.
To byla sobota dopoledne, dal jsem to do lednice a v neděli ráno pokračoval.
Máme starý zavařovací hrnec s teploměrem, kde jsem to uvařil. Možná to taky někdo doma máte, je to plechový asi půl metru vysoký hrnec a do středu víka se strká teploměr. Uvnitř je ještě taková vložka, aby šunkovar (případně sklenice) neležel na dně. Celé se to tedy dělalo v páře! Dal jsem to na nejmenší plynový hořák a na nejmenší plamínek a v hrnci se teplota ustálila na úžasných 69,5°C :-)) prostě paráda. Takže v jiném hrnci na pařáčku by to taky mohlo jít, jen vyzkoušet teplotu. Do takto vyhřátého hrnce jsem dal v 10:00 naplněný šunkovar normálně z lednice. Teplota klesala k 60°C tak jsem na chvilku přitopil, dokud teplota nezačala malinko stoupat, pak jsem znovu dal nejmenší oheň. No a už jsem jen kontroloval a těšil se. Ve 13:00 jsem to vyndal a šoupnul do kýble se studenou vodou a po hodině dal do lednice. Dnes ráno jsem měl dobrou snídani :yes:

Šunku vařím výhradně v troubě. Netlačil jsem ji do topreceptů, protože je její příprava skvěle popsána zde. Nicméně právě vařením se rozhodne, jestli budeme jíst šťavnatou lahůdku, nebo dříví. Pro kolegu a jeho manželku jsem zpracoval recept ilustrovaně. Pro vás jsem ho dal na ulož.to. http://www.uloz.to/9490372/sunka-domaci-xls

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
šunka recept, šunkovar recepty, forma na šunku, recept na šunku, jak se dělá domácí šunka, šunka, šunka ze šunkovaru recept, šunka ze šunkovaru, šunkovar, recepty do šunkovaru, šunka z šunkovaru, petr havlíček domácí šunka recept, vepřová šunka, šunkovač, recept na šunku v šunkovaru, vepřová šunka recept, lis na šunku, recept šunka, dušena šunka recept, recepty na šunku

Suroviny:
maso vepřové, rychlosůl, voda

Přidat fotografie receptu